Καθώς η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι καταναλωτές μετατρέπουν όλο και περισσότερο το σπιτι τους σε «έξυπνο σπίτι».

Αυτό σημαίνει τη σύνδεση όσο το δυνατόν περισσότερων συσκευών και την επισκευή οικιακών συσκευών και αντικειμένων με τρόπο που να συγχρονίζονται μεταξύ τους και να ενεργοποιούνται με ένα μόνο άγγιγμα μέσω μιας εφαρμογής.

Ενώ η έννοια των έξυπνων σπιτιών καθιστά αναμφίβολα τη ζωή πιο βολική, υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα. Ορισμένοι ιδιοκτήτες έξυπνων σπιτιών συνειδητοποιούν ότι η αύξηση του επιπέδου άνεσης μπορεί να επιβαρυνθεί με μειωμένο απόρρητο.

Παρακάτω είναι κάποιοι λόγοι για τους οποίους ένα έξυπνο σπίτι ίσως να μην είναι πραγματικά μια τόσο έξυπνη ιδέα αλλά και γιατί θα αναβαθμίσει αναμφισβήτητα το βιοτικό σας επίπεδο.

Μειονεκτήματα

Είναι ακριβό!

Είναι ακριβό να μετατρέψετε το σπίτι σε έξυπνο. Θα χρειαστεί να αγοράσετε όλες τις νέες έξυπνες οικιακές συσκευές, διακόπτες κτλ για να αυτοματοποιήσετε τον φωτισμό σας, το σύστημα ασφαλείας κ.λπ. Η έξυπνη οικιακή συντήρηση είναι επίσης ακριβή. Αυτό συμβαίνει επειδή η τεχνολογία τους είναι πιο ευαίσθητη και επιρρεπής σε δυσλειτουργίες υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες επομένως θα χρειαστούν συχνότερες και πιο περίπλοκες επισκευές.

Δεν ταιριάζει σε όλους!

Η απόκτηση διάφορων συσκευών από διαφορετικές εταιρείες για συνεργασία μπορεί να είναι πιο χρονοβόρα από τη χειροκίνητη «χαζή» συσκευή. Επιπλέον, όσο περισσότερες συσκευές αποκτάτε, τόσο περισσότερες εφαρμογές θα πρέπει να κατεβάσετε και να δημιουργήσετε ξεχωριστούς λογαριασμούς, κάτι που είναι κουραστικό και δύσκολο για κάποιους.

Πείτε αντίο στην ιδιωτικότητα!

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε σύνδεση στο διαδίκτυο, τα έξυπνα σπίτια κινδυνεύουν να παραβιαστούν. Κάθε συνδεδεμένη συσκευή ειδοποιεί την αντίστοιχη εφαρμογή της κατά τη χρήση της, στέλνοντας ένα ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα στο δρομολογητή. Επομένως απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Πλεονεκτήματα

Βελτιώνει την ασφάλεια και προστασία!

Τα έξυπνα σπίτια βελτιώνουν σημαντικά τα επίπεδα ασφάλειας. Με τη δυνατότητα απενεργοποίησης των έξυπνων συσκευών από το τηλέφωνό σας – μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα – δεν υπάρχει πλέον λόγος να πανικοβληθείτε όταν είστε έξω από το σπίτι και ξαφνικά συνειδητοποιήσετε ότι έχετε αφήσει το φούρνο αναμμένο.

Καλό για το πορτοφόλι και το περιβάλλον!

Η έξυπνη οικιακή τεχνολογία είναι πιο οικονομική και ενεργειακά αποδοτική από τις παραδοσιακές οικιακές συσκευές. Δεδομένου ότι οι συνδεδεμένες συσκευές έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με την ελάχιστη απαιτούμενη ενέργεια, αυτό μειώνει τους λογαριασμούς αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Χρησιμοποιήστε τη νέα τεχνολογία αισθητήρων σε έξυπνα συστήματα ντους, η οποία εξοικονομεί χρήματα μεγιστοποιώντας τη χρήση νερού και ελαχιστοποιώντας τα απόβλητα.

Ενισχύει την αυτάρκεια!

Οι ατελείωτες εφαρμογές και οι συνδεδεμένες συσκευές που εισέρχονται συνεχώς στην αγορά όχι μόνο κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη, αλλά αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό την προσβασιμότητα σε ηλικιωμένα ή άτομα με αναπηρία, μέλη της οικογένειας. Αυτό ενισχύει την ποιότητα ζωής τους. Επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιούν φωνητικές εντολές για να τροφοδοτούν συσκευές ή θέτοντας τον έλεγχο των καθημερινών τους αναγκών στο σπίτι τους, μπορούν να ζήσουν πιο ανεξάρτητα. Για την πρόσθετη ασφάλειά τους, μπορείτε επίσης να τους παρακολουθείτε από απόσταση.

Ενώ τα οφέλη ενός έξυπνου σπιτιού μπορεί να φαίνονται πολύ δελεαστικά, τα μειονεκτήματα και οι κίνδυνοι του μπορούν να σας κάνουν να περιμένετε για λιγότερο τεχνολογικές ημέρες. Καθώς αυτή η τάση γίνεται πιο δημοφιλής, θα είναι αυτή που μπορούμε να αγνοήσουμε ή ακόμα και να αξιοποιήσουμε; Προτιμάτε να ζείτε σε ένα έξυπνο σπίτι ή να διατηρείτε τα άψυχα αντικείμενα σας;

Δείτε επίσης: Πως να επισκευάσετε τις οικιακές σας συσκευές