Σκεφτείτε το παιδικό παραμύθι σαν ένα “χρυσό νήμα” που συγκρατεί τη μαγική ρόμπα της αθωότητας στη ζωή των παιδιών. Υπάρχουν εκατοντάδες παιδικά παραμύθια για μικρά παιδιά που έχουν δημιουργηθεί για να ψυχαγωγήσουν τις ζωές των μικρών μας φίλων, αλλά υπάρχουν κάποια παραμύθια που έχουν διατηρηθεί στο πέρασμα του χρόνου και αρκετές φορές μας έχουν διδάξει και προετοιμάσει για τα πιο σκοτεινά στοιχεία της ανθρώπινης ζωής, μέσα από την εξιστόρηση φανταστικών γεγονότων.
Ένα από τα κύρια καθήκοντα ενός γονιού, είναι σίγουρα η διασφάλιση της κατάλληλης διαπαιδαγώγησης του παιδιού, ώστε να μετατραπεί σε έναν ανεξάρτητο και ψυχικά ώριμο ενήλικα. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο, το γεγονός ότι τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν μια πρώτη “εικόνα” του ατελούς κόσμου της πραγματικότητας μέσω των διαφόρων κλασικών αφηγήσεων και παραμυθιών. Μια πραγματικότητα, που αρκετές φορές οι ίδιοι οι γονείς φοβούνται να δείξουν στα παιδιά τους. Το παραμύθι για ένα παιδί θα λέγαμε πως λειτουργεί ως ένας καθρέφτης, μέσα από τον οποίο μπορεί να δει τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα του παρέχει μια πλήρη και ακλόνητη προστασία απέναντι σε κάθε είδους απειλή. Έτσι λοιπόν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα κλασικά παραμύθια και τη χρησιμότητά τους στις ζωές των παιδιών.
Και φυσικά μπορούμε να διασφαλίσουμε πως όλα τα παιδιά θα είναι σε θέση να κοιτάξουν αυτόν τον κόσμο μέσα από το πρίσμα των κλασικών ιστοριών, χωρίς να αισθάνονται την πραγματική απειλή, διότι τα γεγονότα που διαδραματίζονται στις συγκεκριμένες ιστορίες συμβαίνουν σαφώς στον κόσμο του φανταστικού. Γι’ αυτό λοιπόν το λόγο αυτές οι ιστορίες πρέπει να ακουστούν και να ειπωθούν. Στόχος μας στο σημερινό άρθρο, είναι να αναζητήσουμε αυτόν το “μονόπλευρο καθρέφτη” της πραγματικότητας, μέσα από κλασικά παραμύθια για μικρά παιδιά που επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν γενιές και γενιές παιδιών ανα τον κόσμο.
Σταχτοπούτα
Η Σταχτοπούτα είναι ένα από τα γνωστότερα παραμύθια για μικρά παιδιά. Η ιστορία φυσικά έχει να κάνει με ένα ταπεινό και εργατικό κορίτσι με χρυσή καρδιά που εργάζεται στο σπίτι της κακοήθους μητριάς της. Κάποια στιγμή μέσα στην ιστορία μια νεράιδα την μεταμορφώνει σε μια πραγματική πριγκίπισσα ώστε να καταφέρει να βγει ραντεβού με τον πρίγκιπα των ονείρων της, όμως από την βιασύνη να επιστρέψει στο σπίτι της μητριάς της, αφήνει στο διάβα της το χαμένο γοβάκι της.
Φυσικά μιλάμε για μια πασίγνωστη ιστορία που άγγιξε εκατομμύρια ανθρώπους και συνεχίζει να προβάλλεται και να αναδιατυπώνεται καλλιτεχνικά με μυριάδες τρόπους. Παρόλο που η αρχική της εκδοχή δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα από τον Γάλλο συγγραφέα Charles Perrault, σύμφωνα με έρευνες, διάφορες παραλλαγές της ιστορίας έχουν παρατηρηθεί και σε άλλους πολιτισμούς, όπως η ιστορία “Το κορίτσι με τα τριανταφυλλένια παπούτσια” της αρχαίας Αιγύπτου ή μιας κινέζικης εκδοχής του 9ου αιώνα μ.Χ.
