Ο Αριστοτέλης διέκρινε τη φιλία σε φιλία ωφελιμότητας, φιλία απόλαυσης και φιλία βασισμένη στην κοινή εκτίμηση. Είναι εύκολο να διακρίνει κανείς ποια είναι η ιδανική, όμως και τα τρία είδη αποτυπώθηκαν με γλαφυρότητα στον κινηματογράφο καθώς η φιλία αποτελεί πάντα πηγή έμπνευσης και αγαπημένο θέμα που αγγίζει τις καρδιές όλων των απανταχού σινεφίλ και μη.
1. Θέλμα και Λουίζ
Στην ερώτηση ποια ταινία σου έρχεται στο νου σχετική με τη φιλία, 9 στους 10 θα απαντήσουν «Θέλμα & Λουίζ». Δύο φίλες, ένα cabrio, ένα καστ που άλλαξε τρεις φορές μέχρι οι ρόλοι να καταλήξουν στη Σούζαν Σάραντον και την Τζίνα Ντέιβις, και ένα …unhappy end που χωρίς αυτό η ταινία δεν θα ήταν ποτέ η ίδια. Γυρισμένη το 1991, πριν την εποχή της φρενίτιδας του instagram η ταινία λανσάρει την πρώτη selfie και αποδεικνύει πώς γίνεται δύο χαρακτήρες που δεν μοιάζουν σε τίποτα να στηρίζουν η μία τη άλλη μέχρι θανάτου. Και πώς το να ξεκινήσεις απλώς μια μέρα για ψάρεμα μπορεί να σε οδηγήσει από τη γνωριμία με τον Μπραντ Πιτ μέχρι την αθανασία, βουτώντας με ένα Ford Thunderbird του΄66 στο Γκραντ Κάνυον. Μην ανησυχείτε… δεν προϋποθέτει το ένα το άλλο!2. Καλύτερα δεν γίνεται (As Good as It Gets)
Άλλη μια ερμηνεία-σταθμός του Τζακ Νίκολσον η οποία πραγματεύεται την εντελώς τυχαία φιλία ενός ιδιόρρυθμου χαρακτήρα με ένα pet – τρόπαιο και τον γκέι ιδιοκτήτη του και καταλήγει να γράφει το κεφάλαιο: «Πώς η φιλία – άγνωστη λέξη για τον ρόλο που υποδύεται ο Τζακ Νίκολσον – μπορεί να αλλάξει έναν κυνικό, αντικοινωνικό και ανυπόφορα αντιπαθητικό μεσήλικα, ανακαλύπτοντας την αξία του μοιράζεσθαι και του προσφέρειν». Αν και η ατάκα η οποία ξεχώρισε στην ταινία είναι άλλη, χαρακτηριστική είναι και η σκηνή που συστήνει τη γυναίκα που έγινε η αιτία να τον «γλυκάνει» με τον φίλο-γκέι-γείτονα: «από εδώ η σερβιτόρα – από εδώ η αδελφή». Το χιούμορ στην υπηρεσία της συμπάθειας.
Δείτε επίσης: Ταινίες Φαντασίας Που Πρωταγωνιστούν Γυναίκες
3. Μικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων (Shallow Grave)
Έχει όρια η φιλία; Χωρά σε μία φιλία το χρήμα; Ποιος είναι αυτός που μπορεί να σε πληγώσει περισσότερο; Μια ταινία που ο τίτλος της έγινε σλόγκαν όντας πιο αναγνωρίσιμος από την ίδια την ταινία, χρειάστηκε μόνο έναν μήνα για να γυριστεί. Δυνατό ψυχολογικό θρίλερ με πρωταγωνιστές τρεις φίλους και συγκάτοικους που όταν ένας τέταρτος συγκάτοικος βρίσκεται νεκρός, αλληλοκατασπαράζονται για μια βαλίτσα χρήματα. Εξαιρετική μουσική, δυνατή φωτογραφία, πλήρης ισοπέδωση του σαθρού οικοδομήματος της φιλίας και ακριβής κατανόηση του ορισμού της κατά Αριστοτέλη ωφελιμιστικής φιλίας. It’s my happy heart you hear…
4. Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ (The Shawshank Redemption)
Η απόδειξη πως οι δυνατές φιλίες χρειάζονται χρόνο και χτίζονται ακόμα κι όταν έχεις χάσει τα πάντα. Δύο εξαιρετικοί ηθοποιοί (Μόργκαν Φρίμαν & Τιμ Ρόμπινς), 19 χρόνια δύσκολης συμβίωσης μέσα σε μία φυλακή, απογυμνωμένης από κάθε είδους «τύπους» με κοινό σκοπό την ελευθερία. Εκτός από τη φιλία, μέσα από την ταινία θίγεται η υποκρισία, η ιδρυματοποίηση, η αδικία, η απαισιοδοξία («είναι επικίνδυνο πράγμα η ελπίδα»). Η Ρίτα Χείγουορθ πρωταγωνιστεί σε… αφίσα και υπογράφει τον δρόμο προς την ελευθερία.5. Χάτσικο: Η ιστορία ενός σκύλου (Hachiko: A Dog’s Story)
Υπάρχει μόνο ανάμεσα σε ανθρώπους η φιλία; Όχι. Αδιαμφισβήτητη απόδειξη (και αληθινή ιστορία) ο Χάτσι, ένα Ακίτα που περιμένει κάθε απόγευμα στις 17.00 στο σταθμό του τρένου το αφεντικό του, έναν καθηγητή πανεπιστημίου. Ένα απόγευμα ο καθηγητής δεν θα επιστρέψει ποτέ στο σταθμό καθώς πεθαίνει αιφνίδια κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης, ο Χάτσι όμως εξακολουθεί να τον περιμένει, κάθε μέρα, κάθε εποχή για όλη την επόμενη 10-ετή ζωή του. Η αληθινή, αγνή αγάπη, η ανιδιοτελής φιλία αποτυπώνεται με τον πιο συγκινητικό τρόπο, αθόρυβα, υπομονετικά μέχρι το τέλος. Η (πραγματική) ιστορία έληξε το 1935 αλλά βλέποντας τη ταινία είσαι σίγουρος πως πηγαίνοντας στο σταθμό θα δεις τον Χάτσι να περιμένει….6. Το κόκκινο μπαλόνι (Le ballon rouge)
Υπάρχει μόνο ανάμεσα σε ανθρώπους ή ζώα η φιλία; Και πάλι όχι. Σε ένα φιλμάκι του 1956, διάρκειας 35 μόλις λεπτών μια ιδιαίτερη φιλία αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα μικρό αγοράκι και ένα κόκκινο μπαλόνι- το μοναδικό χρώμα στο γκρίζο, κατεστραμμένο αλλά κατά τ’ άλλα γοητευτικό, μεταπολεμικό Παρίσι. Αν δεν το έχετε δει, αφιερώστε 35 λεπτά μπροστά στη οθόνη σας. Δεν χρειάζεται να ξέρετε γαλλικά, αρκεί μόνο να σας αρέσει ο μικρός Πρίγκιπας και να παίξετε με τους συμβολισμούς ώστε να συλλάβετε την αλληγορία του Λαμορίς που σκηνοθέτησε την ταινία χρησιμοποιώντας –τελικά- ως πρωταγωνιστή τον γιό του Πασκάλ. Η απόδειξη πως η φιλία δεν είναι ποτέ μονόπλευρη, πως το ξεχωριστό συχνά θα πολεμιέται και πως πάντα το καλό θα νικάει… με έναν πολύχρωμο τρόπο. Βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα και Όσκαρ σεναρίου.
Οι ταινίες πολλές, οι φιλίες ακόμα περισσότερες. Μικρές ή μεγάλες, αιώνιες ή σύντομες, απλές ή μπερδεμένες, απολαυστικές ή/και ωφέλιμες, φιλίες ανάμεσα σε ανθρώπους ή ιπτάμενα μπαλόνια, μπορούν να χτιστούν στους δρόμους του πλανήτη, σε δωμάτια ξενοδοχείου, σε φυλακές, σε σχολεία. Κοστίζουν ελάχιστα αλλά απαιτούν κάτι πολύτιμο από εσένα: το είναι σου.