Οι καλύτερες ταινίες με θέμα την μαγειρική είναι μια αναζήτηση που κάποιοι από εμάς έχουμε κάνει όταν θέλουμε να δούμε μια ταινία. Βλέποντας σου έρχεται η όρεξη και συνδυάζονται δύο αγάπες: ο κινηματογράφος και το φαγητό. Τα τελευταία χρόνια το φαγητό και η μαγειρική έχουν αναδειχθεί σε κεντρικές θεματικές σε αρκετές ταινίες. Είτε διατρέχονται από δράση ή ρομαντισμό, κωμωδία ή φαντασία ο κοινός παρονομαστής τους είναι η έμπνευση και το αποτέλεσμα είναι πάντα γευστικό. Αυτή είναι μία λίστα με τις πιο ενδεικτικές ταινίες με θέμα την μαγειρική Julie & Julia (2009)

Υπόθεση: Όλα αρχίζουν όταν η η Τζούλι ( Amy Adams) βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα υπαρξιακό αδιέξοδο: όντας κοντά στα 30 βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μία βαρετή δουλειά τη στιγμή που οι φίλες της γνωρίζουν επαγγελματική καταξίωση. Η μαγειρική είναι ο τρόπος της να ξεφεύγει από την πίεση της καθημερινότητας. Στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει την απογοήτευση από τη ζωή της αποφασίζει να υλοποιήσει ένα πρότζεκτ: να μαγειρέψει και τις 524 συνταγές του βιβλίου της θρυλικής σεφ Τζούλια Τσάιλντ ( Meryl Streep) μέσα σε ένα χρόνο ξεκινώντας παράλληλα να γράφει τις εμπειρίες της σε ένα blog.

Βασικά συστατικά της ταινίας: ενέργεια, διάθεση, αποφασιστικότητα, πειραματισμός, συντροφικότητα

Κορυφαίο πιάτο: μοσχάρι μπουργκινιόν

Ratatouille (2007)

Υπόθεση: Ο Ρεμί είναι Γάλλος, αγαπάει την μαγειρική, έχει αυξημένη αίσθηση της όσφρησης και οξυμένους γευστικούς κάλυκες και ονειρεύεται να γίνει σπουδαίος σεφ παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς του. Α, ο Ρεμί είναι αρουραίος και βρίσκεται στους υπονόμους του Παρισιού. Η τύχη του δίνει την ευκαιρία να κυνηγήσει το όνειρό του όταν συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται ακριβώς κάτω από το διάσημο εστιατόριο του σεφ Αύγουστου Γκουστό. Παρά τους προφανείς κινδύνους και δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ένας ποντικός σε μία κουζίνα γαστρονομικού επιπέδου το σίγουρο είναι ότι η γαλλική κουζίνα δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια.

Βασικά συστατικά της ταινίας: δημιουργικότητα, ζωντάνια, φιλία, συγκίνηση, φαντασία, πρόκληση, γέλιο

Κορυφαίο πιάτο: το ομώνυμο ρατατούι The Hundred – Foot Journey (2014)

Υπόθεση: Η ταινία αφορά στην ιστορία μιας πολυμελούς οικογένειας Ινδών εστιατόρων που η μοίρα τους οδηγεί να μετακομίσουν στη Νότια Γαλλία. Αποφασίζουν να ανοίξουν ένα ινδικό εστιατόριο με τις σπεσιαλιτέ της πατρίδας τους. Τα προβλήματα προκύπτουν όταν το νέο εστιατόριο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από ένα βραβευμένο με αστέρι Μισελέν γαλλικό εστιατόριο της φιλόδοξης σεφ Μαντάμ Μαλορί ( Helen Mirren). Και ο γαστρονομικός ανταγωνισμός αρχίζει…

Βασικά συστατικά της ταινίας: παράδοση, έρωτας, πείσμα, χρώμα, αφοσίωση, αντίθεση

Κορυφαίο πιάτο: η ομελέτα με κόλιανδρο και τσίλι

Chef (2014)

Υπόθεση: Ο Καρλ Κάσπερ ( Jon Favreau) είναι ένας πετυχημένος σεφ σε ένα γκουρμέ εστιατόριο. Μετά από μία παρεξήγηση στο διαδίκτυο με έναν κριτικό γεύσης, η οποία λαμβάνει τεράστια έκταση στη δημόσια σφαίρα, ο Καρλ απολύεται. Τότε η πρώην σύζυγός του του προτείνει να επιστρέψει στο Μαϊάμι και να ανοίξει τη δική του επιχείριση εκεί. Η ιδέα είναι η εξής: μία κινούμενη καντίνα με γκουρμέ φαγητό. Η δικαίωση αρχίζει με ένα ταξίδι σε όλη τη χώρα μέσα σε ένα ανακαινισμένο τροχόσπιτο.

Βασικά συστατικά της ταινίας: συναίσθημα, έμπνευση, κίνητρο, θάρρος, αγάπη

Κορυφαίο πιάτο: η απλή μακαρονάδα του Καρλ Burnt (2015)

Υπόθεση: Ο Άνταμ Τζόουνς ( Bradley Cooper) υπήρξε διάσημος και πολλά υποσχόμενος σεφ επιρρεπής όμως στις καταχρήσεις εξαιτίας των οποίων αποσύρεται από τις κουζίνες. Δύο χρόνια μετά βρίσκεται στην κουζίνα ενός εστιατορίου έτοιμος να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των συνεργατών του, να αποκτήσει τα πολυπόθητα τρία αστέρια Μισελέν και βασικά να αντιμετωπίσει τον ίδιο τον εαυτό του.

Βασικά συστατικά: δυναμισμός, ανατροπή, φιλοδοξία, ευαισθησία, πάθος

Κορυφαίο πιάτο: η τούρτα γενεθλίων