Ποιος δεν λατρεύει μια κλασική ιστορία παραμυθιού; Αυτές οι διαχρονικές ιστορίες που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, είναι ιδανικές για τα μικρά σας παιδιά, κρατώντας τους συντροφιά λίγο πριν κλείσουν τα μάτια τους για έναν ξεκούραστο και γαλήνιο ύπνο. Γραμμένα από τους πιο διάσημους συγγραφείς, τα παρακάτω κλασικά παραμύθια για παιδιά αποτελούν ένα μείγμα μαγείας και φαντασίας, που σίγουρα μέσα τους κρύβουν και μια μεγάλη δόση διδαγμάτων ηθικής. Συνεχίστε αυτήν την παράδοση στη δική σας οικογένεια, με την παρακάτω λίστα με τα καλύτερα κλασικά παραμύθια για παιδιά, που είναι ικανά να τους προσφέρουν υπέροχες στιγμές διασκέδασης και ψυχαγωγίας:

Τα καλύτερα κλασικά παραμύθια για παιδιά

1 Η Σταχτοπούτα

Ένα από τα πιο γνωστά παραμύθια για παιδιά, το παραμύθι της Σταχτοπούτας αφηγείται μια ιστορία για μια καλοκάγαθη νεαρή κοπέλα, κόρη ενός πλούσιου εμπόρου που αντιμετώπιζε τη σκληρή συμπεριφορά της μητριάς της και των αδερφών της, υποβιβάζοντάς την σε ρόλο υπηρέτριας, αλλά παρόλα αυτά διατηρούσε μια ταπεινή και ηθική στάση. Μια μέρα λοιπόν, ο βασιλιάς αποφάσισε να διοργανώσει ένα χορό στο παλάτι του, καλώντας όλες τις νεαρές κοπέλες του βασιλείου. Ενώ οι αδελφές της Σταχτοπούτας την ανάγκασαν να τις βοηθήσει με τις ετοιμασίες του χορού, καμία από αυτές δεν προσφέρθηκε να την καλέσει στην εκδήλωση.

 

Τη στιγμή που αδελφές της έφυγαν για το χορό του βασιλιά, η νεράιδα-νονά της εμφανίστηκε από το πουθενά και προσφέρθηκε να βοηθήσει τη Σταχτοπούτα να παραστεί στην εκδήλωση του βασιλιά. Με ένα μαγικό ξόρκι η νεράιδα-νονά την μεταμόρφωσε σε μια πανέμορφη πριγκίπισσα, όμως το ξόρκι θα διαρκούσε μόνο μέχρι τα μεσάνυχτα. Φτάνοντας λοιπόν στο παλάτι η Σταχτοπούτα, εντυπωσίασε όλους τους παρευρισκόμενους και ειδικότερα τον πρίγκιπα, ο οποίος της ζήτησε σε χορό.

 

Όταν το ρολόι πλησίασε τα μεσάνυχτα, η Σταχτοπούτα βιάστηκε να εγκαταλείψει την εκδήλωση προτού αποκτήσει ξανά την όψη της υπηρέτριας. Από την τεράστια βιασύνη της όμως, μια από τις γυάλινες γόβες της έμεινε πίσω. Ο πρίγκιπας ο οποίος έτρεξε στο κατόπι της, βρήκε αυτό το γοβάκι, ορκιζόμενος πως θα εντόπιζε αυτήν τη μυστήρια κοπέλα και θα τη ζητούσε σε γάμο. Μετά από αυτό το γεγονός, ο πρίγκιπας πήγε από σπίτι σε σπίτι σε ολόκληρο το βασίλειο, αναζητώντας το κορίτσι στο οποίο ταίριαζε το συγκεκριμένο γοβάκι. 

 

Φτάνοντας τελικά στο σπίτι της Σταχτοπούτας, οι αδερφές και η μητριά της προσπάθησαν να την αποτρέψουν από το να το δοκιμάσει, όμως όταν ο πρίγκιπας έκανε την κίνηση για να της το φορέσει, το γοβάκι είχε την τέλεια εφαρμογή πάνω στο πόδι της. Πολύ σύντομα η Σταχτοπούτα παντρεύτηκε τον όμορφο πρίγκιπα και έζησε μια ευτυχισμένη ζωή μακριά από τις κακεντρεχείς αδερφές της και τη μητριά της. Μια υπέροχη ιστορία που ανήκει δικαίως στα κορυφαία παραμύθια για παιδιά που αποδεικνύει πως η διατήρηση μιας ταπεινής και ανθρώπινης στάσης σίγουρα θα οδηγήσει σε κάποια είδους ανταμοιβή.

