Ψάχνετε την ιδανική συνταγή για τέλειο ψωμί; Το ψωμί αποτελεί ένα είδος βασικού τροφίμου και ανήκει στην παραδοσιακή διατροφή. Είναι υψηλής διατροφικής αξίας και παρασκευάζεται σχεδόν πάνω από 30.000 χρόνια. Υπάρχουν πλέον πολλές κατηγορίες ψωμιού, που ανταποκρίνονται σε όλες τις διατροφικές προτιμήσεις, ωστόσο η βασική συνταγή παραμένει ίδια. Στο Pinguinos παρουσιάζουμε την μοναδική συνταγή για ψωμί που μπορείτε να την φτιάξετε μόνοι στο σπίτι σας.

Πως Φτιάχνω το Τέλειο Ψωμί

Υλικά Συνταγής:

  • 3 κούπες ζεστό νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 6-7 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε την μαγιά με το νερό μέχρι να διαλυθεί. Προσθέστε μια κούπα αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά και η ζύμη να μοιάζει με βούτυρο. Ρίχνετε το αλάτι και συμπληρώνετε και το υπόλοιπο αλεύρι. Όταν σφίξουν τα υλικά λαδώστε τον πάγκο εργασίας και βάλτε τη ζύμη. Θέλει καλό ζύμωμα, οπότε αν έχετε μίξερ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό. Πρέπει η ζύμη σας να είναι ελαστική και να μην κολλάει για να είναι έτοιμη.

Σε ένα μπολ που θα λαδώσετε ελαφρά, βάλτε την ζύμη και σκεπάστε τη για 1-2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί. Όταν φουσκώσει η ζύμη, αλευρώστε τον πάγκο  και χωρίστε σε δύο φρατζόλες ίσου μεγέθους. Σκεπάστε με μια πετσέτα για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστούν. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Βάζετε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και βάζετε τις φρατζόλες αφού τις χαράξετε στο επάνω μέρος. Ψήνετε για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό καφέ χρώμα. Αφήστε το να κρυώσει για μισή ώρα και έπειτα σερβίρετε.

Δείτε Επίσης: ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΡΕΠΕΣ – ΦΤΙΑΞΕ ΤΕΛΕΙΕΣ ΚΡΕΠΕΣ ΕΥΚΟΛΑ & ΓΡΗΓΟΡΑ

Συντάγη για Ψωμί Γρήγορα & Εύκολα

Υλικά Συνταγής:

  • 50γρ. φρέσκια μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 κιλό σκληρό αλεύρι
  • 2 1/2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
  • λίγο σουσάμι

Για τους λάτρεις του φρέσκου παραδοσιακού ψωμιού, αυτή η συνταγή για ψωμί θα είναι η αγαπημένη τους καθώς χρειάζεται λίγα και απλά υλικά και μπορεί να την φτιάξει ο καθένας γρήγορα. Το πρώτο βήμα είναι να ενεργοποιήσετε την μαγιά. Την βάζετε σε ένα μπολ με τη ζάχαρη και λίγο νερό. Ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί. Την σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε για 10 λεπτά. Όταν αφρίσει η μαγιά μας σημαίνει ότι είναι έτομη.

Κοσκινίζετε το αλεύρι και το αναμειγνύεται με το αλάτι, την υπόλοιπη ζάχαρη, και την μαγιά. Πρόσθεστε το νερό σιγά σιγά και ζυμώστε. Αν έχετε μίξερ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα τοιχώματα του μπολ και έχει ελαστικότητα. Την βγάζουμε από το μπολ και την ζυμώνουμε για άλλα 10 λεπτά στο πάγκο, αφού έχουμε αλευρώσει πρώτα.

Μαζευούμε την ζύμη σε μια μπάλα και την βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και με μια πετσέτα και την αφήνουμε για 40 λεπτά με 1 ώρα να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος. Αφού είναι έτοιμη την χωρίζουμε σε 3 μέρη και πλάθουμε φρατζολάκια. Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο σουσάμι εφόσον μας αρέσει. Τα αφήνουμε σκεπασμένα για να διπλασιαστουν σε όγκο. Θα χρειαστεί περίπου 1-2 ώρες.Χαράξε τα σε 3 σημεία και ψήστε στους 200 βαθμούς για 30-40 λεπτά.

Μοναδική Συνταγή για Ψωμί

Μια συνταγή για το πως φτιάχνω ψωμί που σίγουρα θα λατρέψετε! Είναι εύκολη, νόστιμη και ιδανική να συνοδεύσει ένα Κυριακάτικο τραπέζι. Γίνετε με υλικά που όλοι έχουν στο σπίτι και σίγουρα θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.

Υλικά Συνταγής:

  • 200γρ. καλαμποκάλευρο
  • 300γρ. αλεύρι σκληρό
  • 500 ml μπύρα
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • 2 κ. σ. λιναροσπόρο
  • 1 κ. σ. μέλι
  • 2 κ. γ. αλάτι

Προσθέστε σε ένα μπολ τα αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε. Έπειτα προσθέστε το αλάτι, το μέλι, και μια κουταλιά από κάθε σπόρο. Ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι. Βάζετε και την μπύρα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά μεταξύ τους.

Λαδώνουμε μια φόρμα του κέικ 30 εκατοστά περίπου και αδειάζουμε την ζύμη. Μπορείτε να προσθέσετε τους υπόλοιπους σπόρους ή να βάλετε σπόρους της επιλογής σας.  Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και ψήνετε στην τελευταία σχάρα για περίπου 50 λεπτά. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμη όταν φουσκώσει και έχει ροδίσει ελαφρά. Μόλις το βγάλετε από το φούρνο το αναποδογυρίζετε και αφηνέτε να κρύωσει σε μια σχάρα για να μην νοτίσει.

Δείτε Επίσης: ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