Από Δευτέρα δίαιτα… ατάκα που ακούμε από φίλες και γνωστές, από γυναίκες με καθόλου ή με περισσότερα κιλά, από μικρά κορίτσια μέχρι ώριμες κυρίες… ατάκα που λέμε στον εαυτό μας. Το καλοκαίρι είναι χαρά, ξεγνοιασιά, θάλασσα και λιγότερα ρούχα… Είναι όμως στην πραγματικότητα; Που κρύβεται αυτή η χαρά όταν ξεκινά η αναζήτηση μαγιό για την νέα σεζόν; Που τρυπώνει η ξεγνοιασιά όταν αγανακτείς γιατι δεν μπορείς να “χωρέσεις” στα πρότυπα των διαφημίσεων που σε βομβαρδίζουν ανελέητα κάθε φορά που το ματάκι πέφτει στην τηλεόραση; Αναλογίες μοντέλου, γλουτοί απαλλαγμένοι από την κυτταρίτιδα, στήθος πλούσιο και στητό… και αναρωτιέσαι τι λάθος έχει το DNA σου αφού όσες προσπάθειες κάνεις πρωταγωνίστρια σε διαφήμιση δεν θα γίνεις… Η λέξη δίαιτα αυτό τον καιρό είναι πρώτη σε αναζήτηση στο διαδίκτυο, με την ελπίδα ότι κάτι θα προλάβεις να χάσεις μέχρι την πρώτη εξόρμηση στην θάλασσα. Αύξηση των πωλήσεων στις ειδικές κρέμες ή σκευάσματα, όσοι δεν έχουν μεγαλύτερα κέφια περνάνε μια βόλτα από το γυμναστήριο. Πόσο τραγικό στ’ αλήθεια το βάσανο του δοκιμαστηρίου! Αγαπήστε το σώμα σας λένε οι ψυχολόγοι, χτίστε ένα σώμα υγιές για να έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Σωστό αλλά πως μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι βλέπεις γυναίκες με περισσότερα κιλά και τις θαυμάζεις; Είναι γυναίκες που το επίπεδο της αυτοεκτίμησης τους φτάνει σε τέτοιο επίπεδο που σε εντυπωσιάζουν με την αύρα τους. Πόση σημασία έχει εάν το μέγεθος του παντελονιού σου είναι small ή xl; Γιατί ένα μέγεθος να ορίζει την αξία του εαυτού σου;

Ας το πάρουμε από την αρχή λοιπόν, δεν χρειάζεται να γίνεις αντίγραφο κανενός μοντέλου. Δεν χρειάζεται να παλεύεις να υιοθετήσεις κανένα outfit από τις σελίδες των περιοδικών. Χρειάζεται να αγαπήσεις τόσο τον εαυτό σου που να τον φροντίζεις διαχρονικά και καθημερινά για να παραμείνει υγιής, με την επισήμανση ότι τα άκρα δεν μπορεί ποτέ να είναι ορθά.

Δείτε επίσης: Τα 10 καλύτερα σνακ για απώλεια βάρους

Ένας βασικός παράγοντας που ορίζει τόσο την απώλεια όσο και την απόκτηση κιλών είναι ο ψυχολογικός. Έχει καταγραφεί ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που παρουσιάζουν διακυμάνσεις στο σωματικό τους βάρους έχουν στο ιστορικό τους τουλάχιστον δύο βουλιμικά ή ανορεξικά κρούσματα. Ακόμα κι αν δεν το ομολογήσουμε ποτέ στο περίγυρο μας την συναισθηματική μας συνήθως υπερφαγία, ένας ψυχολόγος είναι κατάλληλος να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε την πηγή αυτής της σύνδεσης ώστε να απαλλαγούμε από αυτήν. Η συναισθηματική υπερφαγία ή ανορεξία παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια. Τείνουμε να συνδέουμε τα συναισθήματα μας, τα προβλήματα μας ακόμα και τις απώλειες μας με την κατανάλωση φαγητού. Ένας πλήρης ιατρικός έλεγχος είναι ένας απαραίτητος δρόμος ώστε να διαπιστώσουμε ή να αποκλείσουμε την ύπαρξη οποιουδήποτε νοσήματος που ρυθμίζει το σωματικό μας βάρος. Άλλωστε ένας επαγγελματίας διατροφολόγος θα πρέπει να ζητήσει αυτόν τον έλεγχο ώστε να μας καθοδηγήσει σωστά. Αν όμως δεν πρόκειται να τον επισκεφθούμε ο οικογενειακός μας γιατρός μπορεί να μας δώσει τις γενικές οδηγίες.

