Ο Τσαρλς Ντίκενς έγραψε δεκαπέντε μυθιστορήματα και σε έναν ιδανικό κόσμο όλοι θα τα διάβαζαν όλα. Το πρώτο του δημοσιευμένο βιβλίο ήταν το Sketches by Boz – μια συλλογή από μικρά κομμάτια που του έδωσαν ιδιαίτερη φήμη. Ωστόσο, πολλά ανήκουν στα 10 καλύτερα βιβλία του Τσαρλς Ντίκενς.

Μέχρι να τελειώσει με το δεύτερο βιβλίο του – The Pickwick Papers, που κυκλοφόρησε σε σειρά μεταξύ Μαρτίου 1836 και Οκτωβρίου 1837,  ήταν τότε , στα είκοσι πέντε,  έγινε ο πιο γνωστός συγγραφέας στην Αγγλία. Έτσι και  παρέμεινε μέχρι το θάνατό του, στα πενήντα οκτώ, το 1870. Η ενέργεια, η διασκέδαση, η δύναμη, και η συμπόνια στα έργα του είναι απαράμιλλη στην αγγλική λογοτεχνία.

Μεγάλες Προσδοκίες

Μια συναρπαστική ιστορία, που είναι επίσης μια βαθιά ματιά στην ηθική εκπαίδευση ενός αγοριού που έχει διωχθεί και εξαπατηθεί, αλλά του οποίου η ουσιώδης καλοσύνη της καρδιάς τον διασώζει τελικά από την περιφρόνηση και την αυταπάτη. Όλα είναι αρμονικά σε αυτό το σχεδόν τέλειο μυθιστόρημα. Ο χαρακτήρας του ίδιου του Πιπ και η αλληλεπίδρασή του με τις τεράστιες φιγούρες  το καθιστούν ανάρπαστο. Οι χαρακτήρες του καταδικαστή Μάγκβιτς, την εξοργισμένη και μισή τρελή κυρία Χάβισσαμ, και την όμορφη, κρύα Εστέλλα. Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία του Ντίκενς και το πιο συγκινητικό του.

Δείτε Επίσης: ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΦΛΟΜΠΕΡ

Ο αμοιβαίος φίλος μας

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα από τα τελευταία ολοκληρωμένα έργα του, που παρουσιάζονται με εξαιρετική συγγραφική μαεστρία οι χαρακτήρες του. Στο μυθιστόρημα αυτό θα βρείτε την συναισθηματική του γενναοδωρία, το βίαιο δράμα του,  πλούσιο χιούμορ, και την πιο αγαπημένη του ηρωίδα, την Μπέλα Γουίλφερ. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα από τα 10 καλύτερα βιβλία του Τσάρλς Ντίκενς. Σίγουρα θα θέλετε να το διαβάσετε πάνω από μια φορά.

Ντέιβιντ Κόπερφιλντ

Το βιβλίο που είναι πιο κοντά στην καρδιά του Ντίκενς (δεν είναι τυχαίο ότι τα αρχικά του ήρωα αντιστρέφουν το δικό του). Η αφήγηση του πρώτου προσώπου σε συνεπαίρνει μαζί με τους χαρακτήρες.  Από τους κακούς Murdstones και συνδέοντας τον Uriah Heep με τους ζεστούς, ανυπόφορους Micawbers. Από τη θεία Betsey Trotwood, Little Em’ly και Steerforth, τη γοητεία και την προδοσία της, η αυστηρή Peggoty και η ανόητη αξιαγάπητη Ντόρα, με την οποία παντρεύεται ο David. Οι χαρακτήρες αυτοί θα μείνουν ανεξίτηλα τυπωμένοι στη λογοτεχνική μας συνείδηση.

Bleak House

Μια εξαιρετικά περίπλοκη πλοκή με τεράστιο καστ χαρακτήρων που περιστρέφονται γύρω από την υπόθεση Jarndyce εναντίον Jarndyce. Η πλοκή διαδραματίζεται στο Court of Chancery και εδώ και δεκαετίες το Bleak House είναι για το μεγαλύτερο μυθιστόρημα του Dickens για πολλούς αναγνώστες. Μια επίθεση στο νομικό σύστημα, μια σάτιρα για ανόητη φιλανθρωπία, ένα συναρπαστικό μελόδραμα και μια ενδιαφέρουσα χρήση απόψεων δημιουργουν μια διαρκή γοητεία.

