Hello! Είμαι η Εύα και σήμερα θα “ταξιδέψουμε”  στο νησί της Αφροδίτης , την Μήλο. Είναι το αγαπημένο μου νησί , σίγουρα γιατί κατάγομαι από εκεί, αλλά κυρίως για την μοναδικότητα και ιδιαιτερότητά του. Βρίσκεται στις Κυκλάδες , είναι ένα ηφαιστειακό νησί, και θα το πρότεινα οπωσδήποτε σε ζευγάρια και σε παρέες. Δεν είναι τυχαία, εξάλλου,  το νησί της Θεάς του έρωτα και της ομορφιάς. With that said, let’s go!

Παραλίες

1. ΚΛΕΦΤΙΚΟ (ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ)

Γενικά, όλες οι παραλίες της Μήλου είναι εκπληκτικές  και μου είναι δύσκολο να τις ταξινομήσω σε μία σειρά προτίμησης, αλλά νομίζω πως το Κλέφτικο είναι το no1! Γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά, τόσο διαυγή που παρατηρείς τον, γεμάτο ζωή ,βυθό με γυμνό μάτι. Επιβλητικά  βράχια σε περίτεχνα σχήματα που έχουν διαμορφωθεί από την θάλασσα και τον αέρα, σκοτεινές σπηλιές και όλο αυτό το σκηνικό, σαν βγαλμένο από ταινία, το φωτίζει με τις ακτίνες του, σαν προβολέας, ο ήλιος. Εκτός από το πραγματικά καθηλωτικό τοπίο, αξίζει να αφιερώσεις  μια ολόκληρη μέρα και να κάνεις με καραβάκι τον γύρο της Μήλου, που φυσικά κάνει στάση στο Κλέφτικο. Είναι πολύ όμορφη εμπειρία αφού θα δείς πολλές παραλίες μη προσβάσιμες από στεριά, θα περιηγηθείς στις σπηλιές και θα μάθεις την ιστορία του κλέφτικου, θα κάνεις θαλάσσια σπορ, θα εξερευνήσεις τον μοναδικό βυθό, θα πιείς  το ουζάκι σου με φρέσκα θαλασσινά που θα ψήσεις on board, και στο τέλος θα έχεις και τις φωτογραφίες από όλη την εμπειρία για να την θυμάσαι! Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα καραβάκια (το Κλέφτικο δεν είναι προσβάσιμο από στεριά) και έτσι δεν θα δυσκολευτείς να οργανώσεις την εκδρομή σου. (must go!)

2. ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ (ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ)

Συνδυάζει άμμο με βότσαλα, beach bar και ξαπλώστρες με ανοργάνωτο σημείο, βαθιά και ρηχά νερά. Μία πανέμορφη και ιδιαίτερη παραλία η οποία κάθε χρόνο σου επιφυλάσσει και μία έκπληξη! Κάθε χρόνο μετατοπίζεται ο βυθός και έτσι δημιουργούνται διαφορετικά ρηχά σημεία μέσα στην θάλασσα.

3. ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ  (ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ)

Εδώ θα βρεις βαθιά καταγάλανα νερά, βότσαλα σε υπέροχους χρωματισμούς και  σχήματα,αλλά και beach bar με ξαπλώστρες. Σε όλες τις παραλίες θα σου σύστηνα να παρατηρήσεις  τις πέτρες και τα βότσαλα. Θα εντυπωσιαστείς με την ποικιλία και την μοναδικότητα , αφού η Μήλος αποτελεί ηφαιστειακό νησί. Επίσης , αν είσαι λάτρης των θαλάσσιων σπορ , αυτή είναι η παραλία σου!

4. ΤΣΙΓΚΡΑΔΟ  (ΝΟΤΙΑ)

Μία πολύ ιδιαίτερη παραλία με άσπρη άμμο και τιρκουάζ νερά. Εγώ δεν την προτιμώ τόσο για το μπάνιο μου καθώς είναι μία τεχνητή παραλία, που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια από βιομηχανικές εξορύξεις πετρωμάτων, αλλά και λόγω της δύσκολης πρόσβασης  με κρεμαστή σκάλα. Αν είσαι αθλητικός τύπος και έχεις εφοδιαστεί τα κατάλληλα, καθώς η παραλία είναι ανοργάνωτη, δεν θα μετανιώσεις την επιλογή σου. Αν πάλι δεν είσαι, μία βόλτα για να δείς από πάνω αυτή την πανέμορφη θάλασσα, θα σε ανταμείψει.

