Ο υπέρμαχος ποιητής της πνευματικής ελευθερίας  Czeslaw Milosz, ο οποίος έχει καταγωγή από την Πολωνία και την Λιθουανία γεννημένος στις 30 Ιουνίου το 1911, έγινε ευρέως γνωστός το 1953 από το δοκιμιακό του βιβλίο με τίτλο Αιχμάλωτη Σκέψη. Αυτό τον καθιστά πρωτοπόρο και ταυτόχρονα σύγχρονο καθώς αυτό το βιβλίο του δεν είναι ξεπερασμένο έως και σήμερα. Παρακάτω θα αναφέρουμε μια λίστα με τα 10 καλύτερα βιβλία του.

1.Road Side Dog

Σε αυτό το βιβλίο γίνεται αναφορά σε ένα αναγνωριστικό ταξίδι του συγγραφέα με  τον εαυτό του, το οποίο λαμβάνει χώρα σε εξωτερικό χώρο, σε επαρχία, σε πεδιάδες. Ακόμη, γίνεται αναφορά στις γενιές των ανθρώπων που έχουν ζήσει σε αυτά τα μέρη καθώς και στα σκυλιά τα οποία τους συντρόφευαν σε όλες τις φάσεις της ζωής τους. Από αυτό ακριβώς το γεγονός ονόμασε και το βιβλίο του.

2. The Captive Mind

Εδώ ο Μίλος εξετάζει τις ηθικές και διανοητικές συγκρούσεις που αντιμετωπίζουν τα δύο φύλα.

Δείτε επίσης: Οι Καλύτερες Ταινίες με Θέμα το Σχολείο

3. Native Realm: A Search for self – definition

O συγγραφέας σε αυτό το βιβλίο σκιαγραφεί την ηθική αλλά και πνευματική του διάσταση κατά την διάρκεια της παιδικής του ηλικίας. Στην ουσία είναι η αυτοβιογραφία του και με αυτό τον τρόπο ανοίγει ένα καινούριο παράθυρο και δίνει μία άλλη ματιά σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Χρησιμοποιεί γεγονότα της ζωής του ως σημείο εκκίνησης, προσπαθώντας να εξερευνήσει την συνείδηση του ανθρώπου αλλά και του ίδιου.

4. Beginning With My Streets: Essays and Recollections

Εδώ ο συγγραφέας, ποιητής και διπλωμάτης Μίλος εκθέτει μία συλλογή δοκιμίων και αναμνήσεων, που συνολικά χρειάστηκε πάνω από τριάντα χρόνια για να ολοκληρώσει. Σε αυτό το βιβλίο είναι συγκεντρωμένα πορτρέτα πολλών συγγραφέων.

5.Legends Of Modernity: Essays and Letters from Occupied Poland

Ο Μίλος, για πρώτη φορά συγκεντρώνει μερικά από τα πρώτα δοκίμια και τις επιστολές του στα αγγλικά, που είχε συντάξει στην κατακτημένη από τους Γερμανούς Βαρσοβία κατά την διάρκεια του χειμώνα του 1942 – 1943.

6. The Mountains Of Parnassus

Σε αυτό το σκόπιμα ημιