Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης

Τι Να Δω στην Θεσσαλονίκη

Όμορφη και περίπλοκη, η Θεσσαλονίκη είναι ένας θησαυρός που περιμένει τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες. Έχει πλήθος αρχαίων μνημείων, μουσείων, εκκλησιών κάποια από τα οποία έχουν αναφερθεί ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, πληθώρα από γραφικά καφέ και μπαρ, η Θεσσαλονίκη είναι ένας εξαιρετικός προορισμός στην Ελλάδα.

Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης

Χάρη στην εξέχουσα θέση του στην προκυμαία της πόλης, ο Λευκός Πύργος είναι το κύριο σύμβολο και το πιο διάσημο μνημείο της Θεσσαλονίκης. Χτισμένο τον 15ο αιώνα, ο Λευκός Πύργος χρησιμοποιήθηκε ως φρούριο, ενισχύοντας την άμυνα του λιμανιού, και χρησίμευε επίσης και ως φυλακή. Όταν η πόλη έγινε μέρος του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους το 1912, ο πύργος ασβεστώθηκε και έλαβε το νέο του όνομα, Λευκός Πύργος. Από την κορυφή του, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν θέα 360 μοιρών από την πόλη και την θάλασσα.

Λαδάδικα

Βολικά τοποθετημένο κοντά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τα Λαδάδικα είναι μια ιστορική γειτονιά που έχει αναφερθεί ως κληρονομιά από το Υπουργείο Πολιτισμού. Μια περιοχή όπου τα καταστήματα πετρελαίου ήταν χαρακτηριστικά τον 19ου αιώνα, με πολύχρωμα κτίρια που αποπνέουν την παλιά γοητεία της πόλης. Μετά από μια περίοδο εξευγενισμού στη δεκαετία του 1980, η περιοχή έχει τώρα σπίτια, ταβέρνες, μπαρ και κλαμπ.

Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης

Ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στην Ελλάδα, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης είναι το κεντρικό μουσείο της Βόρειας Ελλάδας. Είναι το σπίτι της πιο εκτεταμένης συλλογής αντικειμένων από την Αρχαϊκή, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο και υπογραμμίζει αυτά που βρέθηκαν όχι μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Μακεδονίας.Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης

Ολυμπιακό Μουσείο

Το μοναδικό Ολυμπιακό Μουσείο στη χώρα, ιδρύθηκε το 1998. Αποστολή του είναι να παρουσιάσει και να διατηρήσει την αθλητική ιστορία και κληρονομιά. Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει ιστορικά αρχεία, αντικείμενα όπως μετάλλια, δάδες, άλλα αναμνηστικά από την Ολυμπιακή οργάνωση και τον αθλητικό εξοπλισμό.

Εκκλησία της Αγίας Σοφίας

Μία από τις παλαιότερες εκκλησίες που σώζονται σήμερα στη χώρα, είναι ένα από τα πολλά βυζαντινά μνημεία της πόλης που είναι καταχωρημένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Χτισμένο τον 8ο αιώνα και με βάση την εκπληκτική Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα επιβλητικό κομμάτι αρχιτεκτονικής και διαθέτει εντυπωσιακές τοιχογραφίες και ψηφιδωτά που χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα.Εκκλησία της Αγίας Σοφίας

Η Άνω Πόλη και το Επταπύργιο

Το μόνο μέρος της Θεσσαλονίκης που επέζησε της μεγάλης φωτιάς του 1917, η Άνω Πόλη είναι ένας τόπος όπου ο χρόνος έχει παραμείνει σταθερός. Με ένα γοητευτικό χαρακτήρα και μοναδικό στιλ, φιλοξενεί γραφικούς δρόμους και όμορφα οθωμανικά σπίτια. Εκεί θα βρείτε το κύριο φρούριο της πόλης το Επταπύργιο, προσφέροντας εκπληκτική πανοραμική θέα στην πόλη.Η Άνω Πόλη και το Επταπύργιο

Μονή Βλατάδων

Η Μονή Βλατάδων είναι ένα βυζαντινό μοναστήρι του 14ου αιώνα που βρίσκεται στην Άνω Πόλη και ένα από τα παλαιότερα και πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία της πόλης. Η αυτοκράτειρα Άννα Παλαιολογίνα ίδρυσε μια θρησκευτική κοινότητα μεταξύ 1315 και 1371 μ.Χ. και κατέχει μια σημαντική συλλογή φορητών βυζαντινών εικόνων ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας.

Ρωμαϊκή Αγορά

Λίγα τετράγωνα μακριά από τη διάσημη πλατεία Αριστοτέλους βρίσκονται τα ερείπια της Αρχαίας Αγοράς που ανακαλύφθηκε τυχαία στη δεκαετία του 1960 και χτίστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. Το κέντρο της δημόσιας και πολιτικής ζωής της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει στοές, δύο ρωμαϊκά λουτρά, καθώς και ένα μικρό θέατρο που θεωρείται ότι χρησιμοποιείται για μονομαχίες.