Το βιογραφικό σας σημείωμα είναι αναμφισβήτητα το πιο πολύτιμο κομμάτι “χαρτιού” για το μέλλον της καριέρας σας. Και αποτελεί πραγματικά αξιοσημείωτο το γεγονός, πως ένα έγγραφο μπορεί να έχει τόση μεγάλη επιρροή και επίδραση στις επαγγελματικές ευκαιρίες που σας παρουσιάζονται κατα την αναζήτηση εργασίας. Σκεφτείτε το βιογραφικό σας, σαν να προσπαθείτε να διαφημίσετε τον ίδιο σας τον εαυτό. Όπως και στην πραγματική διαφήμιση ο στόχος σας είναι να προωθήσετε το προϊόν – στη συγκεκριμένη περίπτωση τον εαυτό σας – ώστε οι υπεύθυνοι πρόσληψης της εταιρείας να σας καλέσουν για μια πρώτη συνέντευξη. “Πως λοιπόν φτιάχνω το ιδανικό βιογραφικό”; πολύ εύλογα αναρωτιέστε.

Για να το πετύχετε αυτό, πρέπει να δείτε το βιογραφικό σας ως εργαλείο marketing, με το οποίο μπορείτε να μεταπείσετε κάθε εν δυνάμει εργοδότη για τις επαγγελματικές σας δεξιότητες. Γιατί το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την εύρεση εργασίας είναι η σωστή σύνταξη του βιογραφικού σας σημειώματος. Είναι εκείνο που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε από τους εκατοντάδες άλλους υποψήφιους που διεκδικούν την ίδια θέση εργασίας με εσάς και ότι είστε ένας πνευματικά ισχυρός άνθρωπος.

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε σε όλα εκείνα τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη δημιουργία ενός βιογραφικού που θα δημιουργήσει τις ευκαιρίες που αναζητάτε στην αγορά εργασίας, ανοίγοντάς σας το δρόμο για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία:

 

Τι είναι το βιογραφικό;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.  Υπάρχουν πολλοί που αναρωτιούνται “Πως φτιάχνω το βιογραφικό μου” ενώ αρκετοί από αυτούς δεν γνωρίζουν την πραγματική έννοιά του. Το βιογραφικό είναι μια σύνοψη της καριέρας σας, είτε ξεκινάτε τώρα τα πρώτα σας βήματα είτε θεωρείστε ένας “βετεράνος” του κλάδου ενασχόλησής σας. Το μήκος του βιογραφικού σας σημειώματος ιδανικά δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τη μία σελίδα σε μήκος, παρέχοντας όλες εκείνες τις απαραίτητες πληροφορίες σε κάθε υπεύθυνο πρόσληψης. 

Όμως για όλη εκείνη τη δουλειά που μπορεί να έχετε αφιερώσει στην σύνταξη του βιογραφικού σας, οι hiring managers του human resources αφιερώνουν ελάχιστο χρόνο – λίγα δευτερόλεπτα σε αρκετές περιπτώσεις – κοιτάζοντας το βιογραφικό σας. Ανεξάρτητα όμως του χρόνου που μπορεί να αφιερώσει ένας hiring manager στη μελέτη του βιογραφικού σας, είναι ασφαλές να αναφέρουμε πως η δημιουργία ενός προσεγμένου βιογραφικού εξακολουθεί να παίζει έναν τεράστιο ρόλο στη διαδικασία της πρόσληψης.

Εάν δεν καταφέρετε λοιπόν να δημιουργήσετε ένα ορθά δομημένο και στοχευμένο βιογραφικό, το πιο πιθανό σενάριο είναι το βιογραφικό σας να απορριφθεί από ένα αυτοματοποιημένο λογισμικό υπολογιστή, προτού καλά-καλά εξετασθεί από κάποιο πραγματικό άτομο. Δημιουργώντας ένα βιογραφικό που φέρνει αποτελέσματα καταφέρνετε να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο στην αναζήτηση εργασίας και αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στην πραγματική εξειδίκευση σας.