Τα καλύτερα κλασικά παραμύθια για παιδιά

2 Η Πεντάμορφη και το Τέρας

Προερχόμενη από τη Γαλλία, αυτή είναι η ιστορία της Πεντάμορφης, μιας όμορφης αγρότισσας και κόρης ενός χήρου εμπόρου, η οποία παίρνει τη θέση του πατέρα της, παγιδευμένη σε ένα κάστρο ενός Τέρατος. Ενώ τα πράγματα ήταν άβολα και τρομακτικά στην αρχή για την Πεντάμορφη, σύντομα η κατάσταση αντιστράφηκε και έγινε φίλη με το Τέρας, καθώς εκείνο τη μεταχειρίζοταν με σεβασμό και καλοσύνη. Για αρκετό καιρό η Πεντάμορφη βιώνει μια ζωή γεμάτη χλιδή μέσα στο παλάτι του Τέρατος. Όταν όμως μετά από καιρό η Πεντάμορφη ανακάλυψε πως ο πατέρας της ήταν άρρωστος, εκείνη παρακάλεσε το Τέρας να την αφήσει να πάει σε αυτόν και υποσχέθηκε να επιστρέψει.

 

Όμως ο ύπουλος και πανούργος κυνηγός του χωριού της Πεντάμορφης, ο Γκαστόν κράτησε την Πεντάμορφη μαζί του, διότι επιθυμούσε να την παντρευτεί. Σύντομα οι υπόλοιποι άνθρωποι του χωριού ανακάλυψαν την ύπαρξη του Τέρατος και συμφώνησαν να το σκοτώσουν, εισβάλλοντας στο κάστρο του. Μετά την εισβολή των χωρικών, το Τέρας έφτασε πολύ κοντά στον θάνατο αλλά τη τελευταία στιγμή σώθηκε από τη θαυματουργή αγάπη της Πεντάμορφης προς το πρόσωπό του, μετατρέποντας τον σε ένα νέο πρίγκηπα. Αποδείχθηκε λοιπόν πως ο πρίγκιπας αυτός, μαζί με όλη την οικογένειά του, είχε καταραστεί στο παρελθόν από μια μάγισσα που δεν της είχε φερθεί με καλοσύνη και γενναιοδωρία. Το τέλος τους όμως αποδείχθηκε ευτυχισμένο, διότι η Πεντάμορφη και ο Πρίγκιπας παντρεύτηκαν και ζήσαν τις υπόλοιπες μέρες της ζωής τους γαλήνια.

Δείτε επίσης: ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΜΩΡΑ – ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ

Τα καλύτερα κλασικά παραμύθια για παιδιά

3 Η Ωραία Κοιμωμένη

Αυτή είναι η ιστορία μιας λαμπερής πριγκίπισσας, της πολυπόθητης κόρης του βασιλιά και της βασίλισσας, η οποία είχε καταραστεί από μια κακόψυχη μάγισσα ώστε να χάσει τη ζωή της από ένα τσίμπημα από το αδράχτι, επειδή οι γονείς της δεν προσκάλεσαν τη μάγισσα κατα τη διάρκεια της βάπτισής της.

 

Ευτυχώς όμως, μια από τις καλές νεράιδες που είχαν προσκληθεί στη βάπτιση της πριγκίπισσας, θέλησε να βοηθήσει τη βασιλική οικογένεια. Αν και η πριγκίπισσα ήταν αναγκασμένη να τρυπηθεί από το αδράχτι, δεν θα έχανε τη ζωή της αλλά αντ’ αυτού θα έπεφτε σε έναν ύπνο που θα διαρκούσε 100 ολόκληρα χρόνια. Είχε την ευλογία όλων των υπόλοιπων νεράιδων, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει και να μετατραπεί σε μια όμορφη, ευγενική και υπάκουη νεαρή κοπέλα. Όπως είχε προβλεφθεί, στα δέκατα έκτα γενέθλιά της, η πριγκίπισσα τρυπάει το δάχτυλό της στον αργαλειό και πέφτει κατευθείαν σε ένα βαθύ και αιώνιο ύπνο, μαζί με κάθε άντρα, γυναίκα και παιδί και ζώο που υπήρχε στο κάστρο.

