Η σπουδαία καριέρα του Αμερικανού συγγραφέα Κόρμακ ΜακΚάρθυ είναι κάτι που θαυμάζεται από όλο το συγγραφικό και αναγνωστικό κόσμο, με τον ωμό ρεαλισμό της γραφής του που εκτείνεται σε πολλά και διαφορετικά είδη μυθιστορημάτων. Από σκληρές και γοτθικές ιστορίες του αμερικάνικου νότου μέχρι τις τραγικές post-apocalyptic αφηγήσεις του, γίνεται εμφανής η “βία” μέσα στα μυθιστορήματα του, αλλά πάντοτε χρησιμοποιείται με έναν απώτερο σκοπό της μετάδοσης ενός βαθύτερου νοήματος.

Πολλοί ήταν εκείνοι που περιέγραψαν το έργο του ως “ζοφερό”, αλλά σίγουρα υπάρχει ένας συναισθηματικός πυρήνας στην καρδιά των δικών του ιστοριών. Το μεγαλύτερο μέρος των έργων του λαμβάνουν χώρα στον αμερικάνικο νότο, με αποτέλεσμα το γράψιμό του να έχει γίνει ταυτόσημο με την αποτύπωση της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, με τεράστια συγγραφικά έπη που διαδραματίζονται σε όλο το αχανές τοπίο της. Παρόλο που έχει δοκιμαστεί σε ένα ευρύ φάσμα συγγραφικών ειδών, αυτό το στυλ γραφής θα λέγαμε πως αποτελεί και την προσωπική του ταυτότητα.

Δημοσιεύοντας το πρώτο του ολοκληρωμένο μυθιστόρημα το 1965 με τίτλο “The Orchard Keeper”, ξεκίνησε μια επιτυχημένη συνεργασία με τον συντάκτη Albert Eskine η οποία κράτησε για τα επόμενα είκοσι χρόνια, όπου έχτισε το όνομά του στη βιομηχανία του βιβλίου. Έχοντας λοιπόν στο μεσοδιάστημα κυκλοφορήσει τα βιβλία “Outer Dark” το 1968 και το “Child of God” το 1973 το status του ως μια από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές προσωπικότητες της εποχής του ήταν εξασφαλισμένο.

Πριν από το πρώτο του μυθιστόρημα, έγραφε επίσης και διηγήματα, μαζί με μερικά σενάρια, θεατρικά έργα αλλά και δοκίμια. Όμως το συγγραφικό έργο άγγιξε σύντομα και την λαμπερή βιομηχανία του Hollywood. Φτάνοντας λοιπόν στο Hollywood, πολλά από τα βιβλία του μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη, συμπεριλαμβανομένης της βραβευμένης με όσκαρ ταινίας “Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους” του 2007 και “Ο δρόμος” του 2009.

Ο Μακάρθι κέρδισε πολλά βραβεία για το συγγραφικό του έργο, με το σημαντικότερο να αποτελεί το βραβείο Πούλιτζερ το 2007 για το βιβλίο του “Ο δρόμος”, όπου αποτέλεσε το επιστέγασμά του ως ένας από τους κορυφαίους αμερικανούς συγγραφείς όλων των εποχών. Πάμε να ανακαλύψουμε μαζί τα κορυφαία έργα αυτού του ιδιαίτερου και διάσημου συγγραφέα στο σημερινό άρθρο του Pinguinos:

 

All the pretty horses (1992)

Το βιβλίο του Κόρμακ ΜακΚάρθυ αφηγείται την ιστορία του John Grady Cole, έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες κτηνοτρόφους στην πολιτεία του Τέξας. Το αγρόκτημα στο οποίο εργάζεται τίθεται προς πώληση, αναγκάζοντάς τον να μετακομίσει στην πόλη με την προοπτική της εύρεσης μιας νέας εργασίας. Στη συνέχεια, αποφασίζει να ταξιδέψει μέχρι το Μεξικό με τη φίλη του την Lacey Rawlins. Στο ταξίδι τους προς τα σύνορα, θα συναντήσουν πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσουν να περάσουν μαζί όλες τις δυσκολίες που θα εμφανιστούν στο διάβα τους.

Σε αυτό το μεταγενέστερο μυθιστόρημα του συγγραφέα, ο ρομαντισμός έρχεται σε αντίθεση με τον πιο λιτό χαρακτήρα των παλαιότερων έργων του. Ο σκληρός χαρακτήρας της γραφής του είναι ακόμα εδώ, με βίαιες σκηνές να εξελίσσονται καθόλη τη διάρκεια του μυθιστορήματος, βυθίζοντας τον αναγνώστη μέσα στο ταξίδι των χαρακτήρων του.

Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους (2005)

Λαμβάνοντας χώρα στην παραμεθόρια πόλη μεταξύ της πολιτείας του Τέξας και των συνόρων του Μεξικού, ο πρωταγωνιστής Llewellyn Moss ανακαλύπτει ένα φορτηγό, γύρω από το οποίο βρίσκεται νεκρή μια ομάδα νεκρών σωματοφυλάκων, δύο εκατομμύρια δολάρια και ένα φορτίο γεμάτο ηρωίνη. Ο Llewellyn παίρνει τα χρήματα που βρίσκονται στο σημείο του εγκλήματος – μια κίνηση η οποία θα οδηγήσει σε μια σειρά από περιστατικά ωμής βίας και ανελέητου ανθρωπο-κυνηγητού.

Αδιαμφισβήτητα ένα από πιο σκοτεινά μυθιστορήματα του Κόρμακ ΜακΚάρθυ, που καταπιάνεται με πολλά μεγάλα θέματα και ιδέες, αλλά που στη βάση της αποτελεί μια απόλυτα ζοφερή και βίαιη ιστορία. Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου το 2007 από τους αδελφούς Κοέν, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, όπως και 4 βραβεία όσκαρ.

Child of God (1973)

Αφού κατηγορήθηκε ψευδώς για βιασμό και απελευθερώθηκε από τη φυλακή, ο Lester Ballard ακολουθεί έναν βίαιο και επιθετικό δρόμο, παραδομένος στο στοιχειωμένο λόφο πάνω από το Ανατολικό Τενεσί. Απομονωμένος και μόνος, αποκόπτει τον εαυτό του από την υπόλοιπη κοινωνία, και διενεργεί δολοφονίες, ζώντας εκτός του πολιτισμένου κύκλου της. Με την πάροδο του χρόνου, αυτός οδηγείται σε ολοένα και πιο ακραίες τακτικές, καθώς ουσιαστικά γίνεται κάτοικος ενός σπηλαίου σε αυτό το συνταρακτικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται κατα τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60. Ένα αρκετά σκοτεινό βιβλίο, που εξετάζει τα θέματα της ηθικής υποβάθμισης και την κατάρρευση της πολιτισμένης τάξης, μέσα από την σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης.

Ο Δρόμος (2006)

Σε ένα κατεστραμμένο και post-apocalyptic σκηνικό στην Αμερική, ένας πατέρας και ένας γιος, έρχονται αντιμέτωποι με κάθε είδους θανατηφόρο και επικίνδυνο εχθρό, έχοντας μόνο ένα πιστόλι για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Σχεδιάζοντας οι δυο τους να φτάσουν στην ακτογραμμή με την ελπίδα ενός καλύτερου και ασφαλέστερου αύριο, θα συναντήσουν στο διάβα τους ομάδες “ανθρώπων” που έχουν χάσει όμως την ανθρώπινη υπόστασή τους. Μπορεί το post-apocalyptic σκηνικό να παραπέμπει σε άλλα έργα φαντασίας, αλλά το συγκεκριμένο βιβλίο προσφέρει μια λιτή και ρεαλιστική ματιά, σε μια άκρως συναισθηματική ιστορία που προσπαθεί να περάσει ένα μήνυμα αγάπης, σε έναν μηδενιστικό κόσμο όπου έχει χαθεί κάθε υπαρκτός ανθρώπινος δεσμός.

Ματωμένος Μεσημβρινός (1985)

Λαμβάνοντας χώρα και αυτό στα σύνορα Μεξικού-Τέξας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1850, αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα του Κόρμακ ΜακΚάρθυ ακολουθεί τον νεαρό 14χρονο χαρακτήρα γνωστό με την ονομασία “το παιδί”. Ξεκινώντας από αυτό το βάναυσο τοπίο, πρέπει να αντιμετωπίσει από νεαρή ηλικία τη βία που τον ακολουθεί, μετατρέποντάς τον σε μαχητή, όπου και κατατάσσεται στον αμερικανικό στρατό σε μια επικίνδυνη υψηλού ρίσκου αποστολή. Ως έφηβος δραπέτης, το παιδί βλέπει την ηθική του υπόσταση να δοκιμάζεται, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια ολόκληρη σειρά διαφορετικών καταστάσεων και προσωπικοτήτων. Το βιβλίο καθοδηγεί τον αναγνώστη σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής του πρωταγωνιστή, με μια γραφή άμεση και προσιτή, περιγράφοντας ένα επικό ταξίδι και καταγράφοντας όλη τη βία και την αιματοχυσία που συνόδευσε την Αμερική κατά την επέκτασή της προς τη δύση. Θεωρείται από πολλούς μέχρι και σήμερα, ως το κορυφαίο έργο του αμερικανού συγγραφέα.

Δείτε επίσης: ΤΑ 10 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΕΣΤ ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΪ