Κοιτάζοντας έναν αιώνα πίσω, και στο (πολύ μακρινό) 1920, ο κόσμος προσπαθούσε να ανασυντάξει τις δυνάμεις του από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και από την πανδημία της γρίπης που προηγήθηκε δύο χρόνια πριν. Οι άνθρωποι έψαχναν απεγνωσμένα για μια ”επιστροφή στην κανονικότητα”, όπως ήταν φυσικό μετά από τους συνεχείς αγώνες και τις κακουχίες που υπέστησαν. Εκατό ολόκληρα χρόνια μετά, και ο κόσμος μας βρίσκεται σε παρόμοια θέση.
Αρκετούς μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας του COVID-19, οι άνθρωποι λαχταρούν για ένα οριστικό τέλος του. Τι σημαίνει όμως οριστικό τέλος; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία μας; Κατά την άποψή μας, υπάρχουν δύο σημαντικοί ορισμοί του τέλους και κάθε ένας παρουσιάζει ένα δικό του ξεχωριστό χρονοδιάγραμμα:
Κορονοϊός – Το επιδημιολογικό τελικό του σημείο
Ένα επιδημιολογικό τελικό σημείο ονομάζεται εκείνο το χρονικό σημείο της επιδημίας όπου επιτυγχάνεται η λεγόμενη “ανοσία της αγέλης”. Αυτό θα παρατηρηθεί όταν το ποσοστό της ανοσίας του COVID-19 είναι επαρκές για να αποτρέψει μια εκ νέου ευρεία και συνεχή μετάδοση του ιού. Πολλές είναι εκείνες οι χώρες που ελπίζουν πως η εύρεση ενός εμβολίου θα δώσει την απάντηση σε αυτό το πρόβλημα.
Υποθετικά, στο σενάριο της ανοσίας της αγέλης, δεν θα έχουμε πλέον παρεμβάσεις των αρχών για τη δημόσια υγεία και την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων για την αποτροπή της επανεμφάνισής του. Όμως το τελικό σημείο της πανδημίας μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα και μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες όπως:
- Την άφιξη, την αποτελεσματικότητα και την υιοθέτηση των εμβολίων από τον εκάστοτε πληθυσμό μιας χώρας.
- Το επίπεδο φυσικής ανοσίας σε έναν πληθυσμό κατά την έκθεσή του στον COVID-19.
- Πιθανή διασταυρούμενη ανοσία του πληθυσμού σε άλλου είδους κοροναϊούς
- Πιθανή ή μερική ανοσία που παρέχονται από άλλους εμβολιασμούς (π.χ. το εμβόλιο BCG για τη φυματίωση).
- Διαφορές των πληθυσμών και της ανάμιξής τους, που οδηγούν σε διαφορετικά δεδομένα για την επίτευξη της ανοσίας.
Να αναφέρουμε πως η διανομή ενός εμβολίου για ένα επαρκές τμήμα του πληθυσμού και της πιθανής ανοσίας του, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί (ιδανικά) στο διάστημα των έξι μηνών. Όμως αυτό σίγουρα απαιτεί και την ταχεία διαθεσιμότητά του, τον ανεφοδιασμό του αλλά και την προθυμία του πληθυσμού να εμβολιαστεί.
Η μετάβαση στην κανονικότητα
Ένα δεύτερο (και πιθανότατα συντομότερο) τελικό σημείο θα επιτευχθεί όταν όλες οι πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής, μπορούν να επαναλειτουργήσουν χωρίς τον φόβο της συνεχής θνησιμότητας του πληθυσμού, που πλέον δεν θα ξεπερνά τον γενικό μέσο όρο μιας χώρας. Η μετάβαση σε αυτό το στάδιο φυσικά απαιτεί την εμπιστοσύνη του κόσμου και την αντιμετώπιση του φόβου. Η συνέχιση της προόδου για τη μείωση της θνησιμότητας και των επιπλοκών, καθώς και οι μελέτες σχετικά με τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία, θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων.
Ο χρόνος μιας τέτοιας μετάβασης θα εξαρτηθεί και από την πρόοδο που έχει σημειωθεί για την ανοσία της αγέλης και την ανταπόκριση του συστήματος υγείας κάθε χώρας. Η μετάβαση αυτή θα είναι σταδιακή και από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και την πιθανή εύρεση ενός αποτελεσματικού εμβολίου, θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε μια θετική αλλαγή. Μερικά όμως από τα κριτήρια της μετάβασης στην κανονικότητα μπορεί να είναι:
- Η συνεχής βελτίωση των περιοριστικών μέτρων και παρεμβάσεων των αρχών της δημόσιας υγείας που δεν περιορίζει τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
- Η συμμόρφωση του πληθυσμού στα μέτρα έως ότου επιτευχθεί η ανοσία.
- Τα ακριβή και ευρέως διαθέσιμα τεστ για τη διάγνωση του ιού.
- Η συνεχής εξέλιξη των πρακτικών θεραπείας και αντιμετώπισης του ιού.
- Η εμπιστοσύνη του κοινού απέναντι στην αντιμετώπισή του και τις μακροπρόθεσμες συνέπειές του για την υγεία.
Η επόμενη μέρα
Τα δύο αυτά σημεία συσχετίζονται και σίγουρα έχουν πολύ σημαντική βαρύτητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η μετάβαση στην επόμενη εποχή της κανονικότητας, θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό ορόσημο για όλους, όπου η ανοσία της αγέλης θα σημάνει το οριστικό τέλος της πανδημίας. Εάν οι χώρες και οι πληθυσμοί εργαστούν με αφοσίωση και υπευθυνότητα στην εξάλειψή του, τότε είναι πιθανό να δούμε ξανά το φως μέσα στο σκοτεινό τούνελ που ονομάζεται πανδημία. Μέχρι τότε όμως, μείνετε ασφαλείς και προσέξτε τους εαυτούς σας και τους γύρω σας.
Δείτε επίσης: Γυμναστική στο σπίτι – 10 ασκήσεις για τέλειο σώμα