Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη βιομηχανία της τεχνολογίας, η Google, αποτίει φόρο τιμής στην εφεύρεση που την έκανε την πιο δυνατή μηχανή αναζήτησης του σήμερα.
Η Google γιορτάζει τα γενέθλια του διαδικτύου για να υπενθυμίσει πως ήταν τα πράγματα στα πρώτα ξεκινήματα.
Πριν από τριάντα χρόνια, ο 33χρονος μηχανικός λογισμικού Tim Berners-Lee (Τιμ Μπέρνερς Λι) υπέβαλε μια πρόταση που θα άναβε μεγάλες φωτιές στον κόσμο της τεχνολογίας. Επίσης θα εισήγαγε μια νέα εποχή στην πληροφορία και την τεχνολογία.
Το 1989, ο Berners-Lee εργαζόνταν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN), έξω από τη Γενεύη της Ελβετίας . Εκεί, υπέβαλε τη “Διαχείριση Πληροφοριών: Μια πρόταση”. Ήταν μια πρόταση για καλύτερη διαχείριση και παρακολούθηση της ροής της έρευνας στα εργαστήρια. Στις σελίδες της ήταν οι βάσεις για το τι θα γίνει γνωστό αργότερα ως World Wide Web.
Η μηχανή αναζήτησης της Google έγινε πραγματικότητα χάρις την εφεύρεση του Berners-Lee. Έτσι, σηματοδότησε το ορόσημο αυτό με ένα κινούμενο Doodle. Εκείνο χαρακτηρίζεται από pixilated γράμματα που θυμίζουν τα ακατέργαστα, μπλοκ γραφικά που ήταν κοινά στις πρώτες ιστοσελίδες. Η εικόνα μιας σφαίρας να εμφανίζεται αργά στην οθόνη του υπολογιστή μας, μας θυμίζει τους αργούς ρυθμούς περιήγησης στις προ-ευρυζωνικές ημέρες σερφαρίσματος
Η Αφορμή
Το όλο θέμα ξεκίνησε όταν ο Berners-Lee απογοητεύτηκε από το γεγονός ότι το CERN έχασε πολύτιμες πληροφορίες εξαιτίας ενός κύκλου εργασιών αλλά και των ασύμβατων υπολογιστών που διέθεταν. Έτσι, έκανε μια πρόταση που περιελάμβανε τις βασικές έννοιες του ιστού, συμπεριλαμβανομένων των ιδεών όπως HTML, URL και HTTP. Βέβαια του πήρε ακόμη δύο χρόνια πριν να αναδείξει την ιδέα του. Θα χρειάζονταν άλλα δύο χρόνια μέχρι που οι Jim Clark και Marc Andreessen διαφήμισαν την έννοια της εμπορικής πλοήγησης στο Web στα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Στην ετήσια επιστολή του σχετικά με τα γενέθλια του διαδικτύου, ο Berners-Lee εξέφρασε την αισιοδοξία του για το τι μπορεί να επιτευχθεί τα επόμενα τριάντα χρόνια.
«Δεδομένου του πόσο έχει αλλάξει ο ιστός τα τελευταία 30 χρόνια, θα ήταν ηττοπαθές και αδιανόητο να υποθέσουμε ότι ο ιστός όπως τον ξέρουμε δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο μέσα στα επόμενα 30», είπε.
Υπάρχουν σήμερα σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ιστότοποι που λειτουργούν ως πλατφόρμα για κοινωνικοποίηση, ψώνια, gaming ή παρακολούθηση βίντεο online. Επομένως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την ζωή του χωρίς το σερφάρισμα.