Η Καστοριά ιδρύθηκε πάνω στα ερείπια του αρχαίου Κέλετρον από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Πρόκειται για μια περιοχή με πολιτικό και εμπορικό κύρος για πολλούς αιώνες, και κυρίως από τον 10ο έως τον 14ο αιώνα. Στο Pinguinos.gr βρήκαμε πως να απαντήσετε στο ερώτημα Τι Να Δω Στην Καστοριά!

Βρίσκεται στην όμορφη τοποθεσία της Λίμνης Καστοριάς Ορεστιάδα, και διαθέτει μια πανέμορφη παλιά πόλη που καλύπτει μεγάλο μέρος της χερσονήσου, που εισχωρεί μαγευτικά στα υαλώδη νερά. 

Στον παραλιακό δρόμο Ορεστιάδος, συχνά οι ντόπιοι απολαμβάνουν τον καφέ τους σε πολλές από τις παραλιακές καφετέριες, ή κάνουν την βόλτα τους κατά μήκος της προκυμαίας. Επίσης η λίμνη ανάμεσα στις καλαμιές και τα γαλήνια νερά φιλοξενεί άσπρους κύκνους, πάπιες και βατράχους.

Οι απότομες και περιβάλλουσες λωρίδες της παλιάς πόλης κρύβουν τον εκπληκτικό πλούτο των Βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκκλησιών. Επίσης η έντονη ζωή στις πλατείες, ευθυγραμμίζεται ομαλά με τα παραδοσιακά σπίτια και τις ταβέρνες.

Αυτό που επίσης θα παρατηρήσετε είναι η αφθονία στις γούνες. Η πόλη ήταν ιστορικά εξαρτώμενη από το εμπόριο γούνας, και από εκεί παίρνει και το όνομά της, από την ελληνική για κάστορας. Σήμερα, ωστόσο, οι γούνες είναι εισαγόμενες.

Τα αξιοθέατα της Καστοριάς

Βυζαντινός Ναός Αγίων Αναργύρων

Ίσως η πιο όμορφη τοποθεσία της Καστοριάς είναι πιο όμορφο. Αυτή η τρίκλιτη Βυζαντινή βασιλική υπολογίζεται πως χρονολογείται από τα τέλη του 10ου ή στις αρχές του 11ου αιώνα. Οι εξωτερικοί τοίχοι αποτελούνται από τούβλα, διακοσμημένοι με διαμάντια, ήλιους και άλλα σχέδια, ενώ το εσωτερικό είναι διακοσμημένο με λεπτές τοιχογραφίες που αναπαριστούν τα Πάθη του Χριστού και το μαρτύριο των αγίων.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον χώρο από τις 8.30 πμ μέχρι τις 3μμ, από Τρίτη μέχρι και Κυριακή.

Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου

Μια από τις παλαιότερες Βυζαντινές εκκλησίες της Καστοριάς, ο Ιερός Ναός του Αγίου Στεφάνου είναι μια τρίκλιτη βασιλική που διατηρεί τοιχογραφίες οι οποίες χρονολογούνται από την κατασκευή του τον 9ο αιώνα, επαυξημένη με πανέμορφες προσθήκες 12ου και του 13ου αιώνα.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον χώρο από τις 8.30 πμ μέχρι τις 3μμ, από Τρίτη μέχρι και Κυριακή.

Ιερός Ναός Ταξιάρχη Μητροπόλεως

Αφιερωμένος στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και χτισμένος τον 9ο αιώνα πάνω από παλαιότερα χριστιανικά ερείπια, αυτή η πολύτιμη (αλλά ακανόνιστα ανοιχτή) βυζαντινή εκκλησία διαθέτει εντυπωσιακές τοιχογραφίες του 10ου και του 14ου αιώνα. Μπορείτε να δειτε πάνω από την είσοδο μια εξαιρετική τοιχογραφία της Παναγίας και του Χριστού του 13ου αιώνα. Επίσης στο εσωτερικό του ναού είναι ο ιερός τάφος του Παύλου Μελά, αρχηγού του Μακεδονικού Αγώνα το 1904-08 εναντίον των Οθωμανών

Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς

Η διαθήκη της Καστοριάς ως βυζαντινής πόλης, το μουσείο αυτό φιλοξενεί περίπου 400 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες. Πολλές εκτίθενται, παράλληλα με τις πόρτες των ιερών, τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά από τις τοπικές εκκλησίες. Εμφανίζονται επίσης αγγεία και νομίσματα από την πόλη και την περιοχή κατά τη βυζαντινή περίοδο.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον χώρο από τις 8.30 πμ μέχρι τις 3μμ, καθημερινά εκτός από Τρίτη, με είσοδο 4€ για τους ενήλικες και 2€ για τα παιδιά. 

Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς Νεράτζη Αϊβάζη

Χτισμένο τον 17ο αιώνα από την οικογένεια Αϊβάζη, που έζησε στην περιοχή μέχρι τη δεκαετία του 1960. Αυτή η ενδιαφέρουσα παραδοσιακή κατοικία φιλοξενεί σήμερα μια συλλογή τοπικών λαϊκών αντικειμένων. Θα δείτε το κελάρι και τον τρόπο που αποθήκευαν την μπύρα, το λάδι και άλλα τρόφιμα. Θα δείτε τα δωμάτια στα οποία πραγματοποιούσαν εγχώριες και τελετουργικές δραστηριότητες και γενικότερα τον τρόπο ζωής.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον χώρο από τις 10 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ., από Τρίτη μέχρι Σάββατο και από τις 11 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ. τις Κυριακές, με είσοδο 2€ για τους ενήλικες και δωρεάν για τα παιδιά. 

Δείτε επίσης: 10 Πράγματα που Μπορείτε να Κάνετε και να Δείτε στη Ρόδο