 

Εκατό χρόνια αργότερα, ένας νεαρός πρίγκιπας αποφάσισε να επισκεφθεί το κάστρο, για να ανακαλύψει ιδίοις όμμασι τη διάσημη ομορφιά της πριγκίπισσας που κοιμόταν όλο αυτό το διάστημα. Όταν την είδε μπροστά του, έκπληκτος από την ομορφιά της, έσκυψε για να της δώσει ένα φιλί. Το φιλί αυτό έσπασε την ισχυρή αυτή κατάρα και σύντομα όλοι στο κάστρο ξύπνησαν από τον αιώνιο ύπνο τους. Στη συνέχεια ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου, δημιουργώντας ένα ευτυχισμένο και ειρηνικό βασίλειο. Μια ιστορία που προσπαθεί να μας διδάξει πως κατα τη διάρκεια της ζωής μας, μπορεί το κακό να εμφανιστεί και να διακόψει σε αρκετά σημεία τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, αλλά μόνο όταν το καλό παρεμβαίνει, μπορεί το χτύπημα που έχουμε δεχθεί να υποχωρήσει και να ξεπεραστεί. Ένα κατανοητό μήνυμα που προβάλλεται μέσα από τα παραμύθια για παιδιά.

Τα καλύτερα κλασικά παραμύθια για παιδιά

4 Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι

Η Χιονάτη πήρε το όνομά της σαν χαρακτήρας στα παραμύθια για παιδιά, από το κατάλευκο χρώμα του δέρματός της, το οποίο ήταν λευκό σαν το χιόνι, ενώ τα μακριά της μαλλιά είχαν το χρώμα του έβενου και τα χείλια της ήταν τόσο κόκκινα όσο ενός τριαντάφυλλου. Ο πατέρας της, αφού έχασε τη γυναίκα και μητέρα της Χιονάτης από θάνατο, παντρεύτηκε ξανά μια νέα βασίλισσα, η οποία ήταν τόσο όμορφη, όσο και περήφανη. Συχνά η βασίλισσα αυτή απευθύνονταν στο μαγικό της καθρέφτη, ρωτώντας τον κάθε φορά που κοιταζόταν σε αυτόν: “Καθρέφτη, καθρεφτάκι στον τοίχο πάνω τώρα, Ποια είναι η ωραιότερη σ’ ολόκληρη την χώρα;” Και ο καθρέφτης της απαντούσε: “Κυρία Βασίλισσα, εσύ είσαι η ωραιότερη στην χώρα”. 

 

Καθώς όμως η Χιονάτη άρχισε να μεγαλώνει, αποκτούσε μια ακαταμάχητη ομορφιά και ο μαγικός καθρέφτης της βασίλισσας άρχισε σύντομα να το επιβεβαιώνει. Εξοργισμένη και γεμάτη φθόνο, η βασίλισσα έστειλε έναν κυνηγό να σκοτώσει τη Χιονάτη. Ο κυνηγός όμως, λυπημένος για τη ψυχή της αθώας Χιονάτης, τη συμβούλεψε να φύγει και να μην επιστρέψει ποτέ στο βασίλειο. Όταν η βασίλισσα στράφηκε ξανά στον καθρέφτη της και διαπίστωσε πως είχε εξαπατηθεί, αποφάσισε να σκοτώσει η ίδια τη Χιονάτη, προετοιμάζοντας να τη δηλητηριάσει με ένα μήλο.