5. ΠΛΑΘΙΕΝΑ (ΒΟΡΕΙΑ)

Μαγική παραλία, με ρηχά νερά και βελούδινη άμμο! Υπάρχει καντίνα και θα σου πρότεινα να την επισκεθφείς ένα απόγευμα και να απολαύσεις  το ηλιοβασίλεμα ,το οποίο είναι φανταστικό, αφού ο ήλιος δύει ακριβώς μπροστά σου, απέναντι, στο ερημονήσι της Αντιμήλου και χάνεται μέσα στη θάλασσα..6. ΑΧΙΒΑΔΟΛΙΜΝΗ (ΝΟΤΙΑ)

Μέσα στο κόλπο της Μήλου, μία απέραντη αμμουδιά με χρυσαφένια άμμο, για όσους επιζητούν ιδιωτικότητα και ησυχία. Πήρε το όνομά της από την λίμνη που βρίσκεται δίπλα, η οποία επικοινωνεί με κανάλι με τη θάλασσα και είναι γεμάτη με αχιβάδες!PLUS Όσο αέρα και να έχει όταν επισκεφτείς την Μήλο, μην ανησυχείς! Ανάλογα αν ο αέρας είναι βοριάς ή νοτιάς επιλέγεις παραλίες που βρίσκονται αντίθετά του.

Φαγητό

1. ΓΥΑΛΟΣ – ΠΟΛΛΩΝΙΑ

Το αγαπημένο μου εστιατόριο, θα το επισκεφτώ κάθε χρόνο τουλάχιστον δύο φορές! Τόσο ο Χρήστος (ιδιοκτήτης), όσο και όλο το γρήγορο προσωπικό ,θα σε εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο.  Συνήθως επιλέγω αστακομακαρονάδα με φρέσκο αστακό, την “ Ελληνική μακαρονάδα “ , ή ψητές γαρίδες! Μην ξεχάσεις να κλείσεις τραπέζι , καθώς έχει μεγάλη αναμονή.2. ΠΕΛΑΓΟΣ- ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ

Με θέα που κόβει την ανάσα και τον ήχο του κύματος να σκάει στην αμμουδιά, εδώ θα απολαύσεις ολόφρεσκο ψάρι μετά τις βουτιές σου. Αν είσαι τυχερός και βρεις φρέσκια κωλοχτύπα, δοκίμασε την ψημένη στα κάρβουνα με λαδολέμονο και δεν θα χάσεις!

3. ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ-ΑΔΑΜΑΝΤΑΣ

Και γιατί καλοκαίρι στην Ελλάδα χωρίς σουβλάκι δεν υφίσταται, στον Γύρο της Μήλου θα φάς το πιο νόστιμο και ζουμερό σουβλάκι, με πολύ γρήγορο και εξυπηρετικό προσωπικό.

4. ΜΕΔΟΥΣΑ-ΜΑΝΤΡΑΚΙΑ

Τραπεζάκια δίπλα στην θάλασσα, όλα σε αποχρώσεις γαλάζιου και άσπρου. Αν σου αρέσουν τα ποιοτικά μεζεδάκια δεν πρέπει να παραλείψεις την Μέδουσα. Τα Μαντράκια , μία συνοικία τόσο γραφική, με  πολύχρωμα σπίτια μέσα στη θάλασσα ,φρέσκα  χταπόδια κρεμασμένα για να στεγνώσουν, και φυσικά το ηλιοβασίλεμα και από δω είναι breathtaking! Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τα πιταράκια , δηλαδή τα μηλέικα τυροπιτάκια, αλλά και τα σχιζάκια. Τραγανό χειροποίητο φύλλο και πικάντικο μηλέικο τυρί,  καψαλισμένα ψωμάκια με αυθεντικό πελτέ ντομάτας… θα νιώσεις σίγουρα μία έκρηξη γεύσης στον ουρανίσκο σου!5. ΕΡΓΙΝΑ-ΤΡΥΠΗΤΗ

Η πιο γραφική ταράτσα, της οποίας οι μυρωδιές διαχέονται σε όλα τα στενά της Τρυπητής, και σε παρασύρουν κατευθείαν στην Εργίνα. Αυθεντικές γεύσεις της Μήλου, με αγαπημένα μου, τα χειροποίητα και ολόφρεσκα σκορδολάζανα και τα λαζάνια με κόκορα! Και εδώ λόγω της μεγάλης ζήτησης, καλό θα ήταν να έχεις κλείσει τραπέζι.

Δείτε επίσης: Ελάτε Μαζί Μου Στο Νησί Των Ανέμων

6. ΛΙΟΦΥΤΟ-ΠΟΛΛΩΝΙΑ

Μία πανέμορφη αυλή γεμάτη με μοσχοβολιστά λουλούδια και κήπο στην πίσω πλευρά του μαγαζιού, από όπου είναι όλες οι πρώτες ύλες, θα σε ανταμείψει με την διαφορετική ρεβυθοσαλάτα του με ντόπια ζαρζαβατικά και τα πεντανόστιμα μπιφτέκια του.

7. HANABI SUSHI & COCTAIL- ΠΟΛΛΩΝΙΑ

Last but not least, οι λάτρεις της ιαπωνικής κουζίνας δεν πρέπει να παραλείψουν  το Hanabi. Boho διακόσμηση, ωραία μουσική, ανατρεπτικοί συνδυασμοί και δροσερά cocktails. Αγαπημένα μου πιάτα τα pop-corn γαρίδας με wasabi, η σαλάτα με σπαγγέτι κολοκυθιού και αγγουριού και το crunchy shrimp roll.  Αξέχαστες Εμπειρίες στη Μήλο

ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟ

Ένα εξωπραγματικό τοπίο, πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών από όλο τον κόσμο! Μόλις κατέβεις την κατηφόρα που οδηγεί στο Σαρακήνικο, “προσγειώνεσαι” στην Σελήνη. Άσπρα βράχια παντού σε πολυδιάστατα σχήματα  και ενδιάμεσα “οάσεις” σαν να έχουν βγει από την Γαλάζια λίμνη! ( must go)ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ

Με πρώτο αυτό της  Σαντορίνης, το ηλιοβασίλεμα από την Πλάκα της Μήλου παίρνει δικαιωματικά την δεύτερη θέση στην καρδιά μου! Θα σου πρότεινα να καθίσεις στο Utopia για καφέ , από όπου το ηλιοβασίλεμα φαίνεται αποστομωτικό. Να χαζέψεις στα γραφικά σοκάκια, να περάσεις από το ζαχαροπλαστείο Παλαιός για μία στάση και πεντανόστιμα παραδοσιακά γλυκά και στη συνέχεια για ποτό στο Verina cocktail bar στα Μάρμαρα, δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας της Κορφιάτισσας!ΚΛΙΜΑ-ΦΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙ

Δύο παραδοσιακά ψαροχώρια, το ένα μεγάλο, το άλλο …μινιατούρα, που αξίζει να δείς! Πολύχρωμα σπίτια τα λεγόμενα σύρματα, των οποίων οι πόρτες είναι ακριβώς στην αμμουδιά. Πιο παλιά αυτά τα σπίτια δεν είχαν ηλεκτρισμό και νερό και ιδιοκτήτες ήταν κυρίως ψαράδες, οι  οποίοι παραθέριζαν εκεί , και τον χειμώνα χρησιμοποιούσαν τα σύρματα για να αποθηκεύσουν τις βάρκες τους. Σήμερα είναι κανονικά σπίτια, κυρίως εξοχικά. Στο Κλίμα μπορείς να κάτσεις να πιείς το ουζάκι σου χαζεύοντας την θέα στον Άστακα.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΝ ΑΔΑΜΑΝΤΑ

Στο λιμάνι της Μήλου υπάρχουν πολλά γουστόζικα μαγαζάκια να χαζέψεις και  να πιείς καφέ. Γενικά η Μήλος δεν έχει έντονη νυχτερινή ζωή. Παρόλα αυτά αν θες να πιείς το ποτό σου με μουσική και να χορέψεις, μπορείς να πας στην Άκρη ή στο Vipera Lebetina.  Αν πάλι είσαι λάτρης της σοκολάτας και του παγωτού , πήγαινε οπωσδήποτε στην Αγγελική!  ΚΙΜΩΛΟΣ

Σε μόλις 15 λεπτά από τα Πολλώνια, είσαι Κίμωλο! Ένας μικρός θησαυρός. Αφιέρωσε μία μέρα ξεκινώντας το πρωί από Μήλο και δεν θα το μετανιώσεις! Μία βόλτα στα στενά της χώρας, μία βουτιά στην, σαν πισίνα, παραλία τα “Πράσα” και τέλος ολόφρεσκα ψάρια στη ταβέρνα τα “Μποχωράκια” πάνω στην αμμουδιά .Οι επιλογές πολλές. Όμως η καθεμία ,ξεχωριστά ,αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο για μένα! Ελπίζω να επισκεφτείς τη Μήλο,  να νιώσεις και να δείς και μόνος σου , την μαγεία αυτού του νησιού!

Thank you for being here, kisses till next time!