Η ιστορία της Σταχτοπούτας είναι μια ιστορία που πραγματικά μένει αναλλοίωτη μέσα στους αιώνες. Η ιστορία έχει δημιουργήσει τεράστια franchises, όπως η εμβληματική ταινία της Walt Disney του 1950, την blockbuster ταινία Pretty Woman αλλά και το μυθιστόρημα και την μεταφορά της ταινίας Ella Enchanted, στην οποία γίνεται ένας επαναπροσδιορισμός της βασικής ηρωίδας του παραμυθιού.
Η πεντάμορφη και το τέρας
Καμία άλλη ιστορική πλοκή δεν θα μπορούσε να είχε περισσότερο ρομαντισμό από αυτή: Μια ευγενική και ενάρετη κοπέλα προσφέρεται ως όμηρος στο κάστρο ενός φοβερού θηρίου, με σκοπό την απελευθέρωση του πατέρα της. Όταν όμως αυτή ερωτεύεται το θηρίο, αγνοώντας την εξωτερική του εμφάνιση, τότε εκείνος μεταμορφώνεται σε έναν ευειδή πρίγκιπα. Μια ιστορία η οποία μιλά στην καρδιά εκείνων των ανθρώπων που νιώθουν την ανάγκη να αναγνωριστεί η εσωτερική τους αξία, παρά την επιφανειακή και αρκετές φορές επιπόλαια άποψη που σχηματίζεται εξ ολοκλήρου από την εξωτερική εμφάνιση. Ποιος άνθρωπος δεν έχει ονειρευτεί την πραγματική αγάπη που μπορεί να λυτρώσει και να μεταμορφώσει τον ίδιο σε κάτι ανώτερο;
Από όλες τις επαναδημιουργίες και μεταφορές τις ιστορίας, αυτές που σίγουρα ξεχωρίζουν είναι η σουρεαλιστική ταινία “La Belle et la Bête” του Γάλλου σκηνοθέτη Jean Cocteau του 1945, αλλά η έκδοση της Disney είναι σίγουρα η πιο διαδεδομένη (και πιο προσοδοφόρα). Μέχρι στιγμής η ιστορία της Πεντάμορφης και του Τέρατος, υπάρχει ως ταινία cartoon, μιούζικαλ στο Broadway, άλμπουμ με soundtracks αλλά και ως live-action ταινία, με πρωταγωνίστρια την Emma Watson. Επίσης το franchise έχει εμπορευματοποιηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργούνται εμπορεύματα και προϊόντα βασισμένα στην ιστορία και πιο συγκεκριμένα στην ταινία, από γυναικεία κοσμήματα, μέχρι νυφικά γάμων της Disney.
Κοκκινοσκουφίτσα
Αν και ο αρχικός σκοπός του συγκεκριμένου παραμυθιού ήταν να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για τα παιδιά να κινούνται πάντοτε με βάση τις οδηγίες των μεγαλύτερων, ο “επαναστατικός” χαρακτήρας της Κοκκινοσκουφίτσας αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες ηρωίδες των παιδικών παραμυθιών, δημιουργώντας σαφώς και άλλες προεκτάσεις. Σε αυτό το παιδικό παραμύθι, η Κοκκινοσκουφίτσα ξεκινά μόνη της για να επισκεφτεί την άρρωστη γιαγιά της, με σαφές οδηγίες να μην παρεκκλίνει από τη συγκεκριμένη διαδρομή που της δόθηκε, όμως εκείνη αγνοώντας τις οδηγίες και κατευθυνόμενη στο δάσος, έρχεται αντιμέτωπη με μια δυσάρεστη συνάντηση – εκείνη του λύκου.
