Ο κόσμος είναι φτιαγμένος από ομάδες. Κάποιες  λιγότερο εμφανείς και άλλες περισσότερο ξεκάθαρες: οικογένεια, σχολείο, στρατός, φιλίες, εργασία, πλήρωμα, ορχήστρα, σπορ, πολιτική, κοινωνία. Οι ομάδες απαιτούν έμψυχο δυναμικό, σχέδιο δράσης και φυσικά αρχηγό, ο οποίος συναντάται με πολλά και διάφορα ονόματα: πατέρας, διευθυντής, δάσκαλος, διοικητής, καπετάνιος, manager, coach, μαέστρος, πρωθυπουργός. Έργο του αρχηγού είναι η άσκηση της τυπικής διαδικασίας που επιβάλλει η θέση του όπως ακριβώς ο λοχίας δίνει το παράγγελμα να βαδίσουν οι ομάδες σε σχηματισμό. Και φυσικά είναι αρκούντως αποτελεσματικός αν φυσικά το ζητούμενο είναι απλώς η διεκπεραίωση μιας εποπτικής διαδικασίας.

Το σημαντικό κομμάτι όμως για την κεφαλή μιας ομάδας αλλά κυρίως για την ίδια την ομάδα και το έργο της έχει να κάνει με αυτό που ονομάζεται έμπνευση και όραμα, με αυτό δηλαδή  που δεν εξαντλείται σε μια θέση εξουσίας αλλά προϋποθέτει ικανότητες διαπραγμάτευσης και συναισθηματική νοημοσύνη. Με λίγα λόγια αυτό που ονομάζεται ηγεσία ή leadership, η ύπαρξη της οποίας προϋποθέτει δύο στοιχεία: την άσκηση επιρροής και αλληλεπίδρασης, χρειάζεται δηλαδή ένα πρόσωπο που ασκεί επιρροή και άλλα πρόσωπα που την υφίστανται. Η επιρροή όμως του leader πηγάζει από το ίδιο το άτομο και όχι από τη θέση του, ο leader δηλαδή λόγω προσωπικότητας και χαρακτηριστικών ξεφεύγει από την τυπική, στείρα διαδικασία που υπαγορεύει το καταστατικό των αρμοδιοτήτων του.

Παραφράζοντας ελαφρώς τη γνωστή ρήση, αρχηγοί είναι αυτοί που κάνουν τα πράγματα σωστά, ενώ leaders είναι αυτοί που κάνουν τα σωστά πράγματα. Leader σημαίνει εμπνευστής, καθοδηγητής, αρχηγός με πνεύμα ομαδικό, ηγέτης υπεύθυνος και επίμονος, χαρισματικός, οραματιστής.  Ο leader διαθέτει μάτι ευρυγώνιου φακού, πρωτοτυπία στη σκέψη και την εκτέλεση, ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, ταχύτητα και κίνηση αιλουροειδούς στην επίλυση προβλημάτων. Η αυτοπεποίθησή του αποτελεί μέρος της δουλειάς του, ο ίδιος λειτουργεί σαν καθρέφτης για τους άλλους και δεν διστάζει να γίνεται πρώτος το καλό παράδειγμα. Ευγενής και οξυδερκής με ρόλο συμβουλευτικό, έχει την ικανότητα να επιδρά στην συμπεριφορά της ομάδας με γνώμονα τον επιδιωκόμενο στόχο. Θεωρεί αποδοτική ομάδα την ικανοποιημένη ομάδα και στοχεύει στη βελτίωση της συνολικής απόδοσης μέσω της αυτοβελτίωσης των μελών της. Ενθαρρύνει, ενημερώνεται, κινητοποιεί. Κυρίως όμως διαθέτει προθυμία να αποδεχτεί τις συνέπειες των αποφάσεών του και εκμεταλλεύεται την όποια απογοήτευση βλέποντας ευκαιρίες σε κάθε πρόβλημα. Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να είναι αρχηγοί, λίγοι αυτοί που μπορούν να είναι leaders.

Δείτε επίσης: Αγαπητή Αλαμπάμα, Μπορώ να Αποφασίζω Μόνη μου για το Σώμα Μου

Άσκηση της διοίκησης και leadership δεν ταυτίζονται πάντοτε. Δεν είναι απαραίτητα leader όποιος κατέχει μια εποπτική θέση. Δεν είναι σίγουρα leader αυτός που καλλιεργεί τον φόβο και την τιμωρία στην ομάδα χρησιμοποιώντας τη δύναμή του. Ούτε εκείνος που διασπά την ομάδα σε μονάδες προκειμένου να τους ελέγχει καλύτερα. Ο leader δεν διαστρεβλώνει την εικόνα αυτών που δεν τους υπακούν sans voir θέτοντας πάντα εκτός κριτικής τον εαυτό του, δεν προδίδει, δεν καταδυναστεύει, δεν εξουθενώνει. Δεν χρησιμοποιεί την εξουσία του για να τρομοκρατήσει, δεν κατηγορεί, δεν κριτικάρει. Δεν προσπαθεί να κάνει την ομάδα να αισθάνεται ασήμαντη. Δεν θεωρεί τίποτα περισσότερο καταστροφικό από την έλλειψη ακεραιότητας. Ο leader δεν γίνεται αρχηγός για τους λάθος λόγους.

Ο κόσμος είναι φτιαγμένος από ομάδες. Κάποιες λιγότερο καλές και άλλες σημαντικά καλύτερες. Οι καλές ομάδες, οι ομάδες με όλο το πακέτο είναι λίγες αλλά υπάρχουν. Αν αναρωτιέστε γιατί είναι λίγες, μην ψάχνετε άλλο. Διότι είναι λίγοι οι καλοί leaders. Αυτός και μόνο είναι ο λόγος.