Η εξεταστική περίοδος προκαλεί πάντα άγχος. Αν μάλιστα έχουν μαζευτεί και πολλά μαθήματα από προηγούμενα έτη, τότε το άγχος ίσως να είναι μεγαλύτερο. Μην ξεχνάς ότι οι περισσότεροι φοιτητές έχουν βρεθεί σε αντίστοιχη θέση, οπότε μην ανησυχείς. Υπάρχουν λύσεις!

Στο Pinguinos απαντάμε στην ερώτησή σου «τι να κάνω αν χρωστάω πολλά μαθήματα» με τις παρακάτω προτάσεις. Αρκεί να μας εμπιστευτείς.

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Οι ρεαλιστικοί στόχοι είναι απαραίτητοι, καθώς δίχως αυτούς η προσπάθειά σου δύσκολα θα στεφθεί με επιτυχία, ακόμα κι αν έχεις σχεδιάσει σωστά τα επόμενα βήματα. Αν δεν θέσεις ρεαλιστικούς στόχους, θα πιέσεις υπερβολικά πολύ τον εαυτό σου και στο τέλος δεν θα έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, γεγονός που μπορεί να σε απογοητεύσει και να σε αποθαρρύνει. Αν ο αριθμός των μαθημάτων που χρωστάς είναι αρκετά μεγάλος, ξεκίνα με το να φτιάξεις ένα πρόγραμμα και να αποφασίσεις σε ποιο εξάμηνο θα δώσεις το κάθε μάθημα. Σκέψου το καλά, κάνε έρευνα, ρώτα άλλους φοιτητές… Αν το πρόγραμμά σου είναι σωστό και οι στόχοι σου ρεαλιστικοί, θα δεις ότι θα αρχίσεις να περνάς μαθήματα πιο εύκολα απ’ όσο νομίζεις.

Βρες καλές σημειώσεις

Τι να κάνω αν χρωστάω πολλά μαθήματα

Αν αναρωτιέσαι «τι να κάνω αν χρωστάω πολλά μαθήματα», σου απαντάμε «βρες καλές σημειώσεις». Οι σημειώσεις είναι το παν. Σε βοηθάνε να οργανώσεις το διάβασμά σου, να κατανοήσεις το μάθημα και σε προετοιμάζουν πολύ καλά για την εξέταση, καθώς συμπεριλαμβάνουν πράγματα που απουσιάζουν από τα βιβλία και τις παρουσιάσεις, αλλά έχουν ειπωθεί μέσα στο μάθημα.

Πήγαινε στις διαλέξεις

Όχι απαραίτητα σε όλες. Αν χρωστάς πολλά μαθήματα, το να θέσεις ως στόχο να τα παρακολουθείς όλα θα ήταν μη ρεαλιστικό και θα έφερνε αντίθετα αποτελέσματα. Κάνε μια έρευνα και δες ποια μαθήματα περνιούνται εύκολα και χωρίς παρακολούθηση. Αφού εξαιρέσεις αυτά τα μαθήματα, δες ποια απομένουν και αποφάσισε ποια θα δώσεις σε αυτό το εξάμηνο, ποια στο επόμενο κ.λπ. Έτσι θα ξέρεις σε ποια μαθήματα θα πρέπει να πηγαίνεις στις διαλέξεις και θα τα έχεις όλα υπό έλεγχο. Σημείωση: τα πιο απαιτητικά μαθήματα καλό θα είναι να τα παρακολουθείς.

Οργάνωσε το διάβασμά σου

Τι να κάνω αν χρωστάω πολλά μαθήματα

Το λάθος που κάνουμε πολλές φορές, είναι ότι αφήνουμε το διάβασμά μας για τελευταία στιγμή. Πολλές φορές φτάνουμε σε σημείο να τα παρατάμε, επειδή ο όγκος της ύλης είναι τεράστιος και είναι αδύνατο να διαβάσουμε όσα θέλουμε μέσα σε μία ή δύο μέρες. Είναι πολύ βασικό, λοιπόν, να οργανώσεις το διάβασμά σου, ώστε να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις.

Βάλε προτεραιότητες

Δεν είναι όλα τα μαθήματα το ίδιο δύσκολα. Χώρισε τα μαθήματα με βάση τη δυσκολία τους και βάλε ως προτεραιότητα ποια θα περάσεις πρώτα και ποια θα αφήσεις για αργότερα. Το αν θα ξεκινήσεις να περνάς τα εύκολα ή τα δύσκολα εξαρτάται από σένα κι από το τι θεωρείς ότι θα σου έδινε μεγαλύτερο κίνητρο να συνεχίσεις την προσπάθεια.

Μείνε ψύχραιμος

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθανθείς άγχος. Ωστόσο, μην ξεχνάς τον στόχο σου. Διατήρησε την ψυχραιμία σου, οργάνωσε όσο καλύτερα μπορείς το πρόγραμμά σου και στο τέλος θα ανταμειφθείς. Να θυμάσαι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών έχει βρεθεί σε παρόμοια θέση.

 

Δείτε επίσης: Πως φτιάχνω Βιογραφικό – Επαγγελματικό Βιογραφικό (pinguinos.gr)