Ο  Γκουστάβ Φλομπέρ ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και ο πατέρας του ρεαλισμού στη Γαλλία, καθώς τα βιβλία του είχαν ως θεματολογία την αριστοκρατία της εποχής και τις κοινωνικές αντιξοότητες. Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1821 στη Ρουέν και αργότερα μετακόμισε στο Παρίσι.

Ο Φλομπέρ δεν είχε εκδώσει κανένα βιβλίο μέχρι την ηλικία των τριάντα, και το πρώτο του αριστούργημα ήταν η Madame Bovary, που εκδώθηκε σε σειριακή μορφή, μέχρι να εκδωθεί ως κανονικό βιβλίο. Ο συγγραφέας έχει δημιουργήσει μια σημαντική βιβλιογραφία, αλλά σίγουρα θα θέλατε να διαβάσετε τα 10 καλύτερα βιβλία του Γκουστάβ Φλομπέρ.

Madame Bovary

Το βιβλίο αυτό παραμένει τόσο φρέσκο ​​και σχετικό σήμερα όσο ήταν όταν δημοσιεύθηκε και εξακολουθεί να είναι σοκαριστικό. Στο μυθιστόρημα περιγράφεται η μοιχεία με την εμπειρία της Έμμα Μποβαρί για τον έρωτα και το σεξ, τόσο του γάμου όσο και του εκτός γάμου, που αποτυπώνεται με εξαιρετική ζωντάνια και αμεσότητα. Ο υλικός κόσμος και ο κόσμος των αισθήσεων παρουσιάζονται με εκπληκτική λεπτομέρεια. Ίσως να πείτε ότι αυτό είναι το πρώτο πραγματικά ρεαλιστικό μυθιστόρημα που περιγράφει λεπτομερώς τα αξιοθέατα, τις μυρωδιές, και τις πινελιές της καθημερινής ζωής. Η Έμμα Μποβαρί μπορεί να παραπλανηθεί στην αναζήτησή της για εφήμερη ευτυχία, αλλά αυτό την καθιστά δημιουργικό πνεύμα, όπως ο άνθρωπος που τη δημιούργησε.

Δείτε Επίσης: ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΜΑΚ ΜΑΚΚΑΡΘΥ

Μια Απλή Καρδιά

Αυτό το μυθιστόρημα, ένα από τα Three Tales του Φλομπέρ που δημοσιεύθηκε πολύ αργότερα, είναι δικαιολογημένα ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία του παγκοσμίως. Όπως έγραψε ο Φλομπέρ σε έναν φίλο που πίστευε ότι η επιλογή του να επικεντρωθεί σε μια νορμανδική αγροτική γυναίκα που περνά τη ζωή της ως υπηρέτης πρέπει να ήταν για σατιρικούς σκοπούς, η ιστορία στερείται ειρωνείας. Αντίθετα είναι «σοβαρή και λυπημένη» – η ιστορία της «κρυμμένης ζωής» ενός κοριτσιού «τρυφερό σαν φρέσκο ​​ψωμί». Γνωρίζουμε τον κόσμο σε αυτήν την ιστορία μέσα από τις αισθήσεις μιας απλής ψυχής που βιώνει τη φύση, την αγάπη, τη θρησκεία, και την ίδια τη γλώσσα με πρωταρχικό, αισθησιακό τρόπο.

Συναισθηματική Αγωγή

Ο Φλομπέρ το περιέγραψε ως την ηθική, ή ακριβέστερα, τη συναισθηματική ιστορία της δικής του γενιάς. Το «Συναισθηματική» σημαίνει μια εκπαίδευση σε όσα δεν σας διδάσκουν στο σχολείο: μάθηση για αγάπη, φιλία, προδοσία, όλη τη ζωή των συναισθημάτων. Η επίμαχη γενιά του Φλομπέρ και του πρωταγωνιστή του, Frédéric Moreau, περνάει τη μεγάλη εμπειρία αυτής της γενιάς, την Επανάσταση του 1848 και τα επακόλουθά της. Τα δύο πρώτα μέρη του μυθιστορήματος ασχολούνται με τις ρομαντικές επιθυμίες του Frédéric – για την αγάπη και για την τέχνη – αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζουν την έλευση ενός σημαντικού ιστορικού γεγονότος. Το 1848 θα κυριαρχούσε η μοναρχία, θα οδηγούσε σε μια βραχύβια προοδευτική Δημοκρατία και, στη συνέχεια, στο πραξικόπημα του Louis-Napoléon Bonaparte που θα είχε ως αποτέλεσμα τη δεύτερη αυτοκρατορία και τον θάνατο των φιλοδοξιών για ελευθερία και αυτοδιάθεση.

