Αναμφίβολα, η περίοδος αυτή μας κάνει να ξεχνάμε τι είναι καλό για το σώμα μας και ίσως να καταναλώνουμε πάρα πολύ ανθυγιεινό φαγητό και αλκοόλ. Μην ανησυχείτε, είμαστε όλοι ένοχοι αυτής της κακής συνήθειας, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να αποκαταστήσουμε τα πράγματα. Μια αποτοξίνωση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καθαρίσετε το σώμα σας και να κάνετε μια νέα και υγιεινή επανεκκίνηση. Πάμε λοιπόν να δούμε πως γίνεται μια σωστή αποτοξίνωση οργανισμού.

Τι είναι η Αποτοξίνωση ή αλλιώς το Detox;

Η αποτοξίνωση είναι η διαδικασία “καθαρισμού” του οργανισμού για την επίτευξη μιας καλύτερης υγείας, ιδιαίτερα μέσω της χρήσης αλλαγών στον τρόπο ζωής. Αν και υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι και τρόποι για να το κάνετε αυτό, ο στόχος είναι πάντα να ξεπλύνετε τις τοξίνες από το σώμα, για να βοηθήσετε το σύστημα σας να λειτουργήσει με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ο όρος τοξίνη μπορεί να αναφέρεται σε οποιαδήποτε ουσία που μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και στο σώμα. Οι καλύτερες αποτοξίνες είναι φυσικές και συμβάλλουν στην ενίσχυση των φυσικών διεργασιών του σώματος για την εξάλειψη των τοξινών. Τυπικά, η αποτοξίνωση περιλαμβάνει την αποχή από ορισμένα επιβλαβή πράγματα και την εισαγωγή πιο υγιεινών επιλογών που βελτιστοποιούν τις διαδικασίες του σώματος.

Γιατί χρειάζομαι μια αποτοξίνωση οργανισμού;

Η αποτοξίνωση μπορεί να είναι ένας φανταστικός τρόπος για την εξάλειψη των τοξινών από το σώμα και την παροχή των στοιχείων που χρειάζεται για να επανέλθει στα σωστά επίπεδα. Είτε αισθάνεστε ληθαργικοί, φουσκωμένοι, άρρωστοι, ή απλώς δεν έχετε καλή διάθεση, μια αποτοξίνωση μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του οργανισμού σας και να θεραπεύσει τέτοιες ασθένειες. Με τη σειρά του, αυτό θα σας προσφέρει περισσότερη ενέργεια και καλύτερη ευημερία για υψηλότερη ποιότητα ζωής. Για να δείτε εξαιρετικά αποτελέσματα, δεν χρειάζεται να πάτε στα άκρα. Οι περισσότερες φυσικές τεχνικές αποτοξίνωσης μπορούν απλά να ενσωματωθούν στην κανονική σας ζωή. Μόλις αρχίσετε να κάνετε αυτές τις αλλαγές, θα διαπιστώσετε ότι η σωματική, πνευματική και συναισθηματική υγεία σας θα βελτιωθεί και ότι γενικά θα αισθανθείτε καλύτερα.

Πώς γίνεται μια αποτοξίνωση οργανισμού

  • Πιείτε αρκετό νερό ή χυμούς και καταναλώστε βιολογικά τρόφιμα.
  • Πάρτε περισσότερη άσκηση για να ιδρώσετε τις τοξίνες και να μειώσετε το άγχος.
  • Κάνετε κανονικό βούρτσισμα του δέρματος για να ενισχύσετε την εξάλειψη της τοξίνης, να βελτιώσετε την κυκλοφορία και να τονώσετε το λεμφικό σύστημα.
  • Αφήστε το πεπτικό και όργανα σας να ξεκουραστούν και να αναρρώσουν, αποφεύγοντας τα στερεά τρόφιμα για μία μέρα το μήνα (επιλέξτε ένα Σαββατοκύριακο καθώς θα χρειαστεί να ξεκουραστείτε καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαδικασίας).
  • Πραγματικά αποτοξινώνετε το σώμα σας σταματώντας το κάπνισμα και περιορίζοντας την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης.
  • Κάντε τακτικά μασάζ για να στοχεύσετε σημεία πίεσης και απελευθερώστε τυχόν συσσώρευση επιβλαβών τοξινών.
  • Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ποτήρι ζεστό νερό λεμονιού για να προωθήσετε την πέψη και να βοηθήσετε το σώμα στην αποβολή των αποβλήτων.
  • Κόψτε τη ζάχαρη και τους απλούς υδατάνθρακες από τη διατροφή σας.

Τύποι προγραμμάτων για αποτοξίνωση

Το Detoxing μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές και μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί για να καλύψει τις ανάγκες σας. Τα μακροπρόθεσμα προγράμματα αποτοξίνωσης τείνουν να είναι ωραία για όλους και περιλαμβάνουν τη γενική αλλαγή του τρόπου ζωής και την εισαγωγή νέων τακτικών πρακτικών για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Οι βραχυπρόθεσμες ενέργειες, από την άλλη πλευρά, εστιάζουν στην ταχεία εκκαθάριση του σώματος των τοξινών και μπορεί να είναι πιο ακραίες. Σε μέτρια χρήση, μπορεί να είναι ιδανική για όσους υποφέρουν από ασθένειες που μπορεί να οφείλονται σε τοξίνες.

Τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα Detox

Τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα αποτοξίνωσης έχουν σχεδιαστεί για την ταχεία εξάλειψη των τοξινών από το σώμα και την αποκατάσταση της υγείας. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους είναι η αντικατάσταση όλων των τροφίμων με θρεπτικούς χυμούς για μια ημέρα. Παρομοίως, οι δίαιτες αποτοξίνωσης με μήλα συνεπάγονται την κατανάλωση μόνο τριών μήλων για να μειωθεί η θερμιδική πρόσληψη και να καθαριστεί το παχύ έντερο. Άλλοι τύποι βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν καθαρισμό του δέρματος, ενδοφλέβιες ενέσεις και μια τοξικολογική θεραπεία για την απομάκρυνση βαρέων μετάλλων από το σύστημα.

Τα μακροπρόθεσμα προγράμματα Detox

Τα μακροπρόθεσμα προγράμματα αποτοξίνωσης έχουν σχεδιαστεί για συνεχή χρήση και περιλαμβάνουν την αλλαγή στον τρόπο ζωής καθώς και την εισαγωγή νέων ωφέλιμων πρακτικών. Ιδανικό για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας, τα προγράμματα αυτά συχνά επικεντρώνονται στην συστηματική άσκηση και στην καλύτερη κατανάλωση τροφής. Η άσκηση βοηθά τη διαδικασία αποτοξίνωσης μέσω της απέκκρισης του ιδρώτα ενώ αν τρώτε περισσότερα λαχανικά και φρούτα αποφεύγοντας απλούς υδατάνθρακες και γλυκαντικά βελτιώνει την πέψη και την αποβολή των τοξινών. Ομοίως, η κατανάλωση πολλών υγρών, όπως το νερό, οι φυσικοί χυμοί και τα τσάι με βότανα, ξεπλένουν τις τοξίνες από το σώμα. Άλλες μακροπρόθεσμες μεθόδους αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν την ομοιοπαθητική, βελονισμό, υδροθεραπεία, μασάζ, βότανα, διαλογισμό, λουτρά και λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων.

Τρόφιμα για αποτοξίνωση του οργανισμού

Η αλλαγή της διατροφής σας μπορεί να είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αποτοξίνωσης του σώματός σας. Ενώ υπάρχουν τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε, όπως η ζάχαρη και το γρήγορο φαγητό, υπάρχουν πολλά που πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο. Αυτά τα τρόφιμα θα σας βοηθήσουν να απαλλάξετε το σώμα σας από τοξίνες και να προωθήσετε την καλή υγεία.

Λεμόνι: Το λεμόνι είναι εξαιρετικό για την αύξηση της παραγωγής των χωνευτικών χυμών του σώματος. Εκτός αυτού μπορεί επίσης να βοηθήσει στον καθαρισμό του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, να καθαρίσει τις τοξίνες από τους πόρους και να βοηθήσει τα προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Κουρκουμάς: Ο κουρκουμάς μπορεί να μοιάζει με ένα ακόμα μπαχαρικό, αλλά είναι στην πραγματικότητα μια υπερδύναμη όταν πρόκειται για αποτοξίνωση. Βοηθά στον καθαρισμό του ήπατος. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορεί να καταναλωθεί ως τσάι.

Πικραλίδα: Αν και πολλοί άνθρωποι δεν συνηθίζουν να τρώνε την πικραλίδα, είναι υπέροχη τροφή για μια αποτοξίνωση οργανισμού. Ιδανικό για την ενίσχυση της ηπατικής λειτουργίας, η πικραλίδα ενισχύει την υγεία. Εναλλακτικά, εάν δεν μπορείτε να βρείτε πράσινη πικραλίδα, δοκιμάστε ένα τσάι από πικραλίδα για μια νόστιμη αποτοξίνωση.

Βρώμη: Η βρώμη είναι γεμάτη από φυτικές ίνες και χρησιμεύει ως διουρητικό, που σημαίνει ότι βοηθά στην εξάτμιση των τοξινών μέσω των νεφρών και του παχέος εντέρου. Δοκιμάστε να την συνδυάσετε σε ένα υγιεινό smoothie ή να καταναλώσετε κάποια βρώμη που μειώνει τη χοληστερόλη

Φακές: Οι φακές είναι μια πολύ καλή επιλογή για όποιον θέλει να αποτοξινώσει το σώμα του. Όχι μόνο είναι υψηλές σε φυτικές πρωτεΐνες, αλλά και χορταίνουν χωρίς λίπος, θερμίδες και τοξίνες που απαντώνται συχνά στο κρέας.

 

Γυμναστική στο Σπίτι – 10 Ασκήσεις για Τέλειο Σώμα