Στο Pinguinos μπορείτε να δείτε τον καιρό τώρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο, αλλά και την πρόγνωση καιρού για όλη την εβδομάδα.

Συνεχίστε την ανάγνωση για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κλίμα της Ελλάδας και τον καιρό στη χώρα μας.

Το κλίμα και ο καιρός της Ελλάδας

Το κλίμα της Ελλάδας χαρακτηρίζεται ως μεσογειακό, με ζεστά, ξηρά καλοκαίρια και ήπιους, υγρούς χειμώνες. Αρκετά μικροκλίματα, συμπεριλαμβανομένων των ωκεάνιων σε διάφορες παράκτιες περιοχές και των αλπικών σε υψηλά υψόμετρα βουνών, μπορούν επίσης να παρατηρηθούν σε διάφορα σημεία στη χώρα. Τα νότια νησιά της έχουν πιο ήπιο κλίμα σε σύγκριση με τα πιο βόρεια εδάφη που βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην περιοχή της νότιας Ευρώπης και συγκεκριμένα στο νότιο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου. Η Τουρκία βρίσκεται στα ανατολικά, μαζί με το Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος. Η Μεσόγειος Θάλασσα βρίσκεται στη νότια πλευρά της, το Ιόνιο στη δυτική, και η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία μοιράζονται τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Η οροσειρά της Πίνδου και η εγγύτητα της χώρας σε μεγάλες υδάτινες εκτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου, επηρεάζουν σε ένα μεγάλο βαθμό το κλίμα της.

Ο καιρός των 4 εποχών

Τα καλοκαίρια σημειώνουν υψηλές θερμοκρασίες ειδικά στις εσωτερικές περιοχές της χώρας, όπως η Θεσσαλία και η Μακεδονία, αλλά πιο ήπιες στις ορεινές περιοχές της. Οι ακτές της Μεσογείου είναι ζεστές και ηλιόλουστες το καλοκαίρι, αλλά το αεράκι της θάλασσας μετριάζει τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ένας βόρειος άνεμος φυσά περιστασιακά στο Αιγαίο Πέλαγος τους πιο ζεστούς μήνες, κάτι που δημιουργεί κινδύνους για τη ναυσιπλοΐα. Οι χειμώνες είναι σχετικά ήπιοι και βροχεροί κατά μήκος των ακτών της, των νότιων νησιών και του δυτικού τμήματος της οροσειράς της Πίνδου. Οι βόρειες περιοχές της φυσικά είναι πιο κρύες από τις νότιες, με πολλές και σημαντικές χιονοπτώσεις την περίοδο του χειμώνα. Παρατηρείται επίσης πως μάζες ψυχρού αέρα από τη Σιβηρία διεισδύουν ακόμη και στις πιο κεντρικές περιοχές της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να σημειώνονται σημαντικά χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και χιονοπτώσεις τη χειμερινή περίοδο.

Η μέση χαμηλή θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους -2,8 °C το μήνα Ιανουάριο στη Φλώρινα, που αποτελεί και το βορειότερο άκρο της χώρας. Τα νότια νησιά δέχονται σημαντικές βροχοπτώσεις τα βράδια του χειμώνα, ενώ το πρωί και οι ταχύτητες των ανέμων σημειώνουν υψηλές εντάσεις. Χιονοπτώσεις παρατηρούνται μόνο στα βορειότερα νησιά, όπως η Θάσος και η Σαμοθράκη. Η άνοιξη είναι μια ευχάριστη καιρικά περίοδος για τη χώρα, με σχετικά λιγότερες βροχοπτώσεις. Ο ουρανός είναι καθαρός και υπάρχει άφθονος ήλιος παντού. Το φθινόπωρο πλησιάζει με πιο αργούς ρυθμούς στην Ελλάδα και είναι ήπιο κατά το δεύτερο μισό της σεζόν. Οι βροχοπτώσεις αυξάνονται μέχρι τον Οκτώβριο και κορυφώνονται τον Δεκέμβριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Βροχοπτώσεις, μέση υγρασία και θερμοκρασία

