Ονορέ ντε ΜπαλζάκΤα 10 καλύτερα βιβλία του Honore de Balzac

Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ (Honore de Balzac) ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Λόγω της έντονης παρατήρησης της λεπτομέρειας και της αδιάλυτης εκπροσώπησης της κοινωνίας, ο Balzac θεωρείται ως ένας από τους ιδρυτές του ρεαλισμού στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Είναι γνωστός για τους πολύπλευρους χαρακτήρες του που είναι περίπλοκοι, ηθικά διφορούμενοι και πλήρως ανθρώπινοι.

1. Père Goriot

Το βιβλίο με τίτλο “Ο Μπαρμπα-Γκοριό” (Pere Goriot) είναι η τραγική ιστορία ενός πατέρα, του οποίου η ψυχική αγάπη για τις δύο κόρες του οδηγεί στην οικονομική και προσωπική του καταστροφή. Συνυφασμένος με αυτό το θέμα είναι ο φτωχός νεαρός αριστοκράτης, Rastignac, που έρχεται στο Παρίσι από την επαρχία για να βρεί την τύχη του. Γίνεται φίλος με τον Γκοριό και εμπλέκεται με τις κόρες του. Η ιστορία διαδραματίζεται  στο πλαίσιο μιας ολόκληρης κοινωνίας που οδηγείται από κοινωνικές φιλοδοξίες και λαχτάρα για χρήματα.

2. Ευγενία Γκραντέ

“Ποιος πρόκειται να παντρευτεί την Ευγενία Γκραντέ (Eugenie Grandet);”

Αυτό είναι το ερώτημα που ταλανίζει το μυαλό των κατοίκων του Σομίρ (Saumur), για την αποκατάσταση της Eugenie Grandet (1833), ένα από τα πιό πρόωρα και πιο διάσημα μυθιστορήματα της Comedie Humaine του Balzac. Το νοικοκυριό του Grandet, καταπιεσμένο από την απαιτητική δυστυχία του ίδιου του Grandet, ξεφεύγει από τη ρουτίνα με  την ξαφνική άφιξη του ξαδέρφου της Ευγενείας, Τσαρλς, που είναι πρόσφατα ορφανός και φτωχός. Η συναισθηματική αφύπνιση της Ευγενείας, που την προκαλεί η αγάπη της για τον ξάδερφο της, την φέρνει σε άμεση σύγκρουση με τον πατέρα της, του οποίου η πονηριά και η οικονομική επιτυχία αντικρούονται  με την αποφασιστικότητά της να επαναστατήσει.

3. Χαμένες Ψευδαισθήσεις

Ο ωραίος ποιητής Lucien Chardon είναι φτωχός και αφελής, αλλά πολύ φιλόδοξος, απέτυχε να γίνει γνωστός στη βαρετή επαρχιακή πατρίδα του. Τον αναλαμβάνει μια προστάτιδα, η γοητευτική και παντρεμένη γυναίκα Madame de Bargeton και προετοιμάζεται να δοκιμάσει μια νέα αρχή στην λαμπερή πόλη του Παρισιού. Όμως, ο Lucien εισέρχεται  σε έναν κόσμο πολύ πιο επικίνδυνο από ό, τι φανταζόταν, καθώς η φήμη της Madame de Bargeton υποβιβάζεται. Οι δηλητηριώδεις φήμες της ελίτ συνωμοτούν για να τον κρατήσουν έξω από τις τάξεις τους. Ο Lucien τελικά μαθαίνει ότι, όπου και να πάει, το ταλέντο δεν συγκρίνεται  με τα χρήματα, τις ίντριγκες και την ασυναρτησία.Ονορέ ντε Μπαλζάκ-2

4. Η εξαδέλφη Μπέτι

Η φτωχή, άδολη γεροντοκόρη εξαδέλφη Μπέτι αναγκάζεται να επιβιώσει με την καλοδεχούμενη υποστήριξη των κοινωνικά ανώτερων συγγενών της στο Παρίσι: την όμορφη, άγια ξαδέλφη της Adeline, τον φιλάργυρο Baron Hulot και την κόρη τους Hortense. Ήδη βαθιά αγανακτισμένη από τον πλούτο τους και μαθαίνοντας ότι ο άνδρας που ερωτεύεται σχεδιάζει  να παντρευτεί την  Hortense, διακατέχεται από την επιθυμία να εκδικηθεί και να αφιερωθεί στην καταστροφή της οικογένειας Hulot, σχεδιάζοντας την καταστροφή τους με σθεναρή, σιωπηρή κακία.

5. Το μαγικό δέρμα

Το “Το Μαγικό Δέρμα” είναι μυθιστόρημα του 1831 και αναφέρει την ιστορία ενός νεαρού άνδρα, του Raphaël de Valentin, που ανακαλύπτει ένα κομμάτι δέρμα. Το ακατέργαστο κομμάτι δέρματος άγριου γαϊδάρου έχει τη μαγική ιδιότητα να πραγματοποιεί επιθυμίες. Ωστόσο, η εκπλήρωση της επιθυμίας έρχεται με κάποιο κόστος. Μετά από κάθε επιθυμία το δέρμα συρρικνώνεται λίγο και καταναλώνει τη φυσική ενέργεια του ευχόμενου. Ο Balzac με αυτή τη φανταστική ιστορία απεικονίζει με ακρίβεια την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης στην πολιτισμένη κοινωνία.

6. Ο εξάδελφος Πονς

Πράος, αβλαβής και άσχημος, ο φτωχός εξάδελφος Pons είναι ένας γέρος  μουσικός, του οποίου η σύντομη φήμη έχει καταστραφεί. Ζώντας μια παθητική παριζιάνικη ζωή ως εργένης σε ένα κοινό διαμέρισμα με τον φίλο Schmucke, διατηρεί μόνο δύο πάθη: την αφοσίωση στο δείπνο με την συναναστροφή των πλούσιων αλλά περιφρονητικών συγγενών, και μια αφοσίωση στη συλλογή από αντίκες. Όταν οι πλούσιοι  συγγενείς συνειδητοποιούν την αληθινή αξία της συλλογής του, η περιφρόνησή τους για τον Πονς εξαφανίζεται, καθώς αγωνίζονται να αποκτήσουν ένα κομμάτι της κληρονομιάς αυτού του αδύναμου ανθρώπου.

7. Ούρσουλα Μιρουέ

Μεταξύ όλων των μυθιστορημάτων του Honore de Balzac (1799-1850), κανένα  δεν απεικονίζει τόσο διαπεραστικά το στενό μυαλό, τη φιλαργυρία και το φθόνο των επαρχιακών κατώτερων μεσαίων τάξεων. Στην “Ούρσουλα Μιρουέ”, κανένας περιορισμός βασιζόμενος στην ηθική ή την ευπρέπεια δε θα αναγκάσει αυτούς τους ανθρώπους να σταματήσουν να προσπαθούν να αποκτήσουν πλούτο και επιρροή.Ονορέ ντε Μπαλζάκ-3

8. Η Ραμπουιγέζα (Το μαύρο πρόβατο)

Παλαιότερα ένας βοηθός στρατιωτικός του Ναπολέοντα, αλλά τώρα χωρίς καμία προοπτική, ο Phillippe Bridau και ο μικρότερος αδερφός του Joseph, ένας ανούσιος καλλιτέχνης, μπλέκονται σε έναν αγώνα για να ανακτήσουν την οικογενειακή κληρονομιά σε έναν κόσμο όπου χωρίς χρήματα σημαίνει ότι δεν έχεις και καμία εξουσία.

9. Το Άγνωστο Αριστούργημα

Μια από τις πιο διάσημες ιστορίες του Honore de Balzac, “Το Άγνωστο Αριστούργημα” είναι η ιστορία ενός ζωγράφου ο οποίος, ανάλογα με την προοπτική του καθένα, είναι είτε μια αποτυχία είτε μια υπερβατική ιδιοφυία – ή και τα δύο. Η ιστορία, η οποία έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες όπως οι Cezanne, Henry James, Picasso και ο σκηνοθέτης του New Wave, Jacques Rivette, είναι ένας  μύθος της σύγχρονης τέχνης.

10. Τα μυστικά της πριγκίπισσας του Καντινιάν

Η μεγάλη παραγωγή έργων του, που ονομάζεται συλλογικά Η Ανθρώπινη Κωμωδία (La Comedie Humaine), αποτελείται από 95 τελικά έργα (ιστορίες, μυθιστορήματα και δοκίμια) και 48 ημιτελή έργα. Οι ιστορίες του είναι μια προσπάθεια να κατανοήσουμε και να απεικονίσουμε τις πραγματικότητες της ζωής στη σύγχρονη αστική Γαλλία. Τοποθετούνται σε μια ποικιλία σκηνικών, με χαρακτήρες που επανεμφανίζονται σε πολλαπλές ιστορίες.