Ο λύκος στη συνέχεια θα καταβροχθίσει την γιαγιά της Κοκκινοσκουφίτσας και θα μεταμφιεστεί με τα ρούχα της, με σκοπό να εξαπατήσει και την Κοκκινοσκουφίτσα. Το τι συμβαίνει στη συνέχεια της ιστορίας, εξαρτάται από την έκδοση του παραμυθιού το οποίο έχετε στην κατοχή σας. Στη γαλλική εκδοχή του 17ου αιώνα που κατέγραψε ο Charles Perrault, δυστυχώς η Κοκκινοσκουφίτσα κατασπαράζεται από το λύκο. Σε άλλες παραλλαγές της ιστορίας που κυκλοφόρησαν στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική, την Κίνα, την Ιαπωνία κ.α., παρατηρείται πως η Κοκκινοσκουφίτσα σώζεται την τελευταία στιγμή από έναν άγνωστο άντρα με ένα τσεκούρι ή καταβροχθίζεται από τον λύκο, ο οποίος εξαναγκάζεται να αποβάλλει με εμετό τη γιαγιά αλλά και τη Κοκκινοσκουφίτσα άθικτες, από το εσωτερικό του στομαχιού του.
Όπως ήταν φυσικό, η πρωταγωνίστρια του κλασικού αυτού παραμυθιού κέρδισε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων, όπου ανάμεσά τους ήταν και ο πασίγνωστος Άγγλος μυθιστοριογράφος του 19ου αιώνα εν ονόματι Charles Dickens. Ανάμεσα από τις δεκάδες μεταφορές της ιστορίας, σίγουρα ξεχωρίζει η ταινία animation “Hoodwinked!” με τη φωνή της Anne Hathaway στο ρόλο της Κοκκινοσκουφίτσας. Συνήθως αυτό που παρατηρείται από τα κλασικά παιδικά παραμύθια, είναι ότι πάντοτε δημιουργούν υπέροχες ταινίες αλλά και θεατρικές παραστάσεις.
Δείτε επίσης: ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΛΑΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι
Μια αρχική παρατήρησή μας για τη Χιονάτη ως πρωταγωνίστρια στο κλασικό της παραμύθι, θα ήταν πως αποτελεί μια πιο αγαθή χαρακτήρας σε σύγκριση με άλλες ηρωίδες κλασικών αφηγήσεων. Και αυτό γιατί το πιο δραστήριο και αποφασιστικό πράγμα που παρατηρείται σε ολόκληρη την ιστορία της, είναι ότι απλά διευθύνει ένα ολόκληρο νοικοκυριό γεμάτο από νάνους. Ποτέ δεν ανταποκρίνεται εναντίον της κακόβουλης βασίλισσας που προσπαθεί να την σκοτώσει αλλά και περιμένοντας καρτερικά τον πρίγκιπά της μέσα στο γυάλινο φέρετρό της. Ένας αρκετά παθητικός ρόλος, που γέννησε αρκετές ερμηνείες αλλά και αντιδράσεις.
Ανεξαρτήτως όλων αυτών όμως, η Χιονάτη και οι επτά νάνοι αποτέλεσε την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney, για την οποία ξεκίνησε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο franchise, αποτελώντας το μοτίβο για όλες τις υπόλοιπες ταινίες που θα ακολουθούσαν. Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε πως αποτέλεσε και την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που κυκλοφόρησε ένα ξεχωριστό άλμπουμ με το δικό της soundtrack. Σύμφωνα με στοιχεία, η παραγωγή της ταινίας της Χιονάτης διήρκησε σχεδόν 4 χρόνια, για την οποία ξοδεύτηκαν 1.7 εκατομμύρια δολάρια – ένα αστρονομικό ποσό για εκείνη την εποχή. Από τότε, έχουν δημιουργηθεί και άλλες δεκάδες παραλλαγές της, όπως οι ταινίες, “Snow White and the Huntsman”, “Mirror, Mirror”, “The Huntsman: Winter’s War” και αρκετά λογοτεχνικά έργα όπως το “Snow”.
Ο Τζακ και η φασολιά
Η πρώτη αναφορά σε ήρωα παραμυθιού στο σημερινό άρθρο, δεν θα μπορούσε να ήταν πέραν του Τζακ. Ο Τζακ είναι ένας τολμηρός απατεώνας που δρα με παράνομες μεθόδους, σε αντίθεση με τους αντίστοιχους ήρωες, όπως ο Peter Pan ή ο Aladdin. Στην ιστορία ο Τζακ ανταλλάσει τη μοναδική αγελάδα της οικογένειάς του για μια χούφτα μαγικά φασόλια. Όταν μια γιγάντια φασολιά βλαστάνει στην αυλή του σπιτιού μια νύχτα, ο Τζακ εκμεταλλεύεται αυτήν την ευκαιρία να ανέβει στο κάστρο ενός γίγαντα και να κλέψει όλα τα μαγικά αντικείμενα που έχει στην κατοχή του.
Διαβάζοντας τη συγκεκριμένη ιστορία, παρατηρούμε τη διαρκή επιθυμία του ανθρώπου κατά το πέρασμα των αιώνων για την “άνοδο” στους ουρανούς. Αυτό αποτυπώνεται σε ιστορίες όπως ο Πύργος της Βαβέλ και η Σκάλα του Ιακώβ. Στην Ασία μπορεί να εντοπιστεί και η ιστορία με το κλαδί του Bodhi του Buddha, το οποίο και αυτό μόλις φυτευτεί στη γη μπορεί να εξυψωθεί στους ουρανούς. Επίσης και άλλες δεκάδες παρόμοιες εκδοχές μπορούν να εντοπιστούν στην Ευρώπη, τη Σκανδιναβία, στον Καναδά, όπως επίσης και στην ιστορία των ιθαγενών Αμερικανών. Η ιστορία που γνωρίζουμε όλοι όμως προέρχεται από την Αγγλία. Κάποιοι επίσης έχουν σχολιάσει πολύ εύλογα πως η προσωπικότητα του Τζακ, είναι ένα μέσο για την κριτική του ιμπεριαλισμού, αλλά αυτό είναι σίγουρα θέμα για κάποιο άλλο άρθρο.
Όπως ήταν λογικό, υπήρξαν δύο αποτυχημένες απόπειρες μεταφοράς της ιστορίας στον κινηματογράφο, με τις ταινίες “Jack and the Beanstalk” και “Jack the Giant Slayer”, να μην καταφέρνουν να αποδώσουν με τον κατάλληλο τρόπο αυτήν την κατα τ’άλλα ιδιαίτερη ιστορία κατάκτησης και εξερεύνησης.
Η Ωραία Κοιμωμένη
Εάν βρήκατε τη Χιονάτη αρκετά παθητική ως ηρωίδα, τότε περιμένετε να δείτε την Ωραία Κοιμωμένη. Μια πρωταγωνίστρια ενός παραμυθιού όπου έγινε ευρέως γνωστή για τον αιώνιο ύπνο της, χάρη σε μια κατάρα που προήλθε από μια πληγωμένη και εκδικητική νεράιδα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας η Ωραία Κοιμωμένη δέχοταν την περιποίηση του περίγυρού της, ώσπου μια μέρα, στα 16α γενέθλιά της, πέφτει σε έναν ύπνο χωρίς τέλος.
Η Ωραία Κοιμωμένη μπορεί σαν ιστορία να μην απευθύνεται σε όλα τα παιδιά, αλλά χρονολογείται ως μια από τις πιο παλιές ιστορίες, από την Ισλανδία του 13ου αιώνα, μέχρι τις διάφορες χώρες της Αγγλίας αλλά και της Αραβίας. Το 1890, ο Ρώσος συνθέτης Tchaikovsky έγραψε τη μουσική που θα συντρόφευε το μπαλέτο της παράστασης της Ωραίας Κοιμωμένης, όπου στη συνέχεια η εταιρεία Disney θα το χρησιμοποιούσε για την μεταφορά της ίδιας ιστορίας σε ταινία κινουμένων σχεδίων το 1959. Ήταν και η τελευταία ταινία της Disney για αρκετά χρόνια, μέχρι τη δημιουργία της Άριελ, της Μικρής Γοργόνας.
Ο Παπουτσωμένος Γάτος
Ένα από τα πιο γνωστά παραμύθια για μικρά παιδιά, ο Παπουτσωμένος Γάτος θα λέγαμε πως διέδωσε τις αρχές της φιλοζωίας. Ο πρωταγωνιστής Γάτος, είναι ένας τολμηρός και επιβλητικός “απατεώνας”, ο οποίος μεταμφιέζεται ως υπηρέτης ενός μεγάλου ευγενή. Τελικά, οι έξυπνες τακτικές του, φέρνουν στον νεαρό αφέντη του φήμη, περιουσία και μια ευπαρουσίαστη γυναίκα. Ανατρέχοντας στο παρελθόν, εντοπίζουμε τη συγκεκριμένη ιστορία στην Ιταλία του 16ου αιώνα, αλλά η πρώτη επίσημη εμφάνιση του περίφημου Γάτου με τις μπότες του γίνεται έναν αιώνα μετά στην περιοχή της Γαλλίας και συγκεκριμένα στο ίδιο βιβλίο με τις συγκεντρωμένες ιστορίες της Σταχτοπούτας, της Ωραίας Κοιμωμένης και της Πεντάμορφης και του Τέρατος.
Αρκετοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται για τη χρήση των παπουτσιών στο παραμύθι του Παπουτσωμένου γάτου. Η εξήγηση είναι πως η συγκεκριμένη ιστορία δημιουργήθηκε σε μια εποχή όπου οι φτωχοί δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν στην κατοχή του παπούτσια, έτσι η κατοχή των παπουτσιών αποτελούσε ένα σύμβολο κοινωνικής θέσης και κατάστασης. Η συγκεκριμένη ιστορία του Παπουτσωμένου Γάτου κατάφερε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και επανασυστήθηκε σε μια μεγάλη μερίδα του κοινού, μέσα από την εμφάνισή του στην πασίγνωστη ταινία του “Shrek”.
Χάνσελ και Γκρέτελ
Η συγκεκριμένη ιστορία δεν έχει να κάνει με κάποια “πείνα της καρδιάς”, αλλά κυριολεκτικά με το πρόβλημα της πείνας και της ασιτίας. Σε μια περίοδο βαρύτατου λιμού, ο Χάνσελ και η Γκρέτελ, εγκαταλείπονται σε ένα μεγάλο δάσος από τη μοχθηρή μητριά τους. Τα μικρά αδέρφια ανίκανα να αντισταθούν στην κατανάλωση ενός σπιτιού φτιαγμένου από τζιτζιρόψωμο, τα πεινασμένα παιδιά αιχμαλωτίζονται απο την κανίβαλη μάγισσα που ζει εκεί. Στο τέλος, θα χρειαστεί να την σπρώξουν πάνω στο φλογερό της φούρνο, ώστε να μπορέσουν να ξεφύγουν από την αιχμαλωσία τους.
Αυτή η τόσο συναρπαστική ιστορία, προσπαθεί να αφηγηθεί και να τονίσει όλους εκείνους του κινδύνους της ανθυγιεινής αποχής από το πολύτιμο αγαθό της τροφής. Μια αρκετά διαδεδομένη ιστορία, η οποία κατα πάσα πιθανότητα εμπνεύστηκε από το μεγάλο λιμό της Ευρώπης κατα τον 14ο αιώνα. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, πολλές παραλλαγές του συγκεκριμένου παραμυθιού παρατηρούνται στην περιοχή της Αφρικής, της Ινδίας αλλά και της Ρωσίας.
Ραπουνζέλ
Το γερμανικό κλασικό παραμύθι της Ραπουνζέλ, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1812 ως μέρος της συλλογής παραμυθιών των αδελφών Grimm. Ωστόσο, η ιστορία αυτή στην πραγματικότητα πηγαίνει ακόμα πιο πίσω, με τη γερμανική βερσιόν της Rapunzel να αποτελεί μια αναπροσαρμογή μιας προηγούμενης ιστορίας του Friedrich Schulz του 1790. Η ιστορία του Schulz και αυτή επηρεάστηκε με τη σειρά της από μια ακόμη παλαιότερη ιστορία που δημοσιεύθηκε το 1634.
Η πλοκή του κλασικού αυτού παραμυθιού επικεντρώνεται στην ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού, το οποίο βρίσκεται παγιδευμένο από μια σατανική μάγισσα στην κορυφή ενός τεράστιου πύργου, στον οποίο δεν υπάρχει κάποιος τρόπος εισόδου ή εξόδου. Όταν η μάγισσα ήθελε να επισκεφθεί την Ραπουνζέλ στον πύργο της, εκείνη έλεγε τη πασίγνωστη φράση: “Ραπουνζέλ, Ραπουνζέλ, άφησε τα μαλλιά σου για να ανέβω τη χρυσή σκάλα”.
Μια μέρα καθώς η Ραπουνζέλ τραγουδούσε για να περάσει το χρόνο της, έτυχε να τραβήξει την προσοχή ενός διερχόμενου πρίγκιπα, ο οποίος μαγεύτηκε από τη φωνή της. Σύντομα ανακάλυψε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να την επισκέπτεται στον πύργο της, αλλά μια μέρα η Ραπουνζέλ υπέπεσε σε ένα λάθος, αποκαλύπτοντας τη σχέση της με τον πρίγκιπα. Η μάγισσα εξοργισμένη, έκοψε τα μαλλιά της Ραπουνζέλ, εγκαταλείποντάς την στην έρημο, ενώ ο πρίγκιπας τυφλώθηκε από μια παγίδα της μάγισσας. Παρά όμως τις αντιξοότητες και των δύο, συναντήθηκαν ξανά, ζώντας μαζί την υπόλοιπη ζωή τους. Η ιστορία μεταφέρθηκε κάπως διαφορετική στην επιτυχημένη ταινία της Disney εν ονόματι “Tangled”, σημειώνοντας τεράστια εισπρακτική επιτυχία.
Το Ασχημόπαπο
Αυτή η συγκινητική ιστορία, που γράφτηκε από το Δανό Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, αφηγείται την ιστορία μιας μικρής πάπιας που αποκαλούταν ως το πιο άσχημο παπί στο αγρόκτημα στο οποίο κατοικούσε. Έπεσε θύμα εκφοβισμού και κακοποίησης από το σύνολο του περίγυρου του, ώσπου μια μέρα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αγρόκτημα. Σε όλη τη διάρκεια της φυγής του στον παγωμένο χειμώνα, κοροιδεύτηκε και περιφρονήθηκε από αρκετούς, καταφέρνοντας με δυσκολία να επιβιώσει.
Όταν κάποια στιγμή πλησίασε διερχόμενο μια κοντινή λίμνη για να κολυμπήσει, συνάντησε τρεις όμορφους κύκνους, οι οποίοι τον χαιρέτησαν χαρούμενα. Το Ασχημόπαπο σάστισε με τη φιλικότητα και την αποδοχή των κύκνων στη λίμνη. Κοιτώντας όμως τον αντικατοπτρισμό του στο νερό, έμεινε έκπληκτο μπροστά στο θέμα ενός λαμπερού κύκνου. Ένα μικρό κορίτσι που έτυχε να βρίσκεται εκεί πετώντας ψίχουλα για να ταΐσει τους κύκνους, δήλωσε με ενθουσιασμό πως ήταν ο ομορφότερος κύκνος που είχε δει στη ζωή της.
Αυτή η τόσο συγκινητική και συνάμα απλή ιστορία ανάπτυξης, έχει σίγουρα πολλά να μας διδάξει. Μια ιστορία που προσπαθεί να καταρρίψει την οποιαδήποτε είδους διάκριση, δίνοντας ένα πραγματικά ουσιώδες μάθημα σε όλα τα παιδιά. Γιατί τα κλασικά παραμύθια για μικρά παιδιά είναι οι διαχρονικές αυτές ιστορίες, οι οποίες εμπεριέχουν όλες εκείνες τις αέναες αξίες που πρέπει και οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά, ώστε να τους δοθεί η κατάλληλη βάση για την προσωπική τους ανάπτυξη και ωρίμανση.