Με καινοτόμο και εμπνευσμένο σχεδιασμό, αυτές οι όμορφες γέφυρες είναι λειτουργικά έργα τέχνης. Το Pinguinos.gr σύλλεξε τις πιο εντυπωσιακές γέφυρες από όλο τον κόσμο και σας τις παρουσιάζει.

Οι πεζοί και οι ποδηλάτες συνηθίζουν να μοιράζονται το δρόμο με τα οχήματα. Αυτή η μοιρασιά γίνεται πιο δύσκολη και συχνά πιο επικίνδυνη όταν πρόκειται να διασχίσουμε μια μεγάλη οδό ή έναν ποταμό.

Μια πεζογέφυρα, παρέχει έναν ασφαλή τρόπο διέλευσης για τους ποδηλάτες και τους πεζούς και συχνά ομορφαίνει μια περιοχή. Ο επιτυχημένος σχεδιασμός μιας γέφυρας πρέπει να εξασφαλίζει τον ασφαλή τρόπο διέλευση για τους πεζούς, εκτός από την ομορφιά. Οι αρχιτέκτονες έχουν σχεδιάσει θεαματικές διαδρομές που είναι θαυμάσιες τόσο σε θέματα σχεδιασμού όσο και σε θέματα μηχανικής. Πάμε λοιπόν να τις δούμε!

Γκέιτσχεντ Γέφυρα, Ηνωμένο Βασίλειο

(Gateshead Millennium Bridge)

Η αρχιτεκτονική εταιρεία Wilkinson Eyre επινόησε την κυρτή γέφυρα στον ποταμό Τάιν (Tyne) η οποία ολοκληρώθηκε το 2001. Η κατασκευή συνδέει την αποβάθρα του Γκέιτσχεντ και τη βόρεια όχθη του Νιούκαστλ. Είναι μια κατασκευή που ανοιγοκλείνει σαν ένα μάτι επιτρέποντας στα πλοία να περνούν από κάτω.

Peace Bridge, Κάλγκαρι, Καναδάς

Η γέφυρα του αρχιτέκτονα Santiago Calatrava, η οποία ολοκληρώθηκε το 2012, εκτείνεται στον ποταμό Bow στο Κάλγκαρι, συνδέοντας μια οικιστική κοινότητα με την περιοχή του κέντρου. Η μερικώς κλειστή ελικοειδής κατασκευή διαθέτει μια κεντρική λωρίδα για ποδηλάτες και δεξιά και αριστερά μονοπάτια για τους πεζούς. Είναι βαμμένη κόκκινη και άσπρη, χρώματα που εμφανίζονται επίσης στις σημαίες του Καναδά και του Κάλγκαρι.

Η προβλήτα στο Αββαείο του Μον-Σαιν-Μισέλ, Γαλλία

(The Jetty to Mont-Saint-Michel)

Ο αρχιτέκτονας Dietmar Feichtinger σχεδίασε αυτή τη γέφυρα η οποία ολοκληρώθηκε το 2014. Πρόκειται για ένα πέρασμα στη μεσαιωνική γαλλική πόλη Mont-Saint-Michel, που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Νορμανδίας. Συνδέοντας την ηπειρωτική χώρα με την περιοχή της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η κατασκευή περιλαμβάνει τη πεζογέφυρα μήκους σχεδόν μισού μιλίου και ένα ελαφρώς μακρύτερο δρόμο που χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση των λεωφορείων.

Cirkelbroen, Κοπεγχάγη

Εμπνευσμένη από τη μορφή μιας σειράς αγκυροβολημένων πλοίων το ένα δίπλα στο άλλο. Ο καλλιτέχνης, Olafur Eliasson εκτείνεται στο κανάλι Christianshavns της Κοπεγχάγης. Πέντε κυκλικές πλατφόρμες, καθεμιά με έναν “σκελετό”, συνδέονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν δρόμο στους πεζούς και στους ποδηλάτες. Έχει μήκος 40μ και η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 2015.

Millennium Bridge, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Η Millennium Bridge του Λονδίνου εκτείνεται στον Τάμεση και ολοκληρώθηκε το 2000. Συνδέει τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου με το Tate Modern και το Globe Theatre. Σχεδιασμένη από τον Foster Partners σε συνεργασία με τον γλύπτη Anthony Caro και την κατασκευαστική εταιρεία Arup.

Λα Ρος-συρ-Υών Πεζογέφυρα, Γαλλία

(La Roche-sur-Yon)

Οι αρχιτέκτονες Bernard Tschumi και Hugh Dutton συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν αυτή την πεζογέφυρα το 2010. Συνδέει τις νέες γειτονιές με την ιστορική πόλη και αντικαθιστά μια τυποποιημένη σιδηροδρομική γέφυρα. Η τολμηρή σωληνωτή γέφυρα διαθέτει ένα εξωτερικό τριγωνικό πλέγμα, το οποίο χρησιμεύει ως ένα ελκυστικό δομικό στοιχείο.

 

Ένας Αρχιτεκτονικός Οδηγός Για την Αθήνα