Η ολοκαίνουργια Mercedes A-Class θα εκτιμηθεί από £25,800, όπως επιβεβαίωσε η γερμανική μάρκα, με το hatchback να κάνει δημόσια το ντεμπούτο της στη Παρουσίαση αυτοκινήτου της Γενεύης. Σίγουρα είναι ένα από τα καλύτερα και πιο δημοφιλή αυτοκίνητα στην κατηγορία.

Σχεδιασμένο ως αντίπαλος του Audi A3, της BMW Σειράς 1 και της Volkswagen Golf. Η νέα Mercedes A-Class 2018 είναι αναμφίβολα, μια «νέα ερμηνεία» του υπάρχοντος σχεδίου. 

Και η πρώτη μας ματιά στο νέο αυτοκίνητο, επιβεβαιώνει τη λεπτή του εξέλιξη από το προηγούμενο μοντέλο.

Αρχικά, οι αγοραστές θα έχουν την επιλογή μεταξύ ενός ντίζελ και δύο βενζινοκινητήρων. Το πετρελαιοκίνητο ντίζελ των 1.6 λίτρων, με το σήμα A180d, θα είναι το πιο αποδοτικό κατά την εκκίνηση που υπόσχεται 68.9mpg. Η Mercedes ισχυρίζεται ότι μπορεί να φτάσει τα 0-62mph σε 10,5 δευτερόλεπτα. Οι δύο επιλογές βενζινοκινητήρων περιλαμβάνουν το turbo των 1.4 λίτρων και 161 ίππων και το εμβολοφόρο κινητήρα A200 των 2.0 λίτρων και των 222 ίππων με το σήμα A250.

Τα τρία επίπεδα θα προσφέρονται επίσης στους αγοραστές: SE, Sport και AMG. Το τυποποιημένο κιτ σε όλη τη σειρά περιλαμβάνει ζάντες αλουμινίου, ραδιόφωνο DAB, δερμάτινη επένδυση, υφασμάτινες ταπετσαρίες, Active Lane Keeping Assist, Keyless-Go λειτουργία εκκίνησης και κλιματισμό. 

Νέα Mercedes A-Class: Εσωτερικός Σχεδιασμός και Τεχνολογία 

Αν θέλετε επανάσταση, αντί εξέλιξης, τότε ο εσωτερικός του σχεδιασμός είναι για σας. Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πέρυσι, διαθέτει ένα ζευγάρι ανεξάρτητων πλαισίων οργάνων και αεραγωγών τύπου στροβίλου. Ένας φωτισμός περιβάλλοντος χρησιμοποιείται για την επισήμανση των ξεχωριστών τμημάτων του ταμπλό. 

Δεν φαίνεται μόνο διαφορετικά, λειτουργεί και με πολύ διαφορετικό τρόπο. Χρησιμοποιείτε το σύστημα User Experience της Mercedes-Benz που πρωτοξεκίνησα στην CES τον Ιανουάριο. Με αυτό, το αυτοκίνητο μπορεί επίσης και να εξατομικευτεί και να προσαρμοστεί σε κάθε χρήστη. 

Αυτό σημαίνει ότι οι ψηφιακές οθόνες μπορούν να ρυθμιστούν έτσι ώστε να εμφανίσουν τον επιθυμητό συνδυασμό πληροφοριών με τον τρόπο που θέλουν οι οδηγοί. Επιπλέον, το σύστημα σας ενημερώνει εάν τηλεφωνείτε στους ίδιους ανθρώπους ή συντονίζεστε σε συγκεκριμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Τότε το σύστημα τα προτείνει στον οδηγό την κατάλληλη στιγμή.

Ομοίως, εάν ο οδηγός καθορίσει στο σύστημα να αναγνωρίζει ως κανονικός προορισμός, η πλοήγηση θα ξεκινήσει αυτόματα στο παρασκήνιο και αφού ο οδηγός επιβεβαιώσει τον προορισμό, όλες οι πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή, όπως η συμφόρηση και οποιαδήποτε άλλα προβλήματα, θα είναι ήδη διαθέσιμες. 

Το σύστημα παρέχει επίσης πρόσβαση στις συνεχώς διευρυνόμενες υπηρεσίες της Mercedes “connect”. Αυτά περιλαμβάνουν τα πάντα, από επιπλέον χαρακτηριστικά πλοήγησης μέχρι και ένα γραφείο μέσα στο αυτοκίνητο.

Οι οδηγοί μπορούν να ελέγξουν το νέο σύστημα πληροφοριών ψυχαγωγίας της Mercedes A-Class με διάφορους τρόπους, για παράδειγμα με φωνητικό έλεγχο, οθόνη αφής, touchpad στην κεντρική κονσόλα ή πίνακες αφής στο τιμόνι. Το τυποποιημένο σύστημα διαθέτει ένα ζεύγος οθονών 7 ιντσών, με την μια στο κέντρο του αυτοκινήτου με μια οθόνη αφής. Οι αγοραστές έχουν στη συνέχεια την επιλογή αναβάθμισης, έχοντας είτε μια οθόνη αφής 10,25 ιντσών είτε δύο οθόνες 10,25 ιντσών. 

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά είναι η πλοήγηση «επαυξημένης πραγματικότητας», η οποία επεκτείνει τις πληροφορίες πλοήγησης μέσω μιας ζωντανής εικόνας τραβηγμένη από την εμπρός κάμερα.

