Τα 9 Στάδια Ενός Αναγνώστη

«Διάβαζε για να ζεις», αυτό είπε ο Γάλλος συγγραφέας Γκούσταβ Φλωμπέρ θέλοντας να δείξει τη σημαντικότητα του βιβλίου στη ζωή του ανθρώπου και πως αυτό τη καθορίζει και τη διαμορφώνει. Όλοι μας που έχουμε ενστερνιστεί αυτή την άποψη είναι βέβαιο πως περάσαμε, διανύουμε και θα μεταβούμε σε κάποια στάδια στη σχέση μας με τα βιβλία. Θα υπάρξουν οι καλές και οι κακές στιγμές αγκαλιά με κάποιο από αυτά, το σίγουρο είναι όμως πως σε αυτή τη σχέση το λεγόμενο «τέλος» θα είναι χαρούμενο. Τα 9 Στάδια Ενός Αναγνώστη 1. Η γνωριμία

Μπορείς να θυμηθείς τις πρώτες σου στιγμές με αυτά; Οι πρώτες ιστορίες που σου διάβασαν μικρός για καληνύχτα, τα πρώτα βιβλία που σου πρότειναν οι δάσκαλοι να διαβάσεις για το μάθημα, εκείνα τα βιβλία που δέσποζαν στη βιβλιοθήκη στο σπίτι ή εκείνο το βιβλίο πίσω από τη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου που έκανε τα μάτια σου να αστράψουν. Σε έκαναν να χαθείς στον κόσμο τους ανοίγοντάς τα και ξαφνικά ήσουν μόνο εσύ και αυτά.

2. Ο έρωτας

Τι γλυκός που είναι αυτός ο έρωτας. Θα τα έχεις παντού μαζί σου, στη τσάντα σου, στη δουλειά σου, στο δωμάτιό σου, στο μπάνιο σου, θα μιλάς συνέχεια για αυτά και θα είσαι πάντα σε ετοιμότητα όταν ακούσεις να μιλάει κάποιος άλλος για αυτά έτσι ώστε με ένα πλατύ χαμόγελο και με μεγάλη υπερηφάνεια και αγάπη να τα παινέψεις και να μιλήσεις για το πόσο υπέροχα είναι και πόσο τέλεια πέρασες μαζί τους.

3. Ταυτότητα

Σε αυτό το στάδιο έχετε γίνει πλέον ένα. Αποτελούν ένα κομμάτι της ταυτότητάς σου. Ζεις βασισμένος στα ιδανικά τους έχοντας ζήσει τόσες εμπειρίες μαζί τους,  έχοντας ταξιδέψει σε τόσα διαφορετικά μέρη. Όχι μόνο έχεις γνωρίσει στις σελίδες τους τόσες πολλές προσωπικότητες αλλά έζησες μαζί τους, πονώντας, δακρύζοντας, χαμογελώντας και πάσχοντας σαν και αυτούς. Τα 9 Στάδια Ενός Αναγνώστη 4. Υποκατάστατο

Καταλαβαίνεις  πως στο τέλος της ημέρας αυτά είναι εκεί να σου προσφέρουν τη θαλπωρή και τη μαγεία που αναζητάς και συνειδητοποιείς πως μόνο αυτά σε καταλαβαίνουν και σε δέχονται όπως είσαι. Αρχίζεις να τα προτιμάς από τους ανθρώπους και τους αφιερώνεσαι τελείως. Μένεις στον καναπέ, στο κρεβάτι και χάνεσαι στις σελίδες τους ξεχνώντας όλους και όλα. Γίνονται οι καλύτεροι σου φίλοι.

5. Κρίση

Σιγά σιγά όμως τα βιβλία αρχίζουν να τελειώνουν ή και να σε απογοητεύουν… Πέφτουν στα χέρια σου βιβλία που δεν σου αρέσουν, αρχίζεις να εκνευρίζεσαι μαζί τους, να θυμώνεις, να ψάχνεις για το συναίσθημα που ένιωθες πρώτα. Συνεχίζεις όμως να ψάχνεις χωρίς όμως αποτέλεσμα…

6. Κενό

Και καταλήγεις σε τέλμα. Τα βιβλία είναι κομμάτι του παρελθόντος, αλλά σου λείπουν. Σκέφτεσαι όλες αυτές τις στιγμές που περάσατε μαζί και σε πονάει που δεν τα έχεις. Τα αναζητάς ακόμα μέσα στην καρδιά σου και τα θέλεις πίσω στη ζωή σου.

7. Επανεύρεση

Είπα όμως ότι αυτή η ιστορία έχει ευτυχισμένο τέλος. Κάπου εκεί από το πουθενά μπαίνουν πάλι στη ζωή σου. Είτε ως απρόσμενο δώρο γενεθλίων, πρόταση κάποιου γνωστού ή ευκαιρίας που έδωσες σε εκείνο στο ράφι του βιβλιοπωλείου. Νιώθεις πάλι αυτή τη συγκίνηση και ξαναζείς τα πάντα από την αρχή. Τα 9 Στάδια Ενός Αναγνώστη 8. Συσσώρευση

Έχεις φτάσει στο σημείο που περιτριγυρίζεσαι από στοίβες βιβλίων αλλά συνεχίζεις να εμπλουτίζεις τη προσωπική σου βιβλιοθήκη και να γίνεσαι ο βιβλιοθηκάριος που πάντα είχες στη καρδιά σου.

9. Μετάδοση

Δεν είναι το τέλος αυτό αλλά η αρχή για κάποιον άλλον. Για αυτόν που θα του διαβάσεις εσύ ιστορίες για καληνύχτα, για αυτόν που θα του προτείνεις εσύ και θα του δανείσεις και δωρίσεις τα βιβλία σου από τη βιβλιοθήκη σου για να νιώσει και αυτός αυτή τη μαγεία που αισθάνθηκες και συνεχίζεις να νιώθεις.

Εσύ σε ποιο στάδιο βρίσκεσαι;

Δείτε επίσης: Τα 10 καλύτερα βιβλία του Joseph Conrad