Little Dorrit

Κατά κάποιο τρόπο το πιο προσωπικό αν όχι αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Ντίκενς, έχει μια φθινοπωρινή ποιότητα, δεδομένης της γήρανσης του ήρωα και της ήσυχης, αλλά αυστηρής ηρωίδας. Οι κεντρικοί χαρακτήρες του όχι μόνο επικρατούν αλλά ωριμάζουν, και οι δυσάρεστες  καταστάσεις ακόμη και η κωμωδία, αντηχούν για τους αναγνώστες με αμέτρητους επηρεαστικούς τρόπους. Ένα από τα καλύτερα βιβλία του Ντίκενς.

Όλιβερ Τουίστ

Με μια από τις μεγαλύτερες δολοπλοκίες ιστορία και τις ατελείωτες συγκινήσεις της, είναι το τέλειο βιβλίο για να ξεκινήσετε. Ποιος θα ξεχάσει ποτέ τον εξαιρετικά πονηρό Fagin που επιλέγει τα άστεγα αγόρια σε μια ζωή εγκλήματος, τον δολοφονικό Bill Sikes, τον γενναίο νεαρό ίδιο τον Oliver,  που είναι ωστόσο εξιδανικευμένος; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχε έναν τεράστιο θρίαμβο ως διάδοχος του καλού και αξιαγάπητου Pickwick!

Nicholas Nickleby

Ίσως το πιο πνευματικό από όλα τα μυθιστορήματα του Ντίκενς. Μια ζοφερή, και καταστροφική επίθεση στα σχολεία του Γιορκσάιρ στα οποία στάλθηκαν ανεπιθύμητα παιδιά. Οι κωμικά ακτινοβόλες περιπέτειες του νεαρού Νικολάου με το θεατρικό ταξίδι του Crummles παρέχουν μια υπέροχη αντίθεση με την τραγωδία του αγοριού Smike. Tο πιο θλιβερό θύμα της οικογένειας των Squeers που διευθύνει το ακατάπαυστο σχολείο που ονομάζεται Dotheboys Hall.

Dombey and Son

Μια ισχυρή τραγωδία ενός απομακρυσμένου, κρύου επιχειρηματία που συνειδητοποιεί πολύ αργά την αξία της αξίας της κόρης του, της Φλωρεντίας. Η συνειδητοποίηση αυτή συμβαίνει μετά το θάνατο του αγαπημένου του γιου, του πιο διάσημου σκηνικού θανάτου του Paul – Dickens μετά από αυτό του περίφημου Little Nell of The Old Curiosity.

The Pickwick Papers

Το Pickwick ξεκίνησε ως μια σειρά σκίτσων ιδανικά να απεικονισθούν σε ένα ολοκληρωμένο μυθιστόρημα. Ωστόσο, λόγω του κεντρικού χαρακτήρα, του ίδιου του Pickwick και άλλων ένδοξων προσωπικοτήτων δημιουργήθηκε αυτό το μυθιστόρημα. Αποτελείται από ξεκαρδιστικά γεγονότα των ηρώων του αποπνέοντας μια δόση αλήθειας αλλά με αλληγορικό τρόπο. Αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό ντεμπούτο στη αγγλική φαντασία,και ένα από τα καλύτερα βιβλία του.

Οι Επιλεγμένες Επιστολές του Τσαρλς Ντίκενς

Δεν πρόκειται για κάποιο μυθιστόρημα του Τσάρλς Ντίκενς, αλλά αποτελεί μια σειρά από γράμματα που ο συγγραφέας έστελνε σε φίλους του. Παρουσιάζεται με ακρίβεια στον Ντίκενς ως άντρα, με όλη τη διασκέδαση, την οξύτητα, την ευαισθησία και τον σκληρό ρεαλισμό που χαρακτηρίζουν τον Ντίκενς ως τον ανώτατο μυθιστοριογράφο.