Και για όλους εκείνους που αναρωτιούνται για το εάν μπορούν να στηριχθούν ολοκληρωτικά στο προφίλ τους στο LinkedIn, η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Οι πλειοψηφία των εταιρειών περιμένουν από εσάς την υποβολή του βιογραφικού σας σημειώματος και αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει. Γι’ αυτό καλό θα ήταν πάντα να έχετε διαθέσιμο βιογραφικό σε περίπτωση που εμφανιστεί μια ευκαιρία καριέρας.

 

Τι αναζητούν οι εργοδότες σε ένα βιογραφικό και πως;

Το βιογραφικό σας θα πρέπει να απαντάει στα τρία βασικά ερωτήματα των hiring managers: «Τι έκανες; Για ποιο λόγο το έκανες; Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα;». Χρησιμοποιήστε απλή και κατανοητή γλώσσα στο βιογραφικό σας και δώστε απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα χωρίς να πλατιάζετε. Τα περισσότερα βιογραφικά είναι γεμάτα από ανούσια πληροφορία και ορολογία, χωρίς να βγάζουν κάποιο ιδιαίτερο νόημα. Γι’ προσπαθήστε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση εκείνων που θα σας προσλάβουν, ώστε να μετατρέψετε το βιογραφικό σας σε πιο προσβάσιμη πηγή πληροφοριών.

Οι hiring managers όμως δεν αναζητούν μόνο έναν υποψήφιο που καλύπτει αποκλειστικά αυτές τις απαιτήσεις και μπορεί να καλύψει τις καθημερινές ευθύνες της συγκεκριμένης εργασίας. Αναζητούν έναν υποψήφιο του οποίου η προστιθέμενη αξία του στη συγκεκριμένη θέση ξεπερνά την αξία των υπολοίπων υποψηφίων σε βάθος χρόνου. Γιατί μην ξεχνάτε πως η πρόσληψη ενός νέου εργαζόμενου σε έναν οργανισμό αποτελεί μία ακόμη μακροπρόθεσμη επένδυση.

Πως φτιάχνω Βιογραφικό - Επαγγελματικό Βιογραφικό 2 pinguinos

 

Πως φτιάχνω ένα βιογραφικό

Είτε είστε κάποιος που συντάσει για πρώτη φορά στη ζωή του ένα βιογραφικό, είτε είστε από εκείνους που απλά αναζητούν μια λεπτομερή ανανέωση του ήδη υπάρχοντός τους, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να μετατρέψετε μια κενή σελίδα, σε ένα έγγραφο που θα μαγνητίσει τα βλέμματα.

 

Επιλέξτε τη μορφή του βιογραφικού σας

Προτού ξεκινήσετε να πληκτρολογείτε τις προσωπικές σας πληροφορίες, θα πρέπει να επιλέξετε τη μορφή του βιογραφικού σας. Τα διάφορα προγράμματα δημιουργίας βιογραφικών μπορεί να σας φανούν αρκετά εύχρηστα σε αυτήν την αρχική διαδικασία επιλογής. Θα πάρουν όλες τις βασικές πληροφορίες σας και θα τις οργανώσουν αυτόματα για εσάς, εξαλείφοντας ορισμένες περιττές πληροφορίες. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα premade templates της Google ή του Microsoft Office.

Ωστόσο, είναι συχνά ασφαλέστερο να ξεκινήσετε μόνοι σας τη σύνταξη του βιογραφικού σας, σε ένα νέο αρχείο στον υπολογιστή σας. Αυτό θα σας βοηθήσει ώστε να συντάξετε σωστά όλα εκείνα τα στοιχεία που θα σας κάνουν να ξεχωρίζετε, ενώ ταυτόχρονα σας επιτρέπει να διορθώσετε και να επεξεργαστείτε ανα πάσα στιγμή τα στοιχεία σας.

Σε γενικές γραμμές οι ενότητες που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο βιογραφικό σας σημείωμα θα πρέπει να είναι:

  • Η εργασιακή σας εμπειρία
  • Η συμμετοχή σας σε επαγγελματικές οργανώσεις, η κοινωνική προσφορά σας και η συμμετοχή σας σε side project άξιων αναφοράς
  • Η ακαδημαϊκή σας εκπαίδευση και οι πιστοποιήσεις σας
  • Οι δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά σας

 

Ξεκινήστε με τις βασικές σας πληροφορίες

Όταν ξεκινάτε με την ερώτηση “Πως φτιάχνω το βιογραφικό μου”, η σκέψη σας αρχικά θα οδηγηθεί στις βασικές σας πληροφορίες. Τα στοιχεία της επικοινωνίας σας πρέπει να βρίσκονται πάντα στην κορυφή του βιογραφικού σας. Σε αυτήν την ενότητα θα πρέπει να συμπεριλάβετε οτιδήποτε θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο για έναν recruiter που θα έρθει σε επαφή με εσάς. Συνήθως αυτό σημαίνει την προσθήκη στοιχείων όπως:

  • Το πλήρες όνομά σας
  • Έναν αριθμό επικοινωνίας
  • Μία διεύθυνση email
  • To LinkedIn προφίλ σας ή κάποιο άλλο προφίλ των social media καναλιών που θα μπορούσαν να συσχετίζονται με την εργασία σας, (όπως για παράδειγμα το instagram προφίλ ενός επαγγελματία designer).

Το κλειδί είναι να μετατρέψετε αυτό το αρχικό μέρος του βιογραφικού σας σημειώματος σε μια σαφή και ευανάγνωστη ενότητα. Εάν ένας hiring manager δεν μπορεί να εντοπίσει τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο βιογραφικό σας ώστε να έρθει σε επαφή με εσάς, τότε δεν υπάρχει απολύτως κανένα νόημα να τελειοποιήσετε τα στοιχεία του υπόλοιπου εγγράφου.

 

Προσθέστε την εργασιακή σας εμπειρία

Αυτή η ενότητα πιθανότατα να αποτελέσει και το μεγαλύτερο μέρος του βιογραφικού σας. Ακόμα και αν αποφασίσετε να κάνετε την λεγόμενη «στροφή καριέρας», η πλειοψηφία των εργοδοτών επιθυμούν να δουν που έχετε εργαστεί και να γνωρίσουν τα επιτεύγματά σας ώστε να αποκτήσουν μια γενικότερη εικόνα της προϋπηρεσίας σας και της συνολικής σας εμπειρίας. Η εργασιακή σας εμπειρία στο βιογραφικό σας σημείωμα μπορεί να είναι μια ολόκληρη ενιαία ενότητα, μπορεί όμως να χωριστεί και σε μικρότερες υποενότητες ώστε να επισημάνετε εκείνες τις θέσεις εργασίας του παρελθόντος, οι οποίες συσχετίζονται με την αντίστοιχη θέση εργασίας που διεκδικείτε.

Στην ενότητα της εργασιακής σας εμπειρίας, θα πρέπει να συμπεριλάβετε κάθε επίσημο τίτλο εργασίας, το όνομα της εταιρείας (και ενδεχομένως την τοποθεσία της) και το χρονικό διάστημα που εργαστήκατε εκεί. Στη συνέχεια, θα πρέπει να παρουσιάσετε με bullet points τις σημαντικότερες αρμοδιότητές σας στη συγκεκριμένη θέση, καθώς και τις δεξιότητες που αποκτήσατε και τα εργαλεία που χρησιμοποιήσατε για την επίτευξη των στόχων σας. Εάν έχετε να αναφέρετε αρκετές πληροφορίες για το συγκεκριμένο ρόλο που κατείχατε, επικεντρωθείτε μόνο στα στοιχεία που πιστεύετε ότι θα έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο.

 

Εξετάστε το ενδεχόμενο να συμπεριλάβετε την εθελοντική σας εργασία στο βιογραφικό σας

