Σίγουρα όλοι γνωρίζουν κάποιον που δημιούργησε μια επιτυχημένη επιχείρηση στο διαδίκτυο, και πόσο μάλλον αν σκεφτεί κανείς πώς ξεκίνησε το Facebook ή το eBay, όλα ξεκινούν από μια ιδέα που εφαρμόστηκε σωστά. Στο ξεκίνημα  της διαδικτυακής τους δραστηριότητας, σίγουρα δεν πίστεψαν ότι μπορεί να αποκτήσουν ένα σταθερό εισόδημα, αλλά μόλις το έκαναν, συνέχισαν να επενδύουν σε αυτό, και τελικά λειτούργησε.

Έτσι λοιπόν, πόσοι άλλοι σκέφτηκαν για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης επιχείρησης στο διαδίκτυο; Πόσοι από εσάς σκέφτηκαν ότι δεν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια δική τους επιχείρηση, επειδή δεν διέθεταν καμία από τις δεξιότητες που απαιτούνται για να λειτουργήσει;

Ευτυχώς, στις μέρες μας πλέον, δεν χρειάζεται να γνωρίζετε πώς να γράφετε κώδικα ή να έχετε πτυχίο στον τομέα της πληροφορικής. Η πλειοψηφία των ιστότοπων που επισκέπτεστε καθημερινά χρησιμοποιούν λογισμικό off-the-shelf το οποίο, όπως και οι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, βρίσκονται ήδη στο διαδίκτυο. Το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζετε είναι πώς να χρησιμοποιήσετε το Διαδίκτυο. Η οικοδόμηση ενός δικτυακού τόπου δεν ήταν ποτέ ευκολότερη ή φθηνότερη από ό, τι είναι σήμερα.

Τα βασικά συστατικά

Υπάρχουν πολλές πηγές γύρω σας για να σας βοηθήσουν σε αυτό, αλλά εδώ επισημαίνουμε πέντε σημεία εκκίνησης για να ξεκινήσετε την δική σας επιχείρηση στο Διαδίκτυο.

  1. Χρειάζεστε μια ιδέα. Μπορείτε να κάνετε έρευνα αν υπάρχει κάποιο κενό στην αγορά προϊόντων και να το καλύψετε ή να μοιραστείτε τις ιδέες σας με κάποιον άλλο.
  2. Δημιουργήστε μια ιστοσελίδα με συναρπαστικό υλικό ώστε να κρατάτε το ενδιαφέρον των αναγνωστών σας αμείωτο.
  3. Βρείτε χορηγούς ή κάποιον που μπορεί να σας ενισχύσει οικονομικά.
  4. Δημιουργήστε την εμπειρία του πελάτη που θέλετε να έχετε και για τον εαυτό σας.
  5. Εργαστείτε σκληρά και παραμείνετε υπομονετικοί.

Η ανάγκη για μια ιδέα

Πριν ξεκινήσετε με τις λεπτομέρειες, χρειάζεστε μια ιδέα που μπορεί πουλήσει. Βρείτε αυτό με το οποίο είστε παθιασμένοι – και ερευνήστε την αγορά σας για να δείτε αν κάποιος άλλος είναι παθιασμένος για αυτό επίσης. Προφανώς, όσο μεγαλύτερη είναι η έκκληση του ενδιαφέροντός σας, τόσο πιθανότερο είναι να βρείτε άλλους που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες με εσάς.

Δημιουργήστε έναν υπέροχο ιστότοπο

Αυτό μπορεί να είναι πιο εύκολο να ειπωθεί  από ό, τι να γίνει πραγματικότητα, αλλά το διαδίκτυο είναι γεμάτο επιτυχημένες εταιρείες των οποίων οι ιστοσελίδες έχουν εξαιρετικό περιεχόμενο και  μπορείτε να μάθετε από εκείνες, ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας τους.

Ζητήστε χρήματα

Τώρα σκεφτείτε την οικονομική πτυχή της επιχείρησής σας – δηλαδή, πώς μπορείτε  να κερδίσετε χρήματα από αυτήν. Εάν έχετε αναπτύξει μια πρωτότυπη ιδέα ή ένα νέο προϊόν, να είστε έτοιμοι να ζητήσετε από τους ανθρώπους να πληρώσουν για αυτό. Όταν οι άνθρωποι θέλουν κάτι πάρα πολύ σίγουρα θα πληρώσουν, είτε πρόκειται για προϊόντα είτε για υπηρεσίες. Αν δεν έχετε ασχοληθεί και στο παρελθόν με πωλήσεις προτιμήστε μια προσιτή, αλλά δίκαιη για εσάς, τιμή.

Αναπαράσταση του πραγματικού κόσμου στο διαδίκτυο

Ένας άλλος τρόπος για να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη επιχείρηση στο διαδίκτυο είναι να πάρετε κάτι που είναι επιτυχημένο στην “πραγματική” αγορά και να προσπαθήσετε  να το προωθήσετε στο διαδίκτυο. Φυσικά, όπως και στον πραγματικό κόσμο, οι επιχειρήσεις στο διαδίκτυο χωρίζονται σε αυτές που πωλούν φυσικά αγαθά, εκείνες που πωλούν πληροφορίες, και εκείνες που πωλούν υπηρεσίες. Τα διαδικτυακά καταστήματα είναι το προφανές παράδειγμα, τα περισσότερα καταστήματα διαθέτουν πλέον online εκδόσεις των καταστημάτων τους.

Δείτε επίσης: Ο Ψεύτικος Κόσμος των Social Media

Μάρκετινγκ θυγατρικών (Affiliate Marketing)

To Affiliate Marketing είναι ένας καλός τρόπος να σας βοηθήσει να αυξήσετε τα έσοδα σας στο ξεκίνημα της επιχείρησης σας. Οι ιστότοποι μάρκετινγκ θυγατρικών λειτουργούν ως μεταπωλητές για τις επιχειρήσεις, όπου λαμβάνετε μια προμήθεια από αυτούς για κάθε νέο πελάτη που τους προσφέρετε. Πολλοί επαγγελματίες πιστεύουν ότι είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική προσέγγιση για να κερδίσουν νέους πελάτες, επειδή πληρώνουν μόνο για αποδεδειγμένα αποτελέσματα.

Εργαστείτε σκληρά

Είναι αυτονόητο ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι εργάζονται σκληρά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιχειρηματική ιδέα που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι κάτι που αγαπάτε. Είναι πολύ πιο εύκολο να εργάζεστε πολύ σε κάτι που σας αρέσει, και κάτι για το οποίο είστε παθιασμένοι. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι επιτυχημένοι επιχειρηματίες δυσκολεύονται να χαλαρώσουν και συνεχίζουν να εργάζονται  ακόμη και όταν είναι πολύ επιτυχημένοι.