Ας αντικαταστήσουμε στο μυαλό μας την δίαιτα με την διατροφή. Η δίαιτα συνήθως είναι κάτι πρόσκαιρο σε αντιδιαστολή η διατροφή έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα με πολλαπλά οφέλη. Είναι δεδομένο ότι η αύξηση της κατανάλωσης νερού, φρούτων και λαχανικών λειτουργεί θετικά. Το κλειδί όμως είναι να βρούμε τι μας ταιριάζει χωρίς να καταπιεζουμε τις προτιμήσεις ή τα θέλω μας. Συνίσταται για παράδειγμα να καταναλώνουμε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Ιδανικό. Αν όμως αυτό το κάνουμε καταναγκαστικά δεν θα έχει διάρκεια.

Μπορεί να φανεί παράξενο το πόσο ρόλο παίζει το περιεχόμενο της ντουλάπας μας στην διατροφή μας. Επιστρέφουμε στον ψυχολογικό παράγοντα. Η ντουλάπα μας μπορεί να ξεχειλίζει από ρούχα και λοιπόν; Αν δεν μας κάνουν, δεν μας κολακεύουν, αν μας φοράνε αντί να τα φοράμε τι να τα κάνουμε; Ας σταθούμε γενναίοι λοιπόν… ο στόχος να ξαναμπούμε σε ένα ρούχο που φορούσαμε πριν 5,10,15 χρόνια είναι ουτοπικός. Ακόμα κι αν απαλλαγούμε από τα επιπλέον κιλά, το πέρασμα του χρόνου έχει φέρει αλλαγές στο σώμα μας. Συνάρτηση της ντουλάπας μας είναι ο τρόπος που ψωνίζουμε. Θέλετε την ταπεινή μου γνώμη καλύτερα λίγα ρούχα καλής ποιότητας παρά πολλά και άχρηστα, για να έχουμε ποικιλία, κακής ποιότητας. Υφάσματα που στέκονται σωστά πάνω μας, πατρόν που ταιριάζουν στον σωματότυπο μας, κομμάτια που είναι καλοραμμένα που μπορούν να μεταποιηθούν με επιτυχία. Θα μου πεις ότι η οικονομική κρίση είναι ανασταλτικός παράγοντας. Αν το σκεφτούμε αθροιστικά όμως σε βάθος χρόνου αποδεικνύεται πιο ορθή επιλογή.

Μικροί στόχοι. Ένα βήμα την φορά. Γιατί το σώμα μας δεν ζει μόνο τα καλοκαίρια. Το σώμα μας δεν το τιμωρούμε επειδή θα μας στραβοκοιτάξει ο διπλανός μας στην παραλία. Το σώμα μας το υπερασπιζόμαστε από την υποτιμητική ματιά της αναιδούς πωλήτριας όταν της ζητάμε μεγαλύτερο νούμερο. Το σώμα μας το προστατεύουμε από τον ίδιο τον εαυτό μας. Το σώμα μας το αγαπάμε, το φροντίζουμε, το αγκαλιάζουμε για να το κάνουμε με αγάπη και τρυφερότητα έτσι όπως το ονειρευόμαστε ώστε να αισθανόμαστε καλά κουβαλώντας το…