Τα ετήσια επίπεδα βροχόπτωσης στην Ελλάδα κυμαίνονται από 457,2 mm στα ανατολικά έως και πάνω από 914,4 mm στα δυτικά και τα νότια. Ένα σημαντικό μέρος των βροχοπτώσεων συμβαίνει κατα την περίοδο του χειμώνα. Η ανατολική πλευρά της οροσειράς της Πίνδου σημειώνει χαμηλότερα επίπεδα βροχόπτωσης από την αντίστοιχη δυτική και συνεπώς παρουσιάζει μεγαλύτερη ξηρασία από το αντίστοιχο δυτικό της τμήμα. Η μέση υγρασία κυμαίνεται από 62% έως και 74% ετησίως και σημειώνει τα υψηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Οι μεγαλύτερες σε διάρκεια ημέρες είναι τον Ιούνιο και οι μικρότερες τον Δεκέμβριο. Οι μέσες θερμοκρασίες που επικρατούν στη θάλασσα είναι κατα μέσο όρο ζεστές μεταξύ 21,1 °C έως και 25 °C το καλοκαίρι. Η Μεσόγειος Θάλασσα είναι πιο ζεστή από το Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ για την Ελλάδα είναι 48 °C στην πόλη της Αθήνας, στις 10 Ιουλίου του 1977. Αντιθέτως, η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ ήταν -27,8 °C στην Πτολεμαΐδα, στις 27 Ιανουαρίου του 1963.

Ο καιρός τον Ιανουάριο

Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα, με την επέλαση των ψυχρών ανέμων από τη βόρεια Ευρώπη και τη Ρωσία να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις καιρικές συνθήκες της χώρας.Ο παγετός και το χιόνι τείνουν να εγκαθίστανται στις κοιλάδες για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Περισσότερο χιόνι σημαίνει ότι τα χιονοδρομικά κέντρα δραστηριοποιούνται και συχνά προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες από άλλα διάσημα εγχώρια τουριστικά αξιοθέατα.

Ο καιρός τον Φεβρουάριο

Ο Φεβρουάριος είναι και αυτός ένας εξίσου κρύος μήνας στη χώρα, με τις μέσες θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 4,4 °C έως 15,6 °C παντού, εκτός από τις βόρειες περιοχές. Η βόρειες περιοχές αντιμετωπίζουν κρύες μέρες με περιστασιακές νύχτες παγετού που φτάνουν και κάτω από τους 0 °C. Η χιονόπτωση είναι έντονη στα ψηλά βουνά, ενώ πολλές περιοχές δέχονται παγετό και ελαφρύ χιόνι. Η μέση βροχόπτωση κυμαίνεται από 50,8 mm έως 127 mm και καθιστά απαραίτητη τη χρήση ενός μπουφάν βροχής ή μιας ομπρέλας. Η καθημερινή ηλιοφάνεια διαρκεί 4 έως 5 ώρες κατα τη διάρκεια της ημέρας. Γενικώς θα πρέπει να αναμένετε βροχές, ανέμους και κρύο, με λίγη ηλιοφάνεια τον μήνα Φεβρουάριο στην Ελλάδα.

Ο καιρός τον Μάρτιο

Ο Μάρτιος δίνει το έναυσμα για τη ζεστή περίοδο της άνοιξης στην Ελλάδα καθώς το κρύο υποχωρεί στον όμορφο και αναζωογονητικό ήλιο. Οι μέσες ημερήσιες υψηλές θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της χώρας κυμαίνονται μεταξύ 11,7 °C έως 16,7 °C και οι νύχτες είναι κυρίως πάνω από τις θερμοκρασίες του παγετού. Στις αρχές της άνοιξης παρατηρείται περιστασιακά ένα κρύο κύμα από τα βόρεια που σπάνια διαρκεί περισσότερο από 3 έως 4 ημέρες. Οι βροχοπτώσεις του Μαρτίου κυμαίνονται μεταξύ 50,8 mmέως 76,2 mm και οι ημέρες είναι φωτεινές με 5 έως 6 ώρες καθημερινής ηλιοφάνειας. Οι συνθήκες είναι ζεστές και το τοπίο της φύσης “ντύνεται” ξανά με τα έντονα χρώματά της.