The Legend of St. Julian the Hospitaller

Το βιβλίο αυτό δεν είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά, οπότε είναι διαθέσιμη μόνο η αγγλική έκδοση, ωστόσο σίγουρα αξίζει να το διαβάσετε. Αποτελεί και αυτό μέρος της σειράς με βιβλία το Three Tales. Το μυθιστόρημα ξεδιπλώνεται σε ένα μεσαιωνικό σκηνικό  όπου ο αφηγητής ισχυρίζεται ότι έχει πει την ιστορία καθώς το βρήκε σε ένα βιτρό παράθυρο στον καθεδρικό ναό της Ρουέν, στη Νορμανδία, στην πατρίδα του Φλομπέρ. Όπως και στα άλλα βιβλία του, η ιστορία αφηγείται με απλότητα, αλλά εδώ είναι σαν την τέχνη του Μεσαίωνα. Ο ρεαλισμός εδώ είναι μαγικός, μας οδηγεί σε ονειρικές ακολουθίες κυνηγιού και δολοφονίας, και τελικά αυτό φαίνεται να είναι λύτρωση.

Bouvard and Pecuchet

Ο πιο περίεργος αλλά με κάποιους τρόπους η πιο χαρακτηριστική δουλειά του – την οποία άφησε ημιτελή με το θάνατό του – στην οποία ασκεί ένα είδος κοσμικής ειρωνείας για τις προσδοκίες της εποχής του και των συγχρόνων του. Οι κύριες φιγούρες του, Bouvard και Pécuchet – φαινομενικά Tweedledum και Tweedledee, που τελικά γίνονται διακριτοί ο ένας από τον άλλο – είναι αντιγράφοι που συνταξιοδοτούνται και μετακομίζουν στη Νορμανδία και αναλαμβάνουν μια σειρά από έργα που μελετήθηκαν σε βιβλία – πάντα με τρομερό αποτέλεσμα. Από τη γεωργία έως την κηπουρική και τη συγγραφή ιστορίας έως την ανατροφή των παιδιών, όλα τα πειράματά τους τείνουν να αποδεικνύουν την ανοησία των περισσότερων ανθρώπινων γνώσεων.

Salammbo

Ένα σχεδόν απερίγραπτο ιστορικό μυθιστόρημα που βρίσκεται στην αρχαία Καρχηδόνα, μια πόλη που καταστράφηκε πλήρως από τους ρωμαϊκούς στρατούς το 146 π.Χ. Ο Φλομπέρ διάβασε αμέτρητα βιβλία προέλευσης για την αρχαιολογία και την ιστορία και επισκέφτηκε την περιοχή  (στην σημερινή Τυνησία) πριν ξεκινήσει το βιβλίο του. Η ιστορία ξεκινά τις μάχες ανάμεσα στην Καρχηδόνα και τους μισθοφόρους στρατούς της – γεμάτες με ελέφαντες και βάναυση τακτική πολιορκίας – και την περίεργη σεξουαλική περιπέτεια της νέας, εξωτικής Salammbô, κόρης της Hamilcar Barca. Όχι για κάθε γούστο, αλλά για μια αξιοσημείωτη ανακατασκευή ενός χαμένου κόσμου.

Τα Επιλεγμένα Γράμματα του Γκουστάβ Φλομπέρ

Ο Flaubert ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ανταποκριτές όλων των εποχών με αστείο αλλά και ταυτόχρονα βαθύ περιεχόμενο. Δεν έγραψε ποτέ επικριτικά δοκίμια – με τις επιστολές μπορείτε να βρείτε όλες τις παρατηρήσεις σχετικά με την τέχνη του μυθιστορήματος που ενέπνευσαν τους μετέπειτα συγγραφείς. Τα γράμματα αυτά είναι σημαντικά καθώς πρόκειται για σημαντικές συνομιλίες με φίλους του όταν έγραφε τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα του, όπως την Madame Bovary, και την Συναισθηματική Αγωγή.