Η διατροφή είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθόλη την διάρκεια της ζωής μας. Ο καθένας από μας επιλέγει διαφορετικό τρόπο διατροφής, ανάλογα με τις ανάγκες και το τρόπο ζωής του. Παρόλα αυτά ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η υγιεινή διατροφή έχει πολλά οφέλη για τον ίδιο μας τον εαυτό. Το να τρώς υγιεινά, δεν σημαίνει να στερείσαι τροφές και απολαύσεις που είναι αναγκαίες για την ζωή σου, αλλά να έχεις ένα πρόγραμμα στη καθημερινότητά σου, που θα σε φέρει πιο κοντά στο να διατηρείς μια ισορροπία. Παρόλο που οι ρυθμοι είναι γρήγοροι σε μια καθημερινότητα με τόσες υποχρεώσεις, υπάρχει τρόπος να τρεφόμαστε πιο υγιεινά και να προσέξουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Αν αναρωτιέσαι γιατί άραγε η υγιεινή διατροφή, είναι τόσο σημαντική για όλους; Η ομάδα του Pinguinos.gr θα σε βοηθήσει να βρεις τους λογους που θα σας πείσουν να αλλάξετε λίγες ή πολλές διατροφικές συνήθειες. 

διατροφή

  • Υγιεινή διατροφή και διάθεση

Ο πιο βασικός λόγος για να επιλέξει κανείς μια υγιεινή διατροφή είναι πως συνεισφέρει σε μια καλύτερη διάθεση. Ο υγιεινός τρόπος ζωής, η διατροφή και η σωματική άσκηση, βοηθάνε στο να έχει κάποιος πιο ανεβασμένη διάθεση και πιο πολλή ενέργεια καθόλη την διάρκεια της ημέρας του. Το πρώτο και πιο σημαντικό μέρος της διατροφής που θα βοηθήσει για ένα υπέροχο ξεκίνημα, είναι ένα καλό και ισορροπημένο πρωινό. Μπορείτε να φτιάχνετε ένα πρωινό σπίτι σας πλούσιο σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες για να σας κρατήσει χορτάτους και ενεργητικούς καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.  Επίσης μπορείτε να επιλέξετε και μια ελαφριά μορφή άσκησης που θα βοηθήσει στην καλύτερη ψυχική σας κατάσταση. Τέλος προσπαθήστε να καταναλώνετε τροφές που μπορούν να σας κάνουν πιο “χαρούμενους”, δεν πρόκειτια για μαγικές τροφές, αλλά για τρόφιμα που περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

διατροφή-διάθεση

  • Υγιεινή διατροφή και διατήρηση βάρους

Ο δεύτερος λόγος που είναι σημαντική η υγιεινή διατροφή, είναι η διατήρηση του βάρους σας. Για αρχή, η διατήρηση του βάρους έχει να κάνει και με την συναισθηματική κατάσταση που ανέφερα παραπάνω, όταν κάποιος είναι ευδιάθετος δεν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφίμων και κυρίως λιπαρών. Από την άλλη πλευρά αν κάποιος ακολουθεί μια πολύ εξαντλητική δίαιτα, δεν σημαίνει πως θα νιώσει καλύτερα ή πως θα διατηρήσει με υγιή τρόπο το βάρος του. Η καλύτερη λύση είναι να καταναλώνουμε μερικά από τα τρόφιμα που βοηθούν να χάσουμε βάρος και που μας προσφέρουν χαρά, μερικά παραδείγματα είναι τα αυγά, το κρέας, το γάλα, τα όσπρια κλπ. Με μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς πολλές στερήσεις αλλά και λίγη άσκηση, είναι τα μυστικά συστατικά για να διατηρήσετε το βάρος σας για όσο καιρό θέλετε. Αλλά να θυμάστε, πως ένας αριθμός δεν μπορεί να καθορίσει την αξία σας.

διατροφή-απώλεια βάρους

  • Πρόληψη ασθενειών

Ο τρίτος και τελευταίος λόγος για να επιλέξετε μια πιο υγιεινή διατροφή, είναι πως βοηθάει στην πρόληψη πολλών ασθενειών και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνες, βοηθούν στο χτίσιμο ενός πιο γερού οργανισμού και πιο δυνατού ανοσοποιητικού. Επίσης η υγιεινή διατροφή βοηθάει στην εξασθένηση μερικών γνωστικών ασθενειών, όπως ειναι το Alzheimer και η νόσος Πάρκινσον. Από την άλλη πλευρά δεν σημαίνει πως αν φάτε το αγαπημένο σας γλυκό, ή μερικά κομμάτια από μια λαχταριστή πίτσα θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς στερήσεις αλλά ούτε υπερβολές. Σίγουρα με αυτόν τον τρόπο θα έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς της ζωής σας.