 

Η Χιονάτη καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια, εντόπισε ένα μέρος που κατοικούταν από επτά νάνους, με τους οποίους αποφάσισε να συγκατοικήσει αναλαμβάνοντας τη φροντίδα τους. Μια μέρα, όταν όλοι οι νάνοι βρισκόντουσαν στα ορυχεία, η βασίλισσα επισκέφθηκε τη Χιονάτη μεταμφιεσμένη στη μορφή μιας ηλικιωμένης γυναίκας που πωλούσε μήλα. Η Χιονάτη πείστηκε να δοκιμάσει το δηλητηριασμένο μήλο που της πρόσφερε  η ηλικιωμένη, πέφτοντας ακαριαία αναίσθητη και λιπόθυμη στο δάπεδο, σαν να ήταν νεκρή. Όταν τη βρήκαν τελικά οι νάνοι επιστρέφοντας, βρέθηκαν σε απόγνωση, τοποθετώντας την μέσα σε ένα γυάλινο φέρετρο.

 

Μια μέρα, καθώς περνούσε ένας πρίγκιπας έξω από το σπίτι των νάνων, παρατήρησε το πένθος που επικρατούσε για το θάνατο μιας κοπέλας που διατηρούσε ακόμα τη μαγευτική ομορφιά της. Εκείνος την πλησίασε έκθαμβος και έκανε την κίνηση να φιλήσει το χέρι της, ώστε να την αποχαιρετήσει. Εκείνη τη στιγμή το μήλο απομακρύνθηκε από αυτήν και η Χιονάτη άνοιξε τα μάτια της. Ο πρίγκιπας ήταν τόσο χαρούμενος με το γεγονός, όπου τη ζήτησε επί τόπου να γίνει σύζυγός του. Εκείνη δέχτηκε και έλαβε χώρα μια τεράστια γιορτή, γιορτάζοντας το γάμο της Χιονάτης και του πρίγκιπα του βασιλείου. Η ανέντιμη βασίλισσα από την άλλη, αρρώστησε από τον τοξικό της φθόνο και τελικά έφυγε από τη ζωή. 

 

Παρατηρούμε λοιπόν πως το διαρκές κυνήγι και η επιθυμία της φυσικής ομορφιάς που αναζητούσε η κακιά βασίλισσα δεν είναι το παν. Αντιθέτως, η καλοσύνη και η ευγένεια είναι εκείνα τα στοιχεία που κερδίζουν και διατηρούν τη συμπάθεια όλων. Ίσως τα παραμύθια για παιδιά έχουν να μας διδάξουν αρκετά σημαντικά πράγματα και σε εμάς τους ίδιους.

Τα καλύτερα κλασικά παραμύθια για παιδιά

5 Ο Τζακ και η Φασολιά

Μια ακόμη φημισμένη ιστορία που ανήκει στα κλασικά παραμύθια για παιδιά. Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν, ζούσε μια φτωχή χήρα μητέρα και ο γιος της Τζακ. Μια μέρα, η μητέρα του Τζακ του είπε να πουλήσει τη μοναδική αγελάδα που είχαν στην κατοχή τους. Ο Τζακ πήγε στην αγορά και στο δρόμο συνάντησε έναν άντρα που ήθελε να αγοράσει την αγελάδα του. Ο Τζακ ρώτησε: «Τι θα μου δώσεις σε αντάλλαγμα για την αγελάδα μου;» Ο μυστήριος άντρας του απάντησε: «Θα σου δώσω πέντε μαγικά φασόλια!» Ο Τζακ πεπεισμένος πως η συναλλαγή αυτή ήταν πραγματικά ωφέλιμη, πήρε τα μαγικά φασόλια και έδωσε στον άντρα την αγελάδα της οικογένειάς του. Αλλά όταν έφτασε στο σπίτι και διηγήθηκε στη μητέρα του την ιστορία, εκείνη θυμωμένη έριξε τα φασόλια έξω από το παράθυρο. Ο Τζακ ήταν πολύ λυπημένος και κοιμήθηκε τιμωρημένος και νηστικός.

 

Την επόμενη μέρα, όταν ο Τζακ ξύπνησε από τον ύπνο του, κοίταξε έξω από το παράθυρο του σπιτιού του και αντίκρισε μια θεόρατη φασολιά εκεί που είχε πετάξει η μητέρα του την προηγούμενη μέρα τα φασόλια. Ενθουσιασμένος σκαρφάλωσε στη φασολιά που εκτείνοταν μέχρι το ύψος των σύννεφων. Εκεί, βρήκε ένα επιβλητικό και εντυπωσιακό βασίλειο στο οποίο κατοικούσε ένας γίγαντας μαζί με τη γυναίκα του. Ο Τζακ μπαίνοντας στην κουζίνα του παλατιού, ζήτησε από τη γυναίκα του γίγαντα που βρίσκονταν εκεί λίγη τροφή.

