Ψάχνεις την καλύτερη συνταγή για προζύμι; Σου την έχουμε έτοιμη, και πρέπει απλά να ακολουθήσεις την συνταγή για το πως φτιάχνεις προζύμι. Είναι μια συνταγή που την φτιάχνουν από παλιά και σίγουρα θα έχετε ακούσει πόσο δύσκολη και απαιτητική είναι. Παρ’όλα αυτά στο Pinguinos παρουσιάζουμε την πιο απλή συνταγή, που θα θέλεις σίγουρα να την κάνεις.

Το προζύμι αποτελεί βασικό υλικό για το ψωμί με προζύμι, και σίγουρα η γεύση του είναι μοναδική. Το ψωμί με προζύμι συναντάται κυρίως σε χωριά και η μυρωδιά του είναι πάντα τόσο μοναδική, που αν είστε λάτρης θα την αντιληφθείτε οπώσδηποτε.

Παράδοση Για Το Προζύμι

Ωστόσο, πίσω από την απλή συνταγή για προζύμι υπάρχει μια παράδοση, την οποία ακολουθούν σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Η παρασκευή του είναι άμεσα συνδεδεμένη με δύο μεγάλες θρησκευτικές γιορτές. Η πρώτη είναι στις 14 Σεπτεμβρίου, στη γιορτή του Τίμιου Σταυρού, όπου μοιράζονται τα ‘Σταυρολούλουδα’. Πρόκειται για φύλλα βασιλικού με λίγα λουλούδια, όπου φυλλάσονται σε ένα βάζο με νερό και το νερό αυτό χρησιμοποιείται για την παρασκευή του προζυμιού.

Η δεύτερη θρησκευτική γιορτή που σχετίζεται με την συνταγή αυτή είναι τα Θεοφάνεια. Συνηθίζεται μαζί με το νερό που χρησιμοποιείται για να γίνει η ζύμωση να προστίθεται και λίγο αγιασμός για να γίνει πιο σωστή διαδικασία.

Υλικά Συνταγής

Τα υλικά για το προζύμι είναι απλά, χρειάζεστε μόνο νερό και αλεύρι και αρκετή υπομονή καθώς χρειάζεται μέρες για να ολοκληρωθεί η παρασκευή του. Σημαντικός παράγοντας για να πετύχει είναι η σωστή θερμοκρασία των υλικών, καθώς χρειάζεται ένα ζεστό περιβάλλον. Επομένως αν πρόκειται να το φτιάξετε χειμώνα, καλό είναι να βρίσκετε σε ένα ζεστό σημείο ή δίπλα στη θέρμανση.

Πως Φτιάχνω Προζύμι

Για να φτιάξετε το δικό σας προζύμι θα χρειαστείτε 1 φλιτζάνι αλεύρι και 1/2 φλιτζάνι νερό. Τα ανακατεύετε και τα τοποθετείτε σε πλαστικό δοχείο με καπάκι. Κλείνετε πολύ καλά το δοχείο σας, το σκεπάζετε με πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό σημείο για 24 ώρες. Την επόμενη ημέρα προσθέτε πάλι 1 φλιτζάνι αλεύρι και 1/2 νερό και αφήνετε για ακόμη μια μέρα. Πρέπει συνολικά να το αφήσετε για 3 μέρες και να χρησιμοποιήσετε 3 φλιτζάνια νέρο και από 1/2 φλιτζάνι νερό. Ο τρόπος αυτός βοηθάει στη ζύμωσει του προζυμιού και φουσκώνει καλύτερα και αποκτά μια γεύση απίστευτη. Το προζύμι αφού φουσκώσει μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για δέκα μέρες.

Αν θέλετε να φτιάξετε ψωμί με αυτό το προζύμι, πρέπει να το βγάλετε από το ψυγείο να πάρετε την ποσότητα που χρειάζεστε για να φτιάξετε ψωμί. Πρέπει να προσθέσετε ένα φλιτζάνι αλέυρι και 1/4 νερό και να το αφήσετε εκτός ψυγείου για τουλάχιστον 12 ώρες για να φουσκώσει.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε όλο το προζύμι που έχετε φτιάξει, θα πρέπει να κρατήσετε μια μικρή ποσότητα να προσθέσετε 1 φλιτζάνι αλεύρι και 1/2 νερό να το σκεπάσετε σε ζεστό μέρος και να το αφήσετε μια μέρα εκτός ψυγείου πριν το φυλάξετε. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε προζύμι και για άλλες συνταγές.

Το προζύμι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές εκτός από ψωμί, όπως οι λουκουμάδες, η παρασκευή πίτσας, για πίτες και αλλά παραδοσιακά γλυκά.

Δείτε Επίσης: ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΨΩΜΙ