Ένα μοναδικό γλυκό, που συνήθως το φτιάχνουμε για την εορταστική περίοδο, αλλά είναι εξίσου διάσημο όλους τους μήνες του χρόνου. Για να φτιάξεις τα πιο νόστιμα τσουρέκια πρέπει να ακολουθήσεις την μοναδική  συνταγή για τσουρέκια του Pinguinos.

Το τσουρέκι προέρχεται από την τούρκικη λέξη çörek και είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ψωμί που περιέχει μαγιά. Συνήθως όταν ετοιμάζεται για την περίοδο του Πάσχα ονομάζεται Λαμπροκουλούρα ή Λαμπρόψωμο. Ωστόσο, η επικρατέστερη ονομασία είναι τσουρέκι, η οποία υιοθετήθηκε την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Για να φτιάξεις τα τέλεια τσουρέκια πρέπει να έχεις υπόψιν σου ότι χρειάζονται χρόνο και ηρεμία, διαφορετικά η συνταγή μπορεί να μην πετύχει. Επομένως, προμηθεύσου τα απαραίτητα υλικά, βάλε όλη την καλή σου διάθεση και ξεκίνα να δημιουργείς με μπόλικη όρεξη και φαντασία.

Με αυτή την συνταγή θα φτιάξεις τρία μεγάλα τσουρέκια.

Υλικά Συνταγής

  • 1 1/2 κιλά αλεύρι κατάλληλο για τσουρέκια
  • 500 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 350 ml γάλα αγελαδινό χλιαρό
  • 65 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 75 ml ηλιέλαιο
  • 75 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 5 αυγά
  • χυμός από μισό πορτοκάλι
  • ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • 5 βανίλιες
  • 1 κ.γλ. κακουλέ
  • 1 1/2 κ.γ. μαχλέπι
  • μια πρέζα ζάχαρη
  • μια πρέζα αλάτι
  • μισό ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 αυγό και 2 κ.σ. γάλα για την επάλειψη

Προαιρετικά Υλικά για Γαρνίρισμα

  • 100 γρ αμύγδαλα φιλέ
  • σουσάμι ή παπαρουνόσπορο
  • μερέντα
  • μαρμελάδα της προτίμησης σας

Πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε την συνταγή καλό είναι να την διαβάσετε και να ακολουθήσετε βήμα βήμα την συνταγή, γιατί είναι αρκετά περίπλοκη και χρειάζεται προσοχή.

Δείτε Επίσης: ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΕΪΚ – ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΚΕΪΚ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε την συνταγή είναι να αφήσετε εκτός ψυγείου τα αυγά και την μαγιά για αρκετές ώρες, ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείτε επίσης να κοσκινίσετε το αλεύρι και να προετοιμάσετε και τα υπόλοιπα υλικά, ώστε να είναι έτοιμα για την παρασκευή της συνταγής.

Η παρασκευή των τσουρεκιών μοιάζει αρκετά με εκείνη του ψωμιού, οπότε το πρώτο στάδιο είναι να ξεκινήσετε το προζύμι. Παίρνουμε ένα μπολ και τρίβουμε μέσα την μαγιά, προσθέτουμε επίσης το μισό ποτήρι με χλιαρό νερό. Το νερό δεν πρέπει να είναι καυτό γιατί καίει την μαγιά και επομένως τα τσουρέκια μας δεν θα φουσκώσουν. Διαλύουμε πολύ καλά την μαγιά με το νερό, μέχρι το μείγμα να μην έχει καθόλου γρομπαλακιά. Σε αυτή τη φάση βασικό είναι να προσθέσουμε μια πρέζα ζάχαρη γιατί ενεργοποιεί την μαγιά. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι που απαιτείται για την συνταγή. Το μείγμα πρέπει να έχει την μορφή ενός λείου χυλού. Σκεπάζουμε καλά με μια μεμβράνη το μπολ μας, και από πάνω καλό θα ήταν να βάλουμε μια πετσέτα η μια κουβέρτα αν το σπίτι μας είναι αρκετά κρύο. Θέλουμε το μείγμα μας να είναι σε ζεστή θερμοκρασία, αλλά όχι υπερβολικά ζεστή.

Το αφήνουμε να διπλασιαστεί στον όγκο του. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο όταν το μείγμα έχει μικρές φουσκάλες. Καλό θα ήταν το μπολ που θα αφήσετε το μείγμα να φουσκώσει να είναι αρκετά μεγάλο για να μην χυθεί απέξω όταν είναι έτοιμο. Επομένως, να είναι διπλάσιο σε όγκο από το μείγμα μας.

Αφού λοιπόν το προζύμι είναι έτοιμο, ξεκινήστε να προετοιμάζεται τα υπόλοιπα υλικά. Ρίξτε τα αυγά σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια προσθέστε τα αρωματικά για τα τσουρέκια. Σε ένα ξεχωριστό μπολ βάλτε όλα τα αρωματικά, δηλαδή το μαχλέπι, το κακουλέ, το ξύσμα και χυμό πορτοκάλι, και τις βανίλιες και προσθέστε τις στο μείγμα με τα αυγά.

Ζεσταίνετε το γάλα και το προσθέτετε στο μείγμα με το προζύμι. Στο υπόλοιπο αλεύρι που έχει περισσέψει προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε να πάει παντού. Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το προζύμι. Ξεκινάμε να ανακατεύουμε με το χέρι μας μαλακά μέχρι να πάει παντού το αλεύρι. Ζυμώνουμε αρκετά καλά για να αναμειχθούν όλα τα υλικά. Ζεσταίνουμε το βούτυρο με το ηλιέλαιο και το αφήνουμε να κρυώσει, δεν θέλουμε να καίει. Πρέπει να είναι χλιαρό για να το προσθέσουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε το μείγμα για να πάει παντού το βούτυρο. Η ζύμη μας θέλουμε να είναι μαστιχωτή και να κολλάει στα χέρια.

Αφήνουμε το ζυμάρι στο μπολ να φουσκώσει. Το σκεπάζουμε με μεβράνη και κουβέρτα. Είναι έτοιμο όταν θα έχει διπλασιαστεί σε όγκο. Αν φτιάξουμε τη συνταγή το χειμώνα, το φούσκωμα θα πάρει αρκετή ώρα για να γίνει. Τα ζυμάρια είναι πολύ ευαίσθητα σε ακραίες θερμοκρασίες. Γενικότερα για να φουσκώσει εύκολα θέλουμε μια μέση θερμοκρασία γύρω στους 25 βαθμους.

Όταν λοιπόν η ζύμη μας θα είναι έτοιμη, πλάθουμε τα τσουρέκια σε ένα σχήμα της αρεσκίας. Συνηθώς τα πιο διαδεδομένα σχέδια είναι πλεξούδες, ωστόσο μπορείτε να τα πλάσετε όπως θέλετε.

Αν επιθυμείτε μπορείτε να φτιάξετε και τσουρέκια γεμιστά με σοκολάτα, μαρμελάδα ή ξηρούς καρπούς. Στην περίπτωση που όταν ξεκινήσετε το πλάσιμο η ζύμη κολλάει μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλεύρι για να τα σχηματίσετε.

Τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Να είναι αραιά το ένα από το άλλο γιατί θα τα αφήσουμε να φουσκώσουν κ άλλο. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε περίπου μισή ώρα με 45 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμα τα αλείφουμε με αυγό και γάλα για να ροδοκοκκινίσουν στο ψήσιμο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς και ψήνουμε για 30 λεπτά στον αέρα.

Είναι έτοιμα όταν έχουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Δείτε Επίσης: ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