 

Εκείνη του προσέφερε απλόχερα τροφή για να ικανοποιήσει την πείνα του και καθώς εκείνος έτρωγε ο γίγαντας επέστρεψε σπίτι. Ο Τζακ κρύφτηκε για να μην τον εντοπίσει ο φρικαλέος γίγαντας, ο οποίος αφού μέτρησε τους σάκους με τα χρυσά νομίσματα, έναν προς έναν, στη συνέχεια πήγε στο κρεβάτι του για να κλείσει τα μάτια του. Καθώς ο γίγαντας έπεσε σε βαθύ ύπνο, ο Τζακ βρήκε την ευκαιρία να βγει από την κρυψώνα του και να αποσπάσει ένα σάκο από τα χρυσά νομίσματα του γίγαντα. Επιστρέφοντας στο σπίτι έδωσε τα χρυσά νομίσματα στη μητέρα του, όπου έζησαν για ένα σημαντικό διάστημα με άνεση και ευπορία.

 

Όμως ο Τζακ συνέχισε να επισκέπτεται το σπίτι του γίγαντα. Εκεί, η γενναιόδωρη γυναίκα του έδινε φαγητό και τροφή, ενώ ο Τζακ με κάθε ευκαιρία του έκλεβε ένα κομμάτι της περιουσίας του, πρώτα μια κότα που έβγαζε χρυσά αυγά και στη συνέχεια μια μαγική άρπα η οποία έπαιζε όμορφα τραγούδια που βοηθούσαν το γίγαντα να αποκοιμηθεί. Ενώ ο γίγαντας κοιμόταν όμως, ο Τζακ άρπαξε την άρπα και κινήθηκε να φύγει. Ωστόσο, η μαγική άρπα ξύπνησε με τη φωνή της το γίγαντα, ο οποίος κυνήγησε ανηλεώς τον Τζακ. Εκείνος, πολύ πιο ταχύς από τον γίγαντα, κατάφερε να δραπετεύσει κατεβαίνοντας με ταχύτητα τη φασολιά. Ο γίγαντας όμως εξαγριωμένος τον ακολούθησε. Ενστικτωδώς, ο Τζακ πήρε μέσα από το σπίτι του ένα τσεκούρι και άρχιζε να κόβει με μανία τη φασολιά. Τελικά κατάφερε να την κόψει, με αποτέλεσμα να πέσει ο γίγαντας με πάταγο στη γη και να χάσει τη ζωή του. Ύστερα από αυτό το γεγονός, ο Τζακ και η μητέρα του ήταν πλέον πλούσιοι και κατάφεραν να ζήσουν ευτυχισμένοι, απαλλαγμένοι από τα οικονομικά χρέη που τους απασχολούσαν και από την τεράστια απειλή του γίγαντα.

Τα καλύτερα κλασικά παραμύθια για παιδιά

6 Τα Τρία Μικρά Γουρουνάκια

Κάποτε υπήρχε μια μεγάλη σε ηλικία μητέρα τριών μικρών γουρουνιών, η οποία δεν είχε αρκετό φαγητό για να τα ταΐσει. Έτσι, όταν έφτασαν στην κατάλληλη ηλικία, τα ελευθέρωσε στον κόσμο για να αναζητήσουν μόνα τους μια καλύτερη ζωή.

 

Το πρώτο μικρό γουρουνάκι ήταν αρκετά τεμπέλικο. Δεν ήθελε καθόλου να δουλέψει και έχτισε το σπίτι του από άχυρο. Το δεύτερο μικρό γουρουνάκι δούλεψε λίγο πιο σκληρά, αλλά ήταν και αυτό χαρακτηρίζοταν από νωχελικότητα, χτίζοντας το σπίτι του από κλωνάρια δέντρων. Αφού ολοκλήρωσαν τις κατασκευές τους, τα δύο γουρουνάκια τραγουδούσαν και χόρευαν ασταμάτητα για όλη την υπόλοιπη μέρα. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δύο αδέρφια του, το τρίτο μικρό γουρουνάκι δούλεψε σκληρά όλη την ημέρα, χτίζοντας ένα γερό σπίτι χρησιμοποιώντας τούβλα. Ήταν ένα ανθεκτικό σπίτι με ωραίο τζάκι και καμινάδα. Φαινόταν ότι μπορούσε να αντέξει τους ισχυρότερους ανέμους.

 

Την επόμενη μέρα, ένας λύκος έτυχε να περάσει από το δρόμο όπου ζούσαν τα τρία μικρά γουρουνάκια. Είδε πρώτα το σπίτι από άχυρο και πλησίασε μυρίζοντάς το. Εντόπισε το γουρουνάκι που βρισκόταν μέσα σε αυτό και σκέφτηκε πως θα ήταν ένα τέλειο δείπνο για εκείνον. Έτσι χτύπησε την πόρτα και ζήτησε από το γουρουνάκι να του ανοίξει λέγοντας: “Γουρουνάκι, γουρουνάκι, άσε με να μπω.”

 

Όμως το μικρό γουρουνάκι, διέκρινε τα μεγάλες πατούσες του λύκου από την κλειδαρότρυπα και αρνήθηκε να του ανοίξει: “Όχι, όχι με τίποτα δεν θα σε αφήσω.”, είπε εκείνο.

 

Ο λύκος κουράστηκε να περιμένει λέγοντας:  “Τότε θα φυσήξω, θα ξεφυσήξω και το σπίτι σου θα γκρεμίσω.” Φούσκωσε λοιπόν τη τρομακτική κοιλιά του και κατέστρεψε το σπίτι από τα άχυρα φυσώντας το! Ο λύκος εν συνεχεία πήγε να καταβροχθίσει το μικρό γουρουνάκι, αλλά την τελευταία στιγμή κατάφερε να γλυτώσει και να αναζητήσει καταφύγιο στον αδερφό του με το σπίτι που ήταν κατασκευασμένο από κλωνάρια δέντρων.

 

Ο λύκος φυσικά ακολούθησε το γουρουνάκι στο επόμενο σπίτι, όπου και εκεί χτύπησε την πόρτα και ζήτησε να μπει μέσα στο σπίτι, αλλά για ακόμη μια φορά του αρνήθηκαν την είσοδο. Οπότε κουράστηκε και φούσκωσε την κοιλιά του και κατέστρεψε το σπίτι! Ο λύκος ήταν άπληστος και προσπάθησε να πιάσει και τα δύο γουρουνάκια ταυτόχρονα, αλλά από την απληστία του δεν κατάφερε να πιάσει κανένα από τα δύο. Όμως τα δύο γουρουνάκια μπήκαν μέσα στην ασφάλεια του εναπομείναντος σπιτιού που είχε φτιάξει ο αδερφός τους. Μάταια όμως προσπάθησε να γκρεμίσει με το φύσημά του το στιβαρό και ανθεκτικό σπίτι που είχε φτιάξει το τρίτο γουρουνάκι. 

 

Μετά από λίγη ώρα ο λύκος ξεκουράστηκε και κάθισε να σκεφτεί. Σκέφτηκε λοιπόν πως ο μόνος τρόπος για να εισχωρήσει μέσα στο σπίτι, ήταν μέσω της καμινάδας. Αλλά το γουρουνάκι προέβλεψε έξυπνα αυτή του τη κίνηση και άναψε μια μεγάλη φωτιά στο τζάκι. Πάνω σε αυτή τη φωτιά έβαλε ένα τεράστιο καζάνι με νερό να βράζει, πάνω στο οποίο ο λύκος έπεσε με παφλασμό καθώς κατέβαινε τη καμινάδα. Έτσι, το μικρό γουρουνάκι κάλυψε το καζάνι με το καπάκι του, βράζοντας μέσα τον κακό λύκο. Έτσι αντί τα τρία γουρουνάκια να μετατραπούν στο χορταστικό δείπνο του λύκου, τελικά συνέβη το αντίθετο.