Ο καιρός τον Απρίλιο

Ο Απρίλιος είναι ένας ζεστός και με μέτρια επίπεδα βροχών ανοιξιάτικος μήνας στην Ελλάδα. Το φρέσκο ​​άρωμα του εδάφους και τα ανθισμένα λουλούδια απλώνονται σε όλη την έκταση του τόπου. Οι ελαφρές βροχοπτώσεις εμποδίζουν τις θερμοκρασίες να αυξηθούν σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Οι μέσες θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 6,1 °C έως 20,6 °C στην Κρήτη και τα όμορφα νησιά του Αιγαίου. Η Βόρεια Ελλάδα βιώνει κρύες νύχτες μεταξύ 4,4 °C και 9,4 °C. Οι εκδρομές κρουαζιέρας και πλοίων μεταξύ των νησιών λαμβάνουν καλή ανταπόκριση στις ιδανικές ανοιξιάτικες ημέρες, όπου ο καιρός και οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Ο καιρός τον Μάιο

Ο Μάιος είναι ένας ηλιόλουστος μήνας, με μεγάλη διάρκεια ημέρας και γενικά αίθριο καιρό. Η καθημερινή ηλιοφάνεια διαρκεί 9 ώρες στην Αθήνα και οι συνθήκες είναι πιο ηλιόλουστες στις περιοχές των νοτίων νησιών. Οι μέσες θερμοκρασίες στο βορρά κυμαίνονται από 10 °C έως και 22,2 °C και η αισθητή έλλειψη βροχοπτώσεων, αποτελεί μια “ανοιχτή πρόσκληση” για το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου.

Ο καιρός τον Ιούνιο

Ο Ιούνιος είναι η αρχή της ζεστής καλοκαιρινής περιόδου στην Ελλάδα, με άφθονη ηλιοφάνεια και αίθριο καιρό. Η ηπειρωτική χώρα, καθώς και τα γύρω νησιά, αντιμετωπίζουν τεράστια εισροή επισκεπτών παρά τις αυξανόμενες θερμοκρασίες. Οι μέσες υψηλές θερμοκρασίες κυμαίνονται από 25,6 °C έως 30,6 °C, με 10 ώρες ηλιοφάνειας στα περισσότερα μέρη της χώρας. Οι νύχτες είναι ήπιες με θερμοκρασίες να σημειώνουν μείωση στη συνολική θερμοκρασία.

Ο καιρός τον Ιούλιο

Ο Ιούλιος είναι ο πιο ηλιόλουστος και ζεστός μήνας στην Ελλάδα, με πάρα πολλές ώρες συνολικής ηλιοφάνειας. Σημαντικά επίπεδα υγρασίας σημειώνονται σε περιοχές πιο κοντά σε ακτές και στο δυτικό τμήμα της οροσειράς της Πίνδου. Ο πιο ξηρός μήνας βλέπει μέσες θερμοκρασίες από 15 °C έως 33,9 °C, με αμελητέες βροχές και καθαρούς ουρανούς. Κεντρική Ελλάδα Η Λαμία, η Λάρισα και η Τανάγρα καταγράφουν μέσες ημερήσιες υψηλές θερμοκρασίες άνω των 33,3 °C και πολλές ημέρες ξεπερνούν τους 37,8 °C.

