Οι λάτρεις της αρχιτεκτονικής θα νιώσουν, με αυτόν τον αρχιτεκτονικό οδηγό της Αθήνας, σαν να είναι στο σπίτι τους, αφού αποτελείται από μια πλούσια σειρά αρχαίων και μοντέρνων σχεδίων που καθιστούν την πόλη μοναδική σε αυτό το είδος. Είτε ενδιαφέρεστε να δείτε τα καλύτερα ιστορικά μνημεία, είτε να ασχοληθείτε με τη σύγχρονη Αθήνα, αυτός ο αρχιτεκτονικός οδηγός της Αθήνας, θα σας προτείνει τα καλύτερα σημεία της ελληνικής πρωτεύουσας ώστε να απολαύσετε την πόλη όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ναός Αθηνάς Νίκης
Αφιερωμένο στη θεά της νίκης, ο ναός της Αθηνάς Νίκης, που χτίστηκε το 420 π.Χ., είναι ένας μικρότερος ναός που βρίσκεται στο βράχο της Ακρόπολης. Χτισμένο με ιωνική διάταξη, οι κομψές κολώνες αποδίδουν φόρο τιμής στα θηλυκά στοιχεία της θεάς. Η ζωοφόρος της δυτικής πλευράς απεικονίζει ανάγλυφες παραστάσεις μαχών ανάμεσα σε Αθηναίους και ενδεχομένως Πέρσες. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Καλλικράτη και είναι ένα όμορφο παράδειγμα σχεδίων από την Κλασική Περίοδο.
Ο Ναός του Παρθενώνα
Ίσως ένας από τους πιο διάσημους αρχαίους ναούς στην Αθήνα, είναι ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη, καθώς αποτελεί το αρχαιότερο κτίσμα που διατηρείται μέχρι και σήμερα.Αποτελώντας φόρο τιμής στην θεά Αθηνά, ο Ναός ξεχωρίζει για την μεγαλειώδη και επιβλητική ομορφιά του. Οι 46 δωρικές στήλες είναι ίσως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτού του είδους και χαρακτηρίζονται από ελαφρά στένωση καθώς κινούνται προς τα πάνω.Το Ερέχθειο
Αφιερωμένο στη θεά Αθηνά και στον θεό Ποσειδώνα, το Ερέχθειο ήταν ένας από τους ναούς που ανέθεσε ο Περικλής μετά τους Περσικούς Πολέμους και ολοκληρώθηκε το 406 π.Χ. Βασικό χαρακτηριστικό του Ναού είναι οι Καρυάτιδες στη νότια πλευρά που λειτουργούν ως υποστηρικτικοί κίονες. Μπροστά από το ναό βρίσκεται η περίφημη ελιά που λέγεται ότι εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της πάλης της Αθηνάς με τον Ποσειδώνα. Το αρχικό δέντρο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά διατηρήθηκε μια κοπή και ένα νέο δέντρο φυτεύτηκε το 1952.Παναθηναϊκό Στάδιο
Το Παναθηναϊκό Στάδιο, που κατασκευάστηκε το 338 π.Χ., παραμένει το μοναδικό γήπεδο του κόσμου που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από μάρμαρο. Το Παναθηναϊκό Στάδιο είναι γνωστό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς το 1896, το γήπεδο φιλοξένησε την πρώτη Ολυμπιάδα.
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Το Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού είναι ένα θέατρο χτισμένο το 161 μ.Χ., το οποίο στη συνέχεια αποκαταστάθηκε και πάλι στη δεκαετία του 1950. Ο σχεδιασμός πρώτη φορά αναφέρθηκε από τον Μάρκο Αυρήλιο για να είναι το καλύτερο του είδους του, αντικατοπτρίζοντας το παραδοσιακό στυλ των υπαίθριων θεάτρων της εποχής. Ο εντυπωσιακά απότομος και μεγαλοπρεπής χώρος, εξακολουθεί να φιλοξενεί γοητευτικές παραστάσεις μέχρι και σήμερα.Μοντέρνα αρχιτεκτονική στην Αθήνα
Ο εσωτερικός μοντερνισμός
Η νεοκλασική αρχιτεκτονική αφθονεί στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σε περιοχές όπως το Κουκάκι, η αντίθεση ανάμεσα στον 18ο και τον 20ο αιώνα είναι ιδιαίτερα συναρπαστική. Τα διαμερίσματα αντικατοπτρίζουν τις μοντέρνες επιρροές, με γεωμετρικό σχεδιασμό, μπαλκόνια και φωτεινά έγχρωμες προσόψεις. Άλλες περιοχές όπως η Νεάπολη και το Κολωνάκι προσφέρουν επίσης αυτό το μοναδικό συνδυασμό μεταξύ πιο σύγχρονων στυλ και παραδοσιακών αθηναϊκών κτιρίων.Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών
Δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή του Μπόχο, Walter Gropius, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα αποτελεί ορόσημο για την σύγχρονη αρχιτεκτονική. Η δομή του γυαλιού και του σκυροδέματος σχεδιάστηκε για να αντικατοπτρίζει εκείνη του Παρθενώνα. Αν και βρίσκεται σε μια από τις πιο πολυσύχναστες λεωφόρους της πόλης αξίζει να κατευθυνθείτε προς τα εκεί και να παρατηρήσετε τον σχεδιασμό του.
Δείτε επίσης: Τι Να Δω Στην Αθήνα
Το Μουσείο της Ακρόπολης
Δημιουργήθηκε από τους Μπερνάρ Τσουμί και Μιχάλη Φωτειάδη, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι ένα σύμβολο της σύγχρονης Αθήνας. Ο χώρος έχει σχεδιαστεί για να βελτιστοποιεί το φυσικό φως, με περιτυλιγμένα γυάλινα παράθυρα που επιτρέπουν στο φως να ρέει μέσα και να φωτίζει ακόμα και τον τελευταίο όροφο. Η φιλοσοφία του σχεδίου αποτίει φόρο τιμής στις αρχαίες ελληνικές αξίες, με έναν ακριβή και φουτουριστικό χώρο που δημιουργήθηκε από γυαλί, μπετόν και μάρμαρο.
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Είχε αποφασιστεί να μετατραπεί το πρώην κτίριο FIX στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το 2000. Ωστόσο, η οικονομική κρίση ανέλαβε αυτό το σχέδιο και η γκαλερί άρχισε να λειτουργεί και πάλι το 2018, μετά από μια μακρά παύση. Παρ ‘όλα αυτά, παραμένει ένα μαγευτικό μοντέρνο κτίριο, με δύο αντίθετες προσόψεις που έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν μια αίσθηση ενέργειας και σκοπού. Διατηρώντας το αρχικό κτίριο, η ένταση ανάμεσα στη λειτουργικότητα και τη δημιουργικότητα προσφέρει μια αναζωογονητική ατμόσφαιρα, με μεγάλους, ανοιχτούς εσωτερικούς χώρους.