Οτιδήποτε έχετε κάνει το οποίο δεν μπορεί να μπει στην κατηγορία της εργασιακής σας εμπειρίας – όπως η εθελοντική σας εργασία ή συμμετοχή σας σε διάφορα δημιουργικά projects – μπορεί να φιλοξενηθεί στην ενότητα της εθελοντικής εμπειρίας και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων σας. Ανάλογα με την ισχύ και τη βαρύτητα της επαγγελματικής σας εμπειρίας, αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να βελτιώσουν την συνολική όψη του βιογραφικού σας, καθώς επίσης μπορούν να αναδείξουν τις ήδη υπάρχουσες δεξιότητές σας, ενώ ταυτόχρονα προβάλετε μια πιο ανθρώπινη και ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Εάν για παράδειγμα είστε πρόσφατος απόφοιτος μιας πανεπιστημιακής σχολής, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ενότητα για τις διάφορες δραστηριότητές και τις πρωτοβουλίες σας κατά την φοίτησή σας στο Πανεπιστήμιο. Αυτό ίσως να ισοσταθμίσει την τυχόν έλλειψη εργασιακής εμπειρίας στο βιογραφικό σας.

 

Μην ξεχάσετε την προσθήκη της εκπαίδευσή σας

Εάν διανύετε ακόμα τις σπουδές σας ή μόλις αποφοιτήσατε από κάποια σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι πληροφορίες της εκπαίδευσής σας πιθανότατα να φτάσουν στην κορυφή του βιογραφικού σας. Για όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους όμως, αυτή η ενότητα βρίσκεται προς το τέλος του βιογραφικού τους σημειώματος. 

 

Οι περισσότεροι υποψήφιοι θα συμπεριλάβουν το όνομα του ιδρύματος φοίτησής τους, το έτος της αποφοίτησής τους, καθώς και τον τίτλο σπουδών. Από την άλλη, οι νέοι απόφοιτοι θα μπορούσαν να κάνουν μια λεπτομερή αναφορά στις σπουδές, αναφέροντας πιθανά βραβεία, σπουδές στο εξωτερικό και στις ακαδημαϊκές διατριβές τους. Επίσης για εκείνους που έχουν παρακολουθήσει διαδικτυακά μαθήματα και έχουν λάβει πιστοποιήσεις αυξάνοντας τις συνολικές τους επαγγελματικές δεξιότητες, σίγουρα θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την προσθήκη τους στο βιογραφικό τους.

 

Πως φτιάχνω Βιογραφικό - Επαγγελματικό Βιογραφικό 3 pinguinos

Προσαρμόστε το βιογραφικό σας στην εκάστοτε θέση

Αφού επιλέξετε τη μορφή του βιογραφικού σας, συμπληρώσατε τις βασικές σας πληροφορίες επικοινωνίας και την εργασιακή σας εμπειρία και μόρφωση, ήρθε η ώρα να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας σημείωμα για την εκάστοτε θέση εργασίας. Η απάντηση στην ερώτηση “Πως να φτιάξω το βιογραφικό μου;” δίνεται κάθε φορά με τη λέξη της προσαρμοστικότητας. Είναι σημαντικό λοιπόν να ανατρέξετε στην περιγραφή της αγγελίας που σας κίνησε το ενδιαφέρο εξ’ αρχής, ώστε να βεβαιωθείτε ότι το βιογραφικό σας ταιριάζει με το είδος του υποψηφίου που αναζητεί η εταιρεία.

Αυτό σημαίνει πως το βιογραφικό σας σημείωμα το οποίο θα έχει δημιουργηθεί από εσάς τους ίδιους θα πρέπει να είναι ευέλικτο και έτοιμο να αναδιαμορφωθεί ανα πάσα στιγμή. Ευθυγραμμίστε τις πληροφορίες του βιογραφικού σας με τις αντίστοιχες πληροφορίες της αγγελίας, μιλώντας με τη δική τους “γλώσσα”. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να το ελέγξετε ως τρίτος. Εάν εσείς ήσασταν ο hiring manager θα καλούσατε τον συγκεκριμένο υποψήφιο για interview; Ποια στοιχεία θα αναζητούσατε σε αυτόν;

Τέλος, ανακαλύψτε την πραγματική φιλοσοφία της επιχείρησης. Το βιογραφικό σας αντικατοπτρίζει αυτή τη μοναδικότητα του οργανισμού; Εάν όχι, προσπαθήστε να το μετατρέψετε, κρατώντας πάντοτε και τον προσωπικό σας χαρακτήρα. Ακόμα αναρωτιέστε: “Πως φτιάχνω το ιδανικό βιογραφικό που θα ξεχωρίσει;”