Ο καιρός τον Αύγουστο

Ο Αύγουστος είναι ένας αρκετά θερμός καλοκαιρινός μήνας στην Ελλάδα, με τις μέσες υψηλές θερμοκρασίες να κυμαίνονται μεταξύ 27,8 °C έως 32,2 °C. Οι νύχτες είναι σχετικά ήπιες στις κεντρικές και βόρειες περιοχές, με θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 14,4 °C έως 18,3 °C. Τα νότια νησιά της χώρας δέχονται τεράστια ηλιοφάνεια, ωστόσο τα νερά των θαλασσών είναι αναζωογονητικά προσφέροντας την κατάλληλη δροσιά στον κόσμο που ξεχειλίζει στις παραλίες όλης της Ελλάδας.

Ο καιρός τον Σεπτέμβριο

Ο Σεπτέμβριος ξεκινά ως η επέκταση της μακράς θερινής περιόδου στη χώρα, αλλά τελειώνει με την άφιξη του φθινοπώρου. Ο Σεπτέμβριος είναι ξηρός, με σχεδόν λίγες μέρες ασθενής βροχής σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας. Οι μεγάλες μέρες του καλοκαιριού διαρκούν πολύ τον Σεπτέμβριο, μετά τις οποίες οι θερμοκρασίες μειώνονται σταδιακά. Ο Σεπτέμβριος είναι μια από τις καλύτερες εποχές για να επισκεφθείτε οποιοδήποτε μέρος της χώρας επιθυμείτε.

Ο καιρός τον Οκτώβριο

Ο μήνας Οκτώβριος είναι όμορφος την εποχή του φθινοπώρου της Ελλάδας, με υπέροχο εύκρατο καιρό μέσα σε μια ποικιλία ρομαντικών χρωμάτων. Η στήλη υδραργύρου βρίσκεται σε ήπιες ζώνες, από 11,1 °C έως θερμότερες των25 °C, καθώς το φθινόπωρο βρίσκεται για τα καλά πάνω από το κλίμα της χώρας. Οι βροχοπτώσεις αυξάνονται μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου στα περισσότερα μέρη και συμπληρώνουν το γενικότερο μελαγχολικό τοπίο. Επικρατεί μερικώς συννεφιασμένος ουρανός, αλλά ο ζεστός ήλιος διαρκεί τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα.

Ο καιρός τον Νοέμβριο

Ο Νοέμβριος είναι ο πιο βροχερός μήνας του χρόνου, καθώς η χώρα δέχεται κατά μέσο όρο 76,2 mm έως 177,8 mm βροχοπτώσεων. Η Δυτική Ελλάδα είναι η πιο βροχερή μεταξύ 127mm και 203.2mm, ενώ ο μετρητής βροχής καταγράφει τουλάχιστον 76.2mm σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές. Η απουσία μελτεμιών αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για εξερεύνηση της θάλασσας μέσω σκαφών, φεριμπότ και κρουαζιέρων. Επίσης, τα ψηλά βουνά βλέπουν παγετό και σημαντικές ποσότητες χιονιού έως το δεύτερο μισό του Νοεμβρίου.

Ο καιρός τον Δεκέμβριο

Με το Δεκέμβριο ξεκινά το κρύο και ο υγρός χειμώνας στην Ελλάδα, με μερικώς συννεφιασμένους ουρανούς. Οι μέσες θερμοκρασίες συγκεντρώνονται σε ψυχρά επίπεδα των-1,7 °C έως και 7,8 °C στις βόρειες πόλεις της Φλώρινας και της Κοζάνης στους 9,4 °C έως 17,8 °C στο νότιο νησί της Κρήτης. Οι κυρίαρχοι κρύοι άνεμοι καθιστούν απαραίτητο να φοράτε χειμερινά μπουφάν μέχρι το βράδυ. Οι ηλιαχτίδες διαπερνούν τα σύννεφα για τουλάχιστον 4 έως 5 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας στα περισσότερα μέρη. Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι ιδανική να τη ζήσετε σε πιο ορεινές τοποθεσίες και αξιοθέατα, ώστε να απολαύσετε τη μαγεία αυτής της εορταστικής περιόδου.