Τζορτζ Μπέρναρντ Σω Τα 10 Καλύτερα Βιβλία του George Bernard Shaw

Ο George Bernard Shaw (Τζορτζ Μπέρναρντ Σω) ήταν Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας, κριτικός και πολιτικός ακτιβιστής. Η επιρροή του στο θέατρο, στον πολιτισμό και την πολιτική ξεκίνησε από το 1880 μέχρι και το θάνατό. Έχει γράψει πάνω από εξήντα έργα, με μια σειρά που περιλαμβάνει τόσο σύγχρονη σάτιρα όσο και ιστορική αλληγορία, ο Shaw έγινε ο κορυφαίος δραματουργός της γενιάς του και το 1925 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ στη Λογοτεχνία.

10. John Bull’s Other Island

Μια κωμωδία για την Ιρλανδία, που γράφτηκε το 1904. Ο ίδιος ο Shaw γεννήθηκε στο Δουβλίνο, όμως αυτό είναι ένα από τα δύο μόνο έργα του, όπου επιστρέφει θεματικά στην πατρίδα του. Το έργο είχε ιδιαίτερη επιτυχία στην εποχή του, αλλά πλέον έχει χάσει την αίγλη του, πιθανότατα επειδή μεγάλο μέρος του διαλόγου είναι βασισμένο στην πολιτική της ημέρας.

9. The Devil’s Disciple

Είναι ένα έργο του 1897 και το όγδοο κατά σειρά του Shaw. Επίσης ήταν η πρώτη του οικονομική επιτυχία, και αυτή που τον βοήθησε να επιβεβαιωθεί η καριέρα του ως θεατρικός συγγραφέας. Το έργο αναφέρει την ιστορία του Richard Dudgeon, ενός αυτοαποκαλούμενου “μαθητή του διαβόλου”. Σε μια χαρακτηριστική συστροφή της αγάπης για το παράδοξο του Shaw, ο Dudgeon θυσιάζει τον εαυτό του με μια πράξη που μοιάζει με υποταγή του σε εκείνον. Τα Καλύτερα Βιβλία Τζορτζ Μπέρναρντ Σω 2

8. Androcles and the Lion

Ο Ανδροκλής είναι το όνομα που δίνεται από ορισμένες πηγές στον κύριο χαρακτήρα ενός κοινού λαϊκού παραμυθιού. Η ιστορία επανεμφανίστηκε στο Μεσαίωνα ως «ο ποιμένας και το λιοντάρι» και στη συνέχεια αποδόθηκε στους μύθους του Αισώπου.

7. The Perfect Wagnerite

Ο Shaw ερμηνεύει μέσω μιας αλληγορίας την κατάρρευση του καπιταλισμού από τις εσωτερικές αντιφάσεις του. Μουσικολογικά, η ερμηνεία του είναι αξιοσημείωτη και αφορά την αντίληψή του για την αλλαγή της αισθητικής κατεύθυνση.

6. Man and Superman

Ο κ. Whitefield πέθανε πρόσφατα και η διαθήκη του υποδεικνύει ότι η κόρη του Ann πρέπει να μείνει στη φροντίδα δύο ανδρών, των Roebuck Ramsden και Jack Tanner. Ο Ramsden, ένας σεβάσμιος γέρος, και δύσπιστος απέναντι στον Jack Tanner, μια εύγλωττη νεολαία με επαναστατικές ιδέες. Παρά τα όσα λέει ο Ράμσντεν, η Ann δέχεται τον Tanner ως προστάτη της, αν και ο Tanner δεν θέλει καθόλου τη θέση. Παρά την τεκμηριωμένη αφοσίωση του Tanner στην αναρχία, δεν είναι σε θέση να αφοπλίσει τη γοητεία της Ann και τελικά τον πείθει να την παντρευτεί.

5. An Unsocial Socialist

Το έργο αυτό δημοσιεύθηκε το 1887, ενώ είχε γραφτεί το 1883. Η ιστορία αρχίζει με μια χιουμοριστική περιγραφή της αστείας συμπεριφοράς ενός μαθητή στο σχολείο προς ένα κορίτσι. Στη συνέχεια, το έργο επικεντρώνεται σε έναν φαινομενικά άξεστο εργάτης ο οποίος, αποδεικνύεται ότι στη πραγματικότητα  είναι ένας πλούσιος κύριος. Το θέμα του σοσιαλισμού, που κυριαρχεί στην ιστορία, και έτσι στα τελευταία κεφάλαια εκμηδενίζεται η αδράνεια της ανώτερης τάξης. Τα Καλύτερα Βιβλία Τζορτζ Μπέρναρντ Σω

4. Getting Married

Πρώτα εκτελέστηκε το 1908, διαθέτει ένα cast μεταξύ των μελών της οικογένειας που συγκεντρώνονται για ένα γάμο. Το έργο αναλύει και σατιρίζει την κατάσταση του γάμου στην εποχή του Shaw, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ελευθέρωσης των νόμων διαζυγίου.

3. Heartbreak House

Είναι ένα έργο το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1919 και για πρώτη φορά ανέβηκε στο Θέατρο Garrick τον Νοέμβριο του 1920. Το έργο υποστηρίζει ότι η «καλλιεργημένη, χαλαρή Ευρώπη» τρέχει προς την καταστροφή.

2. The Man of Destiny

Είναι ένα έργο του 1897 στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της πρώιμης καριέρας του Ναπολέοντα. Έχει δημοσιευθεί ως μέρος του Plays Pleasant, το οποίο περιλάμβανε επίσης τα όπλα και τον άνθρωπο.

1. The Philanderer

Γράφτηκε το 1893, αλλά οι αυστηροί βρετανικοί νόμοι της λογοκρισίας κατά την εποχή εκείνη σήμαιναν ότι δεν παρήχθησαν στη σκηνή μέχρι το 1902. Ο τόμος γράφτηκε για να ευαισθητοποιήσει τα κοινωνικά προβλήματα και να επικρίνει την καπιταλιστική συμπεριφορά.