Έχετε δει την ταινία Dune του 1984; Πρόκειται για μια εμβληματική όσο και αμφιλεγόμενη ταινία επιστημονικής φαντασίας, με την υπογραφή του Ντέιβιντ Λιντς. Το πολυαναμενόμενο remake είναι στα σκαριά και υπόσχεται να ξυπνήσει αναμνήσεις και νοσταλγία μιας ρομαντικής εποχής. Επειδή όμως πολλές ταινίες που αναβιώνουν μετά από χρόνια έχουν αποδειχθεί κατώτερες των προσδοκιών, είναι εύλογο το ερώτημα αν καταφέρει ο Ντενί Βιλνέβ να αποφύγει την πανωλεθρία.

Αναζήτηση της πολυτιμότερης ουσίας στον κόσμο

tha-antapokrithei-to-dune-stis-apaitiseis-tou-koinou

Από το 1984 λοιπόν ταξιδεύουμε στο σήμερα. Η πλοκή παραμένει ίδια, αν και όλα τα υπόλοιπα έχουν αλλάξει. Ο Πωλ Ατρείδης είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας. Έχει επωμιστεί το βάρος ολόκληρης της ανθρωπότητας, καθώς ξεκινά το ταξίδι του για το Dune. Αυτό είναι το μέρος όπου υπάρχει η μελάνζ, η πολυτιμότερη ουσία στον κόσμο. Χωρίς τη μελάνζ, η ζωή των ανθρώπων βρίσκεται σε κίνδυνο. Το Dune θα βγει στις αίθουσες στις 16 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να κάνει πάταγο.

Η τεχνολογία πάντα συναρπάζει

Δεν είναι μυστικό ότι η τεχνολογία ανέκαθεν ενθουσίαζε τους ανθρώπους. Είναι αυτή η γοητεία για το άγνωστο που συναρπάζει. Παράλληλα, η πεποίθηση πως μπορεί κανείς να ελέγχει τον κόσμο με το πάτημα ενός κουμπιού δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει με προσδοκίες. Πλέον οι απαιτήσεις είναι υψηλότερες, καθώς τα τεχνολογικά επιτεύγματα μας έχουν προσφέρει σπουδαίες δυνατότητες.

Πάρτε για παράδειγμα το online gaming. Ποιος θα τολμούσε να σκεφτεί λίγα χρόνια πριν ότι θα μπορούσε τόσο εύκολα να συνδέεται στο ίντερνετ με εξαιρετικές ταχύτητες; Παράλληλα, ποιος θα φανταζόταν ότι σελίδες όπως η NetBet θα χάριζαν στον κάθε χρήστη τη δυνατότητα ποιοτικής διαδικτυακής ψυχαγωγίας χωρίς όρια; Τα online παιχνίδια ποτέ δεν ήταν πιο προσβάσιμα και θελκτικότερα για το ευρύ κοινό από τώρα. Όταν έβγαινε στις αίθουσες το πρωτότυπο Dune, τίποτε από όσα γνωρίζουμε για το online gaming και το ίντερνετ γενικότερα δεν ήταν δεδομένο.

Η αποτύπωση ενός δυστοπικού κόσμου στο χαρτί

Θα μπορέσει το Dune να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κοινού2;

Πέρα από την ταινία που όλοι περιμένουν με ανυπομονησία, τα βιβλία του Dune έχουν αποδειχθεί εξίσου επιτυχημένα στο πέρασμα του χρόνου. Το αυθεντικό βιβλίο του Φρανκ Χέρμπερτ είχε ήδη πουλήσει 12 εκατομμύρια αντίτυπα όσο ο συγγραφέας του ήταν εν ζωή. Ακολούθησαν και άλλα βιβλία ως sequels ή παράλληλες ιστορίες στο ίδιο σύμπαν, τόσο από τον ίδιο τον Χέρμπερτ όσο και από τον γιο του. Από όλους τους πλανήτες, μόνο στο Dune ή αλλιώς Αρράκις υπάρχει η μελάνζ. Όποιος ελέγχει αυτό τον πλανήτη, ελέγχει ουσιαστικά και το διάστημα. Οι υπόλοιποι διακινδυνεύουν την ίδια τους την ύπαρξη.

Σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες ταινίες επιστημονικής φαντασίας (sci-fi), στο Dune δε θα δει κανείς ρομπότ ή computers. Θα βρει όμως έναν διαρκή πόλεμο, μια ασταθή καθημερινότητα σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον. Η ζωή είναι γεμάτη κινδύνους και κάθε μέρα καλούνται οι επιζώντες να παλέψουν για όλα όσα θέλουν να αποκτήσουν. Πρόκειται για μία δύσκολη πραγματικότητα, δυστοπική και μακιαβελική.

Αυτή την πραγματικότητα έχει αναλάβει ο ταλαντούχος Ντενί Βιλνέβ να αναπαραστήσει στην ταινία. Όπλα του σε αυτό το εγχείρημα είναι φυσικά τα σύγχρονα εργαλεία που παρέχει πλέον η τεχνολογία στην παραγωγή ταινιών. Οι προκλήσεις είναι πολλές, μα αντίστοιχα οι δυνατότητες που παρέχονται στην βιομηχανία του κινηματογράφου είναι άπειρα περισσότερες από αυτές του 1984. Οι σινεφίλ έχουμε ήδη ξεκινήσει να μετράμε αντίστροφα!

Διαβάστε επίσης: ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