Το σύστημα φωνητικού ελέγχου λέγεται επίσης ότι είναι πολύ εξελιγμένο και ενεργοποιείται είτε πατώντας ένα κουμπί στο τιμόνι είτε απλά λέγοντας «Hey Mercedes», σαν το σύστημα Siri σε ένα iPhone.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει την καθημερινή γλώσσα. Η Mercedes ισχυρίζετε ότι το αυτοκίνητο, όχι μόνο ανταποκρίνεται σε έμμεσες παρατηρήσεις όπως «κάνει κρύο» αλλά και σε μεγαλύτερες εντολές όπως «θερμοκρασία έως 24 βαθμούς». Επίσης μπορεί να μάθει νέες λέξεις, καθώς παίρνει πληροφορίες τόσο από το ενσωματωμένο λογισμικό όσο και από το cloud. 

Νέο Mercedes A-Class: άνεση των επιβατών, πρακτικότητα και ασφάλεια 

Οι επιβάτες, εν τω μεταξύ, θα εκτιμήσουν τον επιπλέον χώρο μέσα στην καμπίνα, με περισσότερο χώρο σε όλη την έκταση, καθώς και ευκολότερη πρόσβαση στα πίσω καθίσματα. Ο χώρος των αποσκευών είναι επίσης μεγαλύτερος. Το άνοιγμα είναι ευρύτερο, οι πλάτες των πίσω καθισμάτων μπορούν να τοποθετηθούν πιο όρθια για να χωρέσουν ογκώδη αντικείμενα. Και τέλος υπάρχει περισσότερος αποθηκευτικός χώρος στην καμπίνα. 

Διάφορα χαρακτηριστικά που συνδέονται πιο εύκολα με πολυτελή αυτοκίνητα είναι επίσης διαθέσιμα στη νέα Mercedes A-Class. Έτσι, οι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν τη θέρμανση και τον εξαερισμό, καθώς και ένα σύστημα μασάζ, για τα μπροστινά καθίσματα. 

Ορισμένα από τα προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού και ασφάλειας από το πολυτελές αυτοκίνητο S-Class έχουν εισαχθεί και στην κατηγορία Α. Αυτό σημαίνει ότι το νέο hatchback μπορεί να οδηγηθεί ημιαυτόνομα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συστήματα κάμερας και ραντάρ να μπορούν να δουν έως και 500 μέτρα μπροστά. 

Το σύστημα Active Distist Assist Distronic θα διατηρήσει μια καθορισμένη απόσταση πίσω από το όχημα και θα δώσει βοήθεια στο τιμόνι, ακόμη και σε στροφές. Και πέρα ​​από αυτό, χρησιμοποιεί επίσης δεδομένα χάρτη για να ρυθμίσει την ταχύτητα του αυτοκινήτου πλησιάζοντας καμπύλες ή κυκλικούς κόμβους.  

Κάθε μοντέλο της σειράς θα συνοδεύεται από ενεργό σύστημα υποβοήθησης φρεναρίσματος. Αυτό βοηθά στην άμβλυνση των επιπτώσεων μιας σύγκρουσης στο πίσω μέρος ή ενδεχομένως θα το αποτρέψει εντελώς. Επίσης διαθέτει το Attention Assist, το οποίο θα προειδοποιεί τον οδηγό εάν εμφανίζει σημάδια κόπωσης.

Μεταξύ των επιλογών είναι οι προβολείς Multibeam LED. Με 18 ξεχωριστά ενεργοποιημένα LED σε κάθε προβολέα, μπορούν να προσαρμοστούν αυτόματα στην κατάσταση οδήγησης.

Δείτε επίσης: Nissan Micra – Το Απόλυτο Αυτοκίνητο για την Πόλη

Mercedes A-Class: νέοι κινητήρες, απόδοση και οικονομία 

Θα υπάρξει τελικά μια πλήρης σειρά κινητήρων, αλλά κατά την εκκίνηση η A-Class θα έρθει με τρεις μόνο κινητήρες. Όλα είναι ολοκαίνουργιες υπερτροφοδοτούμενες μονάδες, και το A200 έχει τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.4 λίτρων που αναπτύσσει 161 ίππους. Όταν συνδυάζεται με το ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη, διαθέτει τεχνολογία κλεισίματος κυλίνδρου. Αυτό βοηθά στην απόδοση οικονομίας καυσίμου 53.3 mpg και εκπομπών CO2 120 g/km. Ένας ισχυρότερος κινητήρας 2.0 λίτρων και 222 ίππων είναι επίσης διαθέσιμος.

Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά, η μόνη επιλογή diesel είναι η A180d. Αυτή η υπερτροφοδοτούμενη μονάδα των 1.5 λίτρων αναπτύσσει 114bhp, έχει οικονομία καυσίμου 68,9 mpg και εκπέμπει 108 g/km CO2. 

Θα υπάρχει επίσης τετρακίνηση, μαζί με τρεις επιλογές ανάρτησης. Ως εναλλακτική λύση σε σχέση με την κανονική ρύθμιση, οι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν ένα κατώτερο σύστημα ρύθμισης 15mm. Είναι έτσι σχεδιασμένο για να προσφέρει σπορ χειρισμό ή ενεργό έλεγχο απόσβεσης. 

Με αυτό το σύστημα, οι οδηγοί δεν μπορούν μόνο να επιλέξουν τα προτιμώμενα χαρακτηριστικά της απόσβεσης, το σύστημα χρησιμοποιεί επίσης πληροφορίες από το κιβώτιο ταχυτήτων, τα φρένα, το τιμόνι και τον κινητήρα για να ρυθμίσει αναλόγως την ανάρτηση. Για παράδειγμα, όταν το αυτοκίνητο επιταχύνει ή φρενάρει, η απόσβεση σκληραίνει για να μειώσει την κλίση του αμαξώματος.

Ελπίζουμε με το παραπάνω άρθρο του Pinguinos.gr να βρήκατε όλες τις λεπτομέριες που ψάχνατε για αυτό το υπέροχο αυτοκίνητο, την Mercedes A-Class.