Αναμφισβήτητα, η τεχνολογία μπορεί να κάνει καλύτερη την ζωή του ανθρώπου. Με ποιον τρόπο όμως;

Τεχνολογία! Κάποιοι την λατρεύουν, άλλοι λένε πως δεν τους αρέσει. Η αλήθεια είναι όμως, ότι η τεχνολογία είναι αυτή που έφερε, και συνεχίζει να φέρνει, την πρόοδο σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας… ιατρική, επικοινωνία, ενημέρωση, μετακίνηση είναι λίγοι από αυτούς. Πολλοί, με το που ακούν την λέξη “τεχνολογία”, τους έρχεται στο μυαλό ένα κινητό τηλέφωνο, μια τηλεόραση κτλ. Όμως στην πραγματικότητα είναι πολλά περισσότερα.Πως μπορεί η τεχνολογία να κάνει την ζωή μας καλύτερη;Αρχικά, συνεχώς εμφανίζονται νέα μέσα με τα οποία ο άνθρωπος εκμηδενίζει τις αποστάσεις και μπορεί να επισκέπτεται διάφορα μέρη. Οι νεότεροι άνθρωποι μπορεί να τα θεωρούν δεδομένα, αλλά οι πιο μεγάλοι γνωρίζουν πολύ καλά πόσο δύσκολες ήταν οι μετακινήσεις πριν τα αεροπλάνα, τα τρένα, τα αυτοκίνητα. Όσο ευκολότερη και γρηγορότερη πληροφόριση και μετακίνηση υπάρχει, τόσο πιο “ελεύθερο χρόνο” αποκτά ο άνθρωπος. Γιατί, τον χρόνο που πιο παλιά ξόδευε για να ταξιδέψει κάπου με ένα πλοίο για παράδειγμα, τώρα τον χρησιμοποιεί για να εργαστεί ή να διασκεδάσει, αφού με ένα αεροπλάνο φτάνει στον προορισμό του σε “χρόνο μηδέν”.

Επιπλέον, στην σύγχρονη εποχή, με τον ρυθμό που εξελίσσεται το διαδίκτυο, μπορούν να δημιουργηθούν νέες εφαρμογές που να δίνουν την δυνατότητα σε πολλά άτομα να εργάζονται εξ αποστάσεως. Ήδη έχουν γίνει αξιοσημείωτα βήματα στον τομέα της εργασίας και με λίγη καλή θέληση… θα υπάρξει επιπλέον πρόοδος. Σχετικά με τον τομέα εργασία γενικότερα, όχι μόνο εξ αποστάσεως, αλλά και σε διάφορα εργασιακά περιβάλλοντα, κυρίως σε υπηρεσίες που διαχειρίζονται πληθώρα αρχείων και δεδομένων, είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη των κατάλληλων εφαρμογών που διευκολύνουν τόσο την αρχειοθέτηση, όσο και την ευκολότερη αναζήτηση πληροφοριών. Αυτό έχει ως άμεσο απότοκο την άμεση εξυπηρέτηση των πελατών της εκάστοτε υπηρεσίας.

Τεχνολογία και ιατρική είναι δύο κλαδοι αλληλένδετοι. Από τότε που εμφανίστηκαν τα πρώτα μηχανήματα στον τομέα της υγείας, η δουλεία των γιατρών έχει γίνει πιο αποτελεσματική. Από ένα απλό μηχάνημα που μετράει τους χτύπους της καρδιάς, μέχρι και τους αξονικούς τομογράφους… όλα αυτά τα “τεράστια” επιτεύγματα της τεχνολογίας έχουν συνδράμει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των ανθρώπων, μιας και έχει γίνει πιο εύκολη η πρόληψη, αλλά και η αντιμετώπιση πολλών ασθενειών.Πως μπορεί η τεχνολογία να κάνει την ζωή μας καλύτερη;Πρόοδος στην ιατρική, στην εκπαίδευση, στην μετακίνηση, στην επικοινωνία, στην επιστημονική έρευνα, στην καθημερινότητα των ανθρώπων… έχει όμως φτάσει αυτή η πρόοδος σε όλα τα σημεία του πλανήτη;

Δείτε επίσης: Είμαστε Εθισμένοι στο Κινητό μας και Πόσο;

Πέρα από την προφανή συνεισφορά της τεχνολογίας σε πολλούς κλάδους… υπάρχουν ακόμα κάποια κενά στην χρήση όλων αυτών των τεχνολογικών ανακαλύψεων που δεν αφήνουν την ανθρωπότητα να “τα χαρεί”. Δυστυχώς, δεν έχουν όλοι την δυνατότητα να αδράξουν όλες αυτές τις ικανότητες που προσφέρει όλη αυτή η πρόοδος. Πολλές κοινωνικές ομάδες, ή ακόμη και χώρες ολόκληρες, στερούνται κάποια βασικά τεχνολογικά ευρήματα λόγω της ανισότητας που επικρατεί στον κόσμο. Όταν λοιπόν, υπάρξει μια πιο δίκαιη κατανομή όλων των αποτελεσμάτων της τεχνολογικής εξέλιξης… τότε θα μπορέσουμε να πούμε με σιγουριά ότι “Η τεχνολογία κάνει την ζωή μας καλύτερη”.

Ίσως στην συνέχεια να μην πρέπει να κάνουμε focus στο τι άλλο μπορούμε να ανακαλύψουμε, αλλά στο πως αυτά που ήδη υπάρχουν μπορούμε να τα διαδώσουμε. Είναι και αυτό εξέλιξη… και μπορεί να κάνει την ζωή μας καλύτερη!