Ένα βιβλίο αποτελεί έναν υπέροχο τρόπο να περάσεις την ώρα σου δημιουργικά και όμορφα. Για πολλούς ανθρώπους μάλιστα το να διαβάζουν βιβλία είναι τρόπος ζωής. Πολλά βιβλία, είτε σειρά είτε μεμονωμένα, μεταμορφώνονται σε οπτικές πανδαισίες χάρη στον κινηματογράφο (όχι όλες, το ξέρω, αλλά το λέω για να σας προλάβω) και φυσικά, για κάθε ταινία γράφεται και η αντίστοιχη μουσική, τα γνωστά soundtracks ή OSTs, τα οποία πιστεύω ακράδαντα ότι εμπεριέχουν την ψυχή της ταινίας.

Η μουσική όπως και τα βιβλία, δημιουργούν συναισθήματα. Ούσα συλλέκτρια και βιβλίων και soundtracks, παραθέτω παρακάτω τέσσερα βιβλία τα οποία, τα απολαμβάνουμε περισσότερο αν τα συνδυάσουμε με το αντίστοιχο κινηματογραφικό τους soundtrack λόγω του υπέροχου συνδυασμού που κάνουν μεταξύ τους.

1. The Green Mile (Το Πράσινο Μίλι)


Το «Πράσινο Μίλι» είναι μια δραματική ιστορία φαντασίας. Γράφτηκε  το 1996 από τον πασίγνωστο Αμερικανό συγγραφέα Stephen King (Στίβεν Κινγκ) και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1999 από τον Frank Darabont (Φρανκ Ντάραμποντ). Περιγράφει την ιστορία ενός δεσμοφύλακα στην πτέρυγα θανατοποινιτών μιας φυλακής στην Λουιζιάνα, των ΗΠΑ, την δεκαετία του ’30. Πιστεύω είναι από τα λίγα βιβλία που μεταφέρθηκαν τόσο καλά στη μεγάλη οθόνη, χωρίς έντονες σκηνοθετικές ή σεναριογραφικές αλλοιώσεις και τροποποιήσεις, καθώς επίσης και ένα από τα καλύτερα βιβλία του Stephen King. Την μουσική της ταινίας έχει επιμεληθεί ο πολλάκις προτεινόμενος για Oscar Thomas Newman (Τόμας Νιούμαν) βλεπ. Finding Nemo (Ψάχνοντας τον Νέμο),  Wall-E (ΓΟΥΟΛ·Υ), American Beauty, Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events (Λέμονι Σνίκετ: Μια σειρά από ατυχή γεγονότα). Η μουσική της ταινίας είναι πλεγμένη με τόσο υπέροχο τρόπο, που συλλαμβάνει ακριβώς την βαριά ψυχοσύνθεση του βιβλίου με αποτέλεσμα κάθε κομμάτι που ακούς να αντιστοιχεί σε ένα κεφάλαιό του, άσχετα από το αν έχεις δει την ταινία ή όχι, κάτι πολύ ιδιαίτερο για ένα soundtrack ταινίας.


2. Memoirs of a Geisha (Αναμνήσεις μιας Γκέισας)


Το βιβλίο «Αναμνήσεις μιας Γκέισας» είναι ένα ιστορικό διήγημα φαντασίας. Γράφτηκε το 1997 από τον Αμερικανό συγγραφέα Arthur Golden (Άρθουρ Γκόλντεν) και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το  2005 από τον Rob Marshall (Ρομπ Μάρσαλ). Είναι μια εξαιρετικά πρωτότυπη νουβέλα γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο, περιγράφοντας την ιστορία  μιας από τις πιο φημισμένες γκέισες της Iαπωνίας. Φυσικά η μουσική της ταινίας, επιμελημένη από τον πολυβραβευμένο με Oscar John Williams (Τζον Γουίλιαμς) βλεπ. Harry Potter, Star Wars, Superman, Indiana Jones, αποπνέει μια αύρα εξωτική και συνάμα σοβαρή. Ακούγοντάς τη σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή, στην οποία νιώθεις κάθε συναίσθημα  της ηρωίδας μέσα από τις νότες σε συνδυασμό με την ανάγνωση του εξίσου εξωτικού και ρομαντικού βιβλίου, καθώς οι μελωδίες αναπτύσσονται παράλληλα με την πλοκή της ιστορίας.


3. Charlie and the Chocolate Factory (Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας)


Το 1964 o Βρετανός συγγραφέας Roald Dahl (Ρόαλντ Νταλ) έγραψε το παιδικό βιβλίο φαντασίας «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας», στο οποίο περιγράφει την ιστορία ενός αγοριού που κερδίζει μια ξενάγηση στο πιο εντυπωσιακό εργοστάσιο σοκολάτας του κόσμου. Μεταφέρθηκε δύο φορές στη μεγάλη οθόνη, την πρώτη φορά το 1971 και την δεύτερη (για την οποία θα μιλήσουμε) το 2005 από τον Tim Burton. Η μουσική είναι επιμελημένη από τον χρόνιο συνεργάτη του Burton και βραβευμένο με Oscar συνθέτη Danny Elfman (Ντάνι Έλφμαν) βλεπ. Edward Scissorhands (Ο Ψαλιδοχέρης), The Nightmare Before Christmas (Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης), Spiderman, Mission: Impossible). To βιβλίο αποπνέει τρυφερότητα, ανεμελιά αλλά και υποβόσκουσα τρέλα και σκοτεινότητα, χαρακτηριστικά τα οποία η μουσική της ταινίας εκφράζει και με το παραπάνω. Η ανάγνωση του βιβλίου σε συνδυασμό με την καίρια μουσική καθιστά την όλη εμπειρία ένα πραγματικό ταξίδι μέσα (αλλά και έξω) σε ένα εργοστάσιο σοκολάτας.


4. Harry Potter and the Half-Blood Prince (Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιπας)


Εν έτει 2019 δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που να μη γνωρίζει έστω και ένα από τα βιβλία (ή ταινίες)  της γεννημένης του 1997 σειράς «Χάρι Πότερ» από την Βρετανίδα συγγραφέα J.K.Rowling. Είναι σειρά εφηβικής και ενήλικης φαντασίας, χωρίζεται σε 7 βιβλία και οι ταινίες της σκηνοθετήθηκαν από διάφορους σκηνοθέτες ανά τα έτη. Εγώ θα επικεντρωθώ στο έκτο βιβλίο, «Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιπας», που γράφτηκε το 2005 και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 2009 από τον  David Yates (Ντέιβιντ Γέιτς). Γενικά στη σειρά βλέπουμε τις περιπέτειες ενός νεαρού μάγου που προσπαθεί να σώσει τον κόσμο από μια επικείμενη απειλή. Την μουσική στην ταινία που βασίζεται στο έκτο βιβλίο έχει επιμεληθεί ο Nicholas Hooper (Νίκολας Χούπερ) ο οποίος είναι γνωστός για τα soundtracks που έχει συνθέσει για κάποιες ταινίες της σειράς (Harry Potter and the Order of the Phoenix, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2). Το έκτο βιβλίο είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό λόγω των σημαντικών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα, καθώς επίσης και τις συνεχείς συναισθηματικές μεταβολές των χαρακτήρων.

Η μουσική που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι εξίσου συναισθηματικά φορτισμένη, σε μερικά σημεία βαριά και σε άλλα ανάλαφρη, συλλαμβάνοντας με δεξιότητα τα συναισθήματα των χαρακτήρων και τα γεγονότα, σε τέτοιο βαθμό που μπορεί ο καθένας ακούγοντάς την να «φωτογραφίσει» την κάθε σκηνή στο βιβλίο, πράγμα το οποίο κάνει την ανάγνωση το λιγότερο απολαυστική.

Δείτε επίσης: Οι 4 πιο υποτιμημένες ταινίες της Disney