Τι καλύτερο από μια συνταγή για λουκουμάδες τραγανούς, και νόστιμους; Μια αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων, ιδανική επιλογή για όλες τις ώρες της ημέρας. Η συνταγή για τους λουκουμάδες είναι εύκολη, ωστόσο κάποιες συμβουλές είναι πολύ χρήσιμες για να τους πετύχεις.
Αν λοιπόν θέλεις να φτιάξεις εύκολα τέλειους λουκουμάδες, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις την συνταγή που το Pinguinos βρήκε για σένα.
Οι λουκουμάδες είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που παρασκευάζεται κυρίως στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή. Η βασική συνταγή για λουκουμάδες είναι μια ζύμη από μαγιά που τηγανίζεται σε καυτό λάδι. Η ετυμολογία της λέξης πολύ πιθανόν να προέρχεται από την Τούρκικη λέξη lokma που σημαίνει μπουκιά ζύμης. Παρόλα αυτά λουκουμάδες υπάρχουν και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ιταλία και τη Γερμανία διαφέρει όμως ο τρόπος σερβιρίσματος.
Για να πετύχεις λοιπόν τους τέλειους λουκουμάδες, ένα από τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να ξέρεις είναι ότι χρειάζεται να τηγανιστούν σε γκάζι γιατί η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη και γίνονται τραγανοί απέξω και αφράτοι από μέσα. Επίσης, όταν ψήνονται στο γκάζι δεν απορροφούν πολύ λάδι και είναι πιο νόστιμοι.
Συνταγή για Λουκουμάδες
Η συνταγή αυτή είναι ιδανική για να φτιάξεις τραγανούς και νόστιμους λουκουμάδες με μέλι και κανέλα. Ακολούθησε βήμα βήμα την συνταγή και θα έχεις ένα τέλειο αποτέλεσμα.
Υλικά Συνταγής
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κ. γλ. αλάτι
- 2 φλ. χλιαρό νερό
- 1 κ. σ. μέλι
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- μέλι της επιλογής σας για το σερβίρισμα
- κανέλα
- καρύδια
Για να πετύχουμε έναν λείο χυλό και το μείγμα μας να φουσκώσει καλό είναι να κοσκινίσουμε το αλεύρι πριν ξεκινήσουμε την συνταγή μας. Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι, την μαγιά, και το μέλι. Ανακατευούμε απαλά με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χλιαρό νερό ανακατεύοντας σιγά σιγά για να μην σβολιάσει η ζύμη μας. Το αποτέλεσμα που θέλουμε πρέπει να είναι ένας λείος χυλός όχι πολύ σφιχτός.
Σκεπάζουμε το μπολ μας με μια μεμβράνη και βάζουμε και μια πετσέτα κουζίνας για να δημιουργήσουμε θερμότητα. Καλό είναι να αφήσουμε το μείγμα να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος, όπως δίπλα στην κουζίνα ή στο καλοριφέρ. Θα φουσκώσει πιο γρήγορα και σε μια πιο σωστή θερμοκρασία. Συνήθως θέλει 30-45 λεπτά για να είναι έτοιμο. Θα καταλάβετε ότι η ζύμη σας είναι έτοιμη όταν έχει διπλασιαστεί σε όγκο και έχει φουσκάλες.
Χρησιμοποιούμε μια βαθιά κατσαρόλα και ρίχνουμε το λάδι. Το αφήνουμε να ζεσταθεί. Για να φτιάξουμε στρογγυλούς λουκουμάδες, παίρνουμε ένα κουτάλι που το βουτάμε στο νερό για να μην κολλήσει η ζύμη και παίρνουμε μια κουταλιά από το μείγμα. Για να τους σχηματίσουμε τους κόβουμε με το χέρι και τους ρίχνουμε με το κουτάλι στο λάδι. Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Τους αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σερβίρουμε σε μια πιατέλα και βάζουμε από πάνω μέλι κανέλα και τριμμένα καρύδια!
Πως Φτιάχνω Λουκουμάδες με Σιρόπι
Θέλεις τραγανούς σιροπιασμένους λουκουμάδες για να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου; Μάθε πως να φτιάχνεις λουκουμάδες με σιρόπι σε μόλις λίγα λεπτά.
Υλικά Συνταγής
- 280 ml νερό
- 1 κ.σ. μέλι
- 9 γρ. μαγιά ξηρή
- 200 γρ αλεύρι σκληρό
- 1 πρέζα αλάτι
- 50 γρ κορν φλάουρ
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι
- 250 ml νερό
- 1 φέτα λεμόνι
- 1 κ. σ. μέλι
- 200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
Το σιρόπι είναι το πρώτο στάδιο σε αυτή τη συνταγή για λουκουμάδες, γιατί θέλουμε να είναι κρύο όταν τους σιροπιάσουμε. Παίρνουμε μια κατσαρόλα και βάζουμε μέσα το νερό, το μέλι, την ζάχαρη και το λεμόνι. Το αφήνουμε να βράσει. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για να είναι έτοιμο για τους λουκουμάδες.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το ηλιέλαιο που είναι για το τηγάνισμα. Χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός για να ανακατευτούν όλα τα υλικά μεταξύ τους. Το νερό που θα προσθέσουμε στη συνταγή θέλουμε να είναι χλιαρό και όχι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά. Σκεπάζουμε το μείγμα με μεμβράνη και μια πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Θέλει περίπου 30-45 λεπτά να φουσκώσει το μείγμα.
Όταν η ζύμη μας φουσκώσει, ετοιμάζουμε το λάδι και ένα ποτήρι με νερό για να σχηματίσουμε τους λουκουμάδες μας. Παίρνουμε ζύμη με το χέρι μας και την κόβουμε με το κουτάλι, έτσι θα πετύχουμε ένα ωραίο σχήμα στους λουκουμάδες. Καλό είναι να έχουν όλα τα ίδιο μέγεθος για να ψηθούν στον ίδιο χρόνο. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμα όταν έχουν χρυσαφένιο χρώμα. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν το λάδι σε ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Στη συνέχεια, αφού το σιρόπι μας έχει κρυώσει περιχύνουμε όλους τους λουκουμάδες με το σιρόπι. Προσέχουμε να πάει παντού, γιατί θέλουμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα σε όλους τους λουκουμάδες.
Τους σερβίρουμε σε μια πιατέλα και προσθέτουμε από πάνω θυμαρίσιο μέλι, μπόλικη κανέλα και σουσάμι. Μπορούμε επίσης αντί να προσθέσουμε μέλι να βάλουμε μια επικάλυψη της επιλογής μας, όπως πραλίνα φουντουκιού, τριμμένο μπισκότο ή παγωτό. Ωστόσο, οτιδήποτε επιλέξουμε, ένα είναι σίγουρο ότι οι λουκουμάδες μας είναι τέλειοι.
Δείτε Επίσης: ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΒΑΦΛΕΣ – ΦΤΙΑΞΕ ΤΕΛΕΙΕΣ ΒΑΦΛΕΣ ΕΥΚΟΛΑ & ΓΡΗΓΟΡΑ