Τα 10 καλύτερα βιβλία του Joseph Conrad

Τζόζεφ Κόνραντ

Τα 10 καλύτερα βιβλία του Joseph Conrad και γιατί πρέπει να τα διαβάσετε. Ο Joseph Conrad έγραψε πολυάριθμα μυθιστορήματα, αλλά ποια ήταν τα καλύτερα βιβλία του; Από το ντεμπούτο του το 1895, το Almayer’s Folly, μέχρι το τελευταίο μυθιστόρημά του, το Suspense (το οποίο έμεινε ημιτελές, μετά το θάνατό του το 1924), η μυθιστοριογραφία του Conrad είναι ένα συναρπαστικό μίγμα δύσκολης πεζογραφίας, εξωτικών τοποθεσιών, περιπέτειας και προδοσίας, ηθική και φιλοσοφική σκέψη. Ακολουθούν τα καλύτερα μυθιστορήματα του Joseph Conrad, τα οποία ο καθένας πρέπει να διαβάσει, και προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τα «spoilers», αντ ‘αυτού να προσφέρουμε πολύ γενικές περιλήψεις του κάθε βιβλίου.

10. Ο Aπόβλητος των Νησιών (An Outcast of the Islands, 1896). Αυτό το μυθιστόρημα είναι σχεδόν πιο διάσημο για την παροχή στον T. S. Eliot μιας γραμμής για το ποίημά του «The Hollow Men» από το γεγονός ό, τι είναι ένα κλασικό μυθιστόρημα του, το δεύτερο του μετά το Almayer’s Folly (1895). Ο απόβλητος στον τίτλο του μυθιστορήματος αναφέρετε στον Peter Willems, έναν αποστασιοποιημένος νέο, ο οποίος νιώθει ότι γίνεται αδύναμος με θέα το ειδυλλιακό Μακασάρ στην Ινδονησία (ένα το μέρος του κόσμου που Conrad θα είχε φαντασιωθεί πολλές φορές).

9. Με τα Μάτια Ενός Δυτικού (Under Western Eyes, 1911). Όπως συμβαίνει με πολλές από τις φαντασιώσεις του Conrad, το βιβλίο αυτό ανοίγει με ένα ηθικό δίλημμα για τον πρωταγωνιστή του: τι θα κάνατε εάν ένας φίλος σας ερχόταν σε εσάς, έχοντας πραγματοποιήσει μια πολιτική δολοφονία; Θα τον πηγαίνατε στην αστυνομία ή θα τον καλύπτατε; Ο Razumov, ο πρωταγωνιστής του Conrad, αποφασίζει να κάνει το πρώτο και αυτή η «προδοσία» τον ρίχνει κατευθείαν στον κόσμο της ρωσικής κατασκοπείας. Με μια πλοκή που φαίνεται να ανταποκρίνεται στο έγκλημα και τιμωρία του Ντοστογιέφσκι, το μυθιστόρημα αυτό δημοσιεύθηκε το 1911, μετά την πρώτη εμφάνιση της εκτύπωσης.

8. Τυφώνας (Typhoon, 1902). Ένα σύντομο μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 1902, ο “Τυφώνας” είναι, πολύ προβλέψιμος, ένας τυφώνας και οι αρμοδιότητες τριών ανδρών πάνω σε ένα πλοίου, το Nan-Shan, το οποίο βρέθηκε στο μάτι της καταιγίδας. Ο απλός και γεμάτος από γεγονότα καπετάνιος MacWhirr, ο οποίος είναι τόσο ρεαλιστής που δεν καταλαβαίνει τους λεκτικούς ελιγμούς που χρησιμοποιεί ο πρώτος φίλος του, ο Jukes και βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του τρίο.

7. Ο Μυστικός Συνταξιδιώτης (The Secret Sharer, 1912). Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι ένα μυθιστόρημα, αλλά μια σύντομη ιστορία περίπου 40 σελίδων. Είναι, ωστόσο, ίσως το πιο δημοφιλές μυθιστόρημα του γιατί ένα μεγάλο μέρος της φαντασίας του Conrad θολώνει τα όρια μεταξύ διηγημάτων και μυθιστοριών, έτσι πιστεύουμε ότι κερδίζει τη θέση του σε αυτόν τον κατάλογο. Το παραμύθι περιγράφεται από τον καπετάνιο ενός πλοίου ο οποίος επιβιβάστηκε μια νύχτα από τον πρώτο σύντροφο ενός άλλου πλοίου. ο αφηγητής μας σύντομα θα διαπιστώσει ότι αυτός ο ξένος, ονομάζεται Leggatt, και είναι σε αναζ’ητηση από τη δικαιοσύνη, έχοντας σκοτώσει ένα μέλος του πληρώματος στο άλλο πλοίο.

6. Λόρδος Τζιμ (Lord Jim, 1900). Αυτό το βιβλίο καταγράφει τις περιπέτειες ενός νεαρού Βρετανού ναύτη που ονομάζεται απλώς «Jim», ο οποίος μαζί με κάποια άλλα μέλη του πληρώματος εγκαταλείπουν το πλοίο τους. Το ταξίδι του Jim στην ανάκτηση του “καλού του ονόματος” ξεκινάει όταν συναντά τον Charles Marlow – τον πρωταγωνιστή πολλών άλλων μυθιστοριογραφιών και ιστοριών Conrad – και ο Marlow τον βρίσκει να εργάζεται ως υπάλληλοςΤα 10 καλύτερα βιβλία του Joseph Conrad

5. Ο Μυστικός Πράκτορας (The Secret Agent, 1907). Όπως και στο “Με τα Μάτια Ενός Δυτικού”, αυτό είναι ένα μυθιστόρημα κατασκοπίας, αλλά θεωρείται ως το πιο επιτυχημένο από τα δύο βιβλία. Το μυθιστόρημα είναι ίσως πιο αξιοσημείωτο για τον χαρακτήρα του καθηγητή, ενός αναρχικού τρομοκράτη που φοράει μια βόμβα στο παλτό του ανά πάσα στιγμή, ένας πιθανός βομβιστής αυτοκτονίας, είναι έτοιμος για αυτοκτονία με το πάτημα ενός κουμπιού.

4. Το Καράβι των Κολασμένων (The Shadow-Line, 1917). Πρόκειται για ένα σύντομο μυθιστόρημα που είναι ταυτόχρονα και μια εξωτική ιστορία περιπέτειας. Την ιστορία αφηγείται ένας ανώνυμο αφηγητή ο οποίος, αφού εγκατέλειψε την αγκυροβόληση του σε ένα πλοίο, αναλαμβάνει απρόθυμα τη διοίκηση ενός νέου πλοίου, το οποίο, σύντομα, μαθαίνει ότι ζει κάτω από μια υποτιθέμενη «κατάρα» που προήλθε από τις αδικίες του πρώην καπετάνιου του.

3. Η Καρδιά του Σκότους (Heart of Darkness, 1902). Πιθανώς το πιο διάσημο έργο του Conrad, αυτή η μυθοπλασία ακολουθεί τον Charles Marlow, ο οποίος θυμάται τις εμπειρίες του στο Βελγικό Κονγκό, όπου συναντά τον μυστηριώδη κύριο Kurtz, έναν έμπορο ελεφαντόδοντου. Σε αντίθεση με τη γενική πεποίθηση, ο Marlow δεν είναι αυστηρά ο αφηγητής της νουβέλας, αντίθετα, “η Καρδιά του Σκότους” αφήγείται από ένα ανώνυμο μέλος του ακροατηρίου του Marlow στο σκάφος, Nellie, μιας βάρκας αγκυροβολημένης στον Τάμεση, ο οποίος ακούει καθώς ο Marlow μιλά για τις περιπέτειές του στην Αφρική. Η νουβέλα αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τη ταινία του Βαν Γκουαντάν Φορντ Κόπολα, το Apocalypse Now (1979), όπου ο κ. Kurtz γίνεται συνταγματάρχης Kurtz, που παίζεται από τον Marlon Brando.

2. Nostromo (1915). Εστιάζοντας στη ζωή μιας κοινότητας που βασίζεται σε ένα ορυχείο στη φανταστική Costaguana, στη Νότια Αμερική, το “Nostromo” έχει μια περίπλοκη αφηγηματική δομή με μια ασυνήθιστη χρονολόγηση και ένα περίπλοκο συντακτικό στυλ. Αλλά αξίζει να βυθιστείτε μέσα σε αυτό, κυρίως για τους φίνα χαραγμένους χαρακτήρες όπως ο κυνικός δημοσιογράφος Martin Decoud και ο Charles Gould, ο κληρονόμος του ορυχείου.

1.Victory (1915). Είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο να βάλουμε αυτό το μυθιστόρημα μπροστά από το “Nostromo” και τo “Heart of Darkness”, αλλά μιλάμε για ένα αφηγηματικό αριστούργημα, το οποίο περιέχει το χαρακτηριστικό του Conrad για την ηθική και φιλοσοφική αγωνία. Έχει περισσότερη δράση και περιπέτεια από πολλά άλλα έργα του, αλλά ο κεντρικός ρομαντισμός μεταξύ του Axel Heyst και της Lena παρουσιάζεται με φίνο τρόπο και είναι απόλυτα πειστικός.