Αντίστροφη μέτρηση. Των ημερών που τελειώνουν μαζί με τις διακοπές του Αυγούστου. Στον αγαπημένο μου νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων τόπο. Μέρος μέχρι και σήμερα απόλυτα συνυφασμένο με την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού, την χαρά του παιχνιδιού, την παρέα, τα μπάνια, τα γέλια, τον ύπνο μέχρι το μεσημέρι και την κυκλοφορία μέχρι το πρωί. Απέναντι μου όλα τα μπλε της θάλασσας, το πράσινο των κυπαρισσιών, οι μανιάτικοι πύργοι. Ασυνήθιστο κάδρο για ένα αντίο στο καλοκαίρι που φεύγει. Σίγουρα όμως πανέμορφο, μοναδικό και αισιόδοξο. Παραμένει αμετάβλητο στο χρόνο και κάθε καλοκαίρι περιμένω να το αντικρίσω ξανά. Ίδιο και απαράλλαχτο. Όπως συμβαίνει με τους αγαπημένους φίλους που παραμένουμε εδώ και χρόνια πιστοί στο ραντεβού και με τις συνήθειές που επαναλαμβάνουμε την ίδια πάντα ζεστή περίοδο του χρόνου, στο τέλος της οποίας – πιστεύω δεν είμαι η μόνη- μια μελαγχολία μας κυριεύει. Μάλλον πρόκειται για το λεγόμενο «Summertime sadness» της Lana.

Καλοκαίρι. Αυτή η εποχή που μας κάνει να γινόμαστε ανυπόμονοι, διότι όλο τον χρόνο αδημονούμε πότε επιτέλους θα φτάσει. Άπληστοι, καθώς ποτέ δεν θεωρούμε ότι κράτησε πολύ. Σπάταλοι, γιατί όλος ο χρόνος μας αφιερώνεται σε εξόδους που πληθαίνουν. Αργόσχολοι, επειδή η μόνη ενασχόληση που παίρνουμε στα σοβαρά είναι οι ολοένα και πιο εντατικές αναζητήσεις προορισμών στους οποίους θα δραπετεύσουμε από την αστική πραγματικότητα. Παρόλα αυτά τα χαρακτηριστικά και τη μετάλλαξή μας κατά τη διάρκεια της μόνης εποχής που η ραστώνη θεωρείται σκοπός και αρετή, αγαπάμε την κάθε στιγμή που μας χαρίζει, προσπαθούμε όλες να τις εγκλωβίσουμε σε φωτογραφικά φιλμ και μνήμες κινητών και να τις εμπλουτίζουμε διαρκώς με καινούργιες. Είναι τα πρόσωπα, τα μέρη, τα χαμόγελα και τα γέλια, οι συναθροίσεις όλης της παρέας ή τα σπάνια tête-à-tête. Είναι η ανεμελιά που τις συνοδεύει και η ανακουφιστική απενοχοποίηση του «δεν έχω τίποτα να κάνω». Πράγμα αδιανόητο κατά την χειμερινή περίοδο.

Μπάνια , έξοδοι , βόλτες , συναντήσεις , σε ένα πλαίσιο αποσυμπίεσης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Το «καλημέρα» συνοδεύεται συνήθως από ένα χαμόγελο και μια βουτιά στο νερό και το καληνύχτα από ένα «τα λέμε σε λίγες ώρες» καθώς η καινούρια μέρα έχει ήδη ξημερώσει. Αυτόν τον κύκλο αν είσαι τυχερός θα τον ζήσεις για πάνω από μια φορά. Πιθανό να τον συνηθίσεις, απίθανο όμως να τον βαρεθείς. Διότι γνωρίζεις πώς έχει ένα τέλος και όταν φτάσει -ίσως και λίγες ημέρες πριν- θα αρχίσεις να νοσταλγείς το κάθε τι που έκλεισε μέσα του.

Δείτε επίσης: Οι Καλύτερες Περιοχές Για Νυχτερινή Ζωή Στην Αθήνα

Όσοι είχαν την τύχη να μην δουλέψουν και να απολαύσουν δύο μήνες διακοπών, οι αρχές του Σεπτέμβρη τους βρίσκουν τώρα έτοιμους (ευελπιστούμε) να ριχτούν ξανά στην δουλειά, στοχοπροσηλωμένοι, ορεξάτοι για νέες διεκδικήσεις, έχοντας ορίσει τα φθινωπορινά τους προγράμματα και δημιουργήσει νοητά την ιδανική για εκείνους ρουτίνα. Ξεκούραστοι, ηλιοκαμένοι μαθητές-φοιτητές-εργαζόμενοι.

Όσον αφορά εκείνους που είχαν στο μυαλό τους την εξεταστική του Σεπτέμβρη πριν καλά-καλά τελειώσει η εαρινή , η θέα του απέραντου γαλάζιου τους τάραζε περισσότερο από όσο τους ηρεμούσε, η αυθυποβαλλόμενη ψυχολογική πίεση τους διέλυε τα comforts γαλήνης του Αυγούστου και τους εξαιρεί από τους ως άνω περιγραφόμενους. Με αυτούς θα τα πούμε από Οκτώβρη σε κάποιο άρθρο σχετικό με την μαγεία των Χριστουγέννων, αν και είμαι σίγουρη ότι κάτι καλό έφερε και σε αυτούς το καλοκαίρι έστω και μακριά από την ακρογιαλιά που έπλεαν αγκαλιά.

Ο Ιούνιος απέχει μόλις 270 μέρες και οι κρατήσεις ξενοδοχείων , σπιτιών ή θέσεων camping είναι ανοιχτές από τώρα. Κάντε τα κουμάντα σας, και για όσους σαν εμένα ανησυχείτε για το μεταβλητό και το ρευστό των πραγμάτων σκεφτείτε πως «όλα τριγύρω αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν» . Ακόμα κι αν οι συγκυρίες τα φέρουν έτσι που οι καταστάσεις του χρόνου τέτοια εποχή είναι τελείως διαφορετικές, σκεφτείτε αισιόδοξα, αποχαιρετίστε αυτό που έφυγε και καλωσορίστε το καινούριο που έρχεται. Ότι δε μπορούμε να ορίσουμε, μοιραία συμβαίνει. Πείτε αντίο στον Αύγουστο κι ό,τι φεύγει μαζί του. Με χαμόγελο και έτοιμοι για νέες χειμερινές εμπειρίες. Δικό σου το πινέλο, δικός σου κι ο καμβάς. Φτιάξε έναν χειμώνα που δεν θα θες να τελειώσει.