Τζορτζ Έλιοτ, Αγγλίδα μυθιστοριογράφος, και μια από τις σημαντικότερες συγγραφείς της Βικτωριανής εποχής, είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Μαίρη Ανν Έβανς. Η συγγραφέας ήταν κυρίως μυθιστοριογράφος, και τα έργα της είναι μερικά από τα καλύτερα βιβλία στην Αγγλία. Κύριο θέμα των έργων της είναι η ζωή στην αγγλική επαρχία, αποτυπώνοντας με ρεαλισμό και ψυχολογική οξυδέρκεια την καθημερινότητα των λογοτεχνικών χαρακτήρων της.

Το ανδρικό λογοτεχνικό ψευδώνυμο χρησιμοποιήθηκε από την ίδια για να δωθεί στα έργα της η ανάλογη σοβαρότητα και προσοχή, ώστε να μην θεωρηθεί άλλη μια συγγραφέας ρομάντζων.

Τα μυθιστορήματα της Έλιοτ είναι κυρίως επηρεασμένα από την συγγραφέα Τζέιν Όστιν, η οποία πραγματεύεται με σαρκαστικό τρόπο την ιδιότυπη συμπεριφορά των ανθρώπων που αποσκοπούν σε προσωπικά συμφέροντα. Ωστόσο, η Eliot εξετάζει τα συγγράμματα της υπό μια φιλοσοφική και ψυχολογική πλευρά.

Το Pinguinos βρήκε τα 10 καλύτερα βιβλία της Τζορτζ Έλιοτ, τα όποια έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και αξίζει να τα διαβάσετε!

 

1. Σκηνές του Βίου των Κληρικών ( Scenes of Clerical Life)

Οι σκηνές του βίου των κληρικών είναι μια συλλογή έργων που απεικονίζουν με ζωντανιά και ρεαλισμό την ζωή σε μια μικρή πόλη των Midlands. Το έργο αποτελείται από διαφορετικές μικρές ιστορίες που διαδραματίζονται στα τέλη του 18ου αιώνα με αρχές του 19ου αιώνα, και δεν αποτελούν ένα εύκολο και ευανάγνωστο διήγημα. Η Έλιοτ με εξαιρετική μαεστρία εισάγει τους χαρακτήρες με την ίδια ευκολία που διαδραματίζεται ένα κουτσομπολιό στη γειτονιά. Παρασέρνει τον αναγνώστη σε σκηνές και διηγήσεις, και στο τέλος κάθε ιστορίας υπάρχει η δική της αφηγηματική ματιά.

2. Οι Κακοτυχίες του Αιδεσιμότατου Έιμος Μπάρτον

Το μυθιστόρημα αυτό δεν αποτελεί ένα από τα συνηθισμένα συγγράμματα της , καθώς είχε εναντιωθεί στο ‘μελόδραμα’, ωστόσο στο έργο αυτό είναι φανερή η επιρροή του. Οι κακοτυχίες του αιδεσιμότατου Μπάρτον αποτελούν την ιστορία ένος ερωτικού τριγώνου ανάμεσα στον εφημέριο, την σύζυγο του, και μια φτωχή κόμισσα αμφιβόλου ηθικής. Ο εφημέριος αποδίδεται με ένα πεζό τρόπο, ωστόσο υπάρχει ένα διάχυτο πέπλο μυστηρίου που τον συνοδεύει σε όλο το έργο, το οποίο είναι φανερό μόνο στους αναγνώστες και όχι στον ίδιο τον ήρωα του μυθιστορήματος.

3. Η Ερωτική Ιστορία του Κ. Τζίλφιλ

Η αφήγηση της ερωτικής ιστορίας του Κ. Τζίλφιλ απεικονίζει με σαφήνεια και οξυδέρκεια την αντίληψη και τα συναισθήματα της Έλιοτ για την αριστοκρατία. Αποκαλύπτει με έναν μοναδικό τρόπο πως η τιμή και η χάρη είναι οι μόνες ιδιότητες του ανθρώπου που πρέπει να τηρηθούν με συνέπεια. Δηλώνει ξεκάθαρα πως το να υπομένεις τις κακουχίες με ηρεμία και αξιοπρέπεια και να αντιμετωπίζεις με γενναιότητα τις καταστροφές αποτελούν την ουσία της ζωής και την ποιότητα του ανθρώπου.

4. Η Μετάνοια της Τζάνετ ( Janet’s Repentance)

Το έργο διαδραματίζεται στο Μίλμπι, όταν ο κ. Τρύαν αποφασίζει να μετακομίσει σε εκείνη την πόλη συνοδευμένος από τις πουριτανικές και ανησυχητικά  ευαγγελικές του τάσεις. Η μικρή πόλη χωρίζεται βαθιά σε δύο μέρη για την καταλληλότητα των νυχτερινών του διαλέξεων. Η περήφανη αλλά μοναχική Τζάνετ, αλκοολική σύζυγος ένος από τους πιο ένθερμους αντιπάλους του κ. Τρύαν, απολαμβάνει την δίωξη του κληρικού έως ότου βρει απροσδόκητα λύτρωση. Το έργο αυτό γράφτηκε στο αποκορύφωμα της καριέρας της Έλιοτ και αποτελεί δείγμα της μεταγενέστερης δουλειάς της.

5. Ο Ανασηκωμένος Πέπλος

Δημοσιεύτηκε την ίδια χρονιά με το πρώτο της έργο, Adam Bede, και παρουσιάζει με εκπληκτική διαύγεια τους λόγους για τους οποίους η Έλιοτ είναι σημαντική για το έργο της μέχρι και σήμερα. Χονδροειδής ρεαλισμός, ψυχολογική αντίληψη και ιδεαλιστική ηθικοποίηση χαρακτηρίζουν το έργο της καθώς είναι το μοναδικό της έργο σε πρώτο πρόσωπο και με υπερφυσικό χαρακτήρα. Η πλοκή αφορά την ιστορία ενός άνδρα που είναι ανίκανος να διαχειριστεί το μέλλον του και να αντιληφθεί την πραγματικότητα και που δυσκολεύεται να ορίσει το πεπρωμένο του. Το έργο αποτελείται από έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία.

6. Ο Μύλος στον Φλος ( The Mill on the Floss)

Γεννημένη στο Dorclote Mill, η Maggie Tulliver, λατρεύει τον αδερφό της Tom, και επιδιωκεί απελπισμένα να κερδίσει την έγκριση των γονιών της, αλλά η παθιασμένη φύση της και η άγρια νοημοσύνη της την φέρνουν συχνά σε σύγκρουση με την οικογένεια της. Φτάνοντας στην ενηλικίωση της, η σύγκρουση μεταξύ των προσδοκιών της και των επιθυμιών τους είναι οδυνηρή καθώς την βρίσκει διαχασμένη ανάμεσα σε τρείς άντρες, τον πεισματάρη και περήφανο αδερφό της, ένα στενό φίλο της που είναι εχθρός της οικογένειας, και ένα χαρισματικό αλλά επικίνδυνο γοητευτή. Με την οδυνηρή απεικόνιση των αδελφικών σχέσεων, το Mill on the Floss είναι ένα από τα πιο έντονα και συγκινητικά συγγράματα της. Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί ένα από τα καλύτερα βιβλία της Τζορτζ Έλιοτ.

Δείτε Επίσης: Τα 10 Καλύτερα Ποιήματα του Wallace Stevens

7. Silas Marner

Η ιστορία ένος μοναχικού και μίζερου άνδρα εξαφανίζεται σταδιακά από τη χαρά της πατρότητας. Ο Silas κατηγορείται άδικα για κλοπή και εξορίζεται για πολλά χρόνια από μια θρησκευτική κοινότητα. Ζει μόνος του στο Ravenloe, εργάζεται μόνο για την επίβιωση του και για να διατηρήσει το μικρό απόθεμα χρημάτων του. Ωστόσο, τα χρήματα του κλέβονται και ένα ορφανό παιδί μπαίνει στο σπίτι του και μεταμορφωνεί την ζωή του. Η συγγραφέας συνδυάζει με χιούμορ και πλούσιο συμβολισμό την έντονη κοινωνική κριτική με αποτέλεσμα να δημιουργεί ένα ασυνήθιστο αλλά και στοργικό πορτρέτο της αγροτικής ζωής.

8. Romola

Ένα από τα πιο φιλόδοξα και ευφάνταστα μυθιστορήματα της συγγραφέα, και ένα από τα καλύτερα βιβλία για να διαβάσει κανείς! Η Romola βρίσκεται στην Αναγεννησιακή Φλωρεντία κατά την διάρκεια των ταραγμένων ετών μετά την απέλαση της ισχυρής οικογένειας των Μεδίκων. Η Romola, αφοσιωμένη κόρη ένος τυφλού μελετητή, και παντρεμένη με τον έξυπνο αλλά τελικά αναξιόπιστο Τίτο, όσον αφορά την πολιτική αλλά και την αγάπη του απειλεί να καταστρέψει τις προσωπικές της αξίες. Αποφασίζει, λοιπόν, να ξεφύγει και να βρει την δική της πορεία στην ζωή. Αποτυπώνεται η ουτοπική πνευματική αφύπνιση της ηρωίδας με συναρπαστικό τρόπο σε ένα ταραχώδες σκηνικό.

9. Brother Jacob

‘Ενα μυθιστόρημα διαφορετικό από τα άλλα με όχι και τόσο σαφή νοήματα που πραγματεύεται την ανθρώπινη ηθική και τα κοινωνικά στερεότυπα. Το έργο αφηγείται τις σκέψεις και απόψεις ένος νεαρού άνδρα που ανάμεσα στις ατυχίες και τους θανάτους που συνέβαιναν στο άνθος της ηλικίας του κατάφερε να διαμορφώσει μια διαφορετική αντίληψη από εκείνη του πατέρα του. Υπάρχει μια μοναδική σύνδεση ανάμεσα στις συμπεριφορές και στις γαστρονομικές απόψεις των χαρακτήρων.

10. Μιντλμαρτς ( Middlemarch)

Λαμβάνοντας χώρα τα χρόνια που οδήγησαν στο Πρώτο Νομοσχέδιο Μεταρρύθμισης του 1832, ο Μιντλμαρτς διερευνά σχεδόν όλα τα θέματα που αφορούν την σύγχρονη ζωή: τέχνη, θρησκεία, επιστήμη, πολιτική, εαυτός, κοινωνία, και ανθρώπινες σχέσεις. Οι χαρακτήρες του έργου αφορούν τα πορτρέτα μερικών από των πιο σημαντικών λογοτεχνών της Βρετανίας και αποδίδονται με γοητευτικά αλλά και χιουμοριστικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν όλο το μυθιστόρημα.