Στην σημερινή εποχή δυστυχώς ζούμε περισσότερο μέσα από τα social media πάρα από την κανονική μας ζωή, όπως την ζούσαμε πριν κάνουν την εμφάνιση τους. Αυτός ο κόσμος όμως είναι διαφορετικός και ας φτάνουν μερικοί άνθρωποι στο σημείο να έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι η πραγματική τους ζωή αυτή που παρουσιάζουν στα μέσα δικτύωσης.
Πόσο λυπηρό αυτό το γεγονός! Πόσο λυπηρό να αρχίζουν να μπερδεύονται η ψευδαίσθηση με την πραγματικότητα; Να μπλέκονται μεταξύ τους και να μην ξέρεις τι είναι τι. Δυο κόσμοι παράλληλοι, δυο ταχύτητες.Υπάρχουν άνθρωποι ανά τον κόσμο που τους αρέσει τόσο πολύ η ψεύτικη πραγματικότητα που ζουν μέσα από τα social media, που μετά από ένα σημείο πιστεύουν στα αλήθεια πως αυτή είναι η ζωή τους. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα γι’ αυτούς. Ζουν για τα likes, τα views, τις selfies σε περίεργα μέρη και για τις αψεγάδιαστες φωτογραφίες επεξεργασμένες από περίπλοκα φίλτρα. Το χειρότερο είναι ότι παθαίνουν τέτοια εμμονή με αυτές τις φωτογραφίες που ξεχνάνε πως είναι η πραγματική τους ομορφιά, αποφεύγουν να κοιτάνε τον καθρέφτη στο σπίτι τους γιατί δεν έχει κάποιο φίλτρο και δείχνει απλά αυτό που είναι.
Πόση ανασφάλεια και χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να υποβόσκει άραγε; Και το κύριο ερώτημα είναι: αυτή η εμμονή καλύπτει την ήδη υπάρχουσα ανασφάλεια ή μας δημιουργεί επιπλέον ανασφάλεια; Το τελευταίο θα μπορούσε σίγουρα να ισχύει αν σκεφτείς ότι πλέον τους βλέπεις όλους πανέμορφους στα μέσα αυτά, οπότε είναι φυσικό επόμενο κάποιος να έχει ανασφάλεια στην εποχή μας, στην εποχή του «τέλειου» και των φίλτρων. Ειδικότερα στις νεότερες ηλικίες όπου δεν έχει διαμορφωθεί τελείως ο χαρακτήρας τους, με αποτέλεσμα η προσωπικότητα τους να μην έχει τόσο γερά θεμέλια ώστε να μπορούν να φιλτράρουν τι είναι αυθεντικό και τι ανούσιο.
Και ερχόμαστε τώρα να αναλογιστούμε τις υπέροχες ζωές που παρουσιάζουν όλοι στα social. Τις τέλειες σχέσεις και τα πολύ αγαπημένα ζευγάρια του Instagram και του Facebook. Δεν ξέρω αν είναι απλά μια μόδα να δείχνεις με κάθε λεπτομέρεια την σχέση σου στα μέσα ή απλά και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει κάτι άλλο που υποβόσκει. Θα μπορούσε να ναι μια χλιαρή σχέση από την οποία δεν είμαστε ικανοποιημένοι και κάτι μας λείπει αλλά δεν θέλουμε να το ξέρει προφανώς ο περίγυρος μας. Ακόμη θα μπορούσε και εδώ η ανασφάλεια να είναι κυρίαρχο στοιχείο και κυρίως για το πόσο μας θέλει το άλλο μας μισό ή ζήλεια οπότε δεν χάνουμε ευκαιρία να επιδείξουμε ότι είναι μόνο δικός μας και κανενός άλλου.Αν τώρα μιλήσουμε για τις διαδικτυακές φιλίες, νομίζω πως όλοι ξέρουμε πόσο αληθινές και ουσιώδης είναι. Από λίγο έως καθόλου. Όλοι έχουμε πετύχει για παράδειγμα σχόλια κάτω από posts με λόγια «αγάπης» και θαυμασμού ανάμεσα σε φίλους που μπορεί απλά να λένε μόνο ένα γεια από κοντά. Υποθέτω εδώ είναι και λίγο θέμα marketing του εαυτού μας και θέλουμε να τα έχουμε καλά με όλους γιατί δεν ξέρεις πότε μπορεί να χρειαστείς τον τάδε «φίλο».
Δείτε επίσης: Πώς να ζήσετε μια ευτυχισμένη ζωή
Θα γυρίσετε να με ρωτήσετε τώρα (και πολύ καλά θα κάνετε) εσύ που τα κράζεις λίγο έως πολύ αυτά, δεν χρησιμοποιείς τα social και δεν κάνεις τα παραπάνω; Και ναι τα χρησιμοποιώ και έως ένα βαθμό ίσως κάνω όλα τα παραπάνω, άθελα μου πολλές φορές γιατί είπαμε ότι κάτι υποβόσκει συνήθως, οπότε δεν γίνεται εσκεμμένα.
Αυτό που κατακρίνω προσωπικά είναι η κατάχρηση των μέσων αυτών. Και οτιδήποτε γίνεται σε υπερβολικό βαθμό δηλώνει τις περισσότερες φορές ότι υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αν ζούμε μόνο για τα παραπάνω. Αν για εμάς είναι πιο σημαντικό να δείξουμε την σχέση μας από την ίδια την σχέση, αν ζούμε για το check in από την ίδια την έξοδο και αγαπάμε πιο πολύ τον φιλτραρισμένο μας εαυτό από εμάς. Αν είμαστε πιο ευτυχισμένοι στην ψηφιακή μας ζωή από την ίδια μας την καθημερινότητα.
Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να εντοπίσουμε αν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω και να το αλλάξουμε. Όλοι μπορεί να πέσουμε στην παγίδα της τέλειας ζωής των social media αλλά εμείς οι ίδιοι μπορούμε να το διορθώσουμε. Στο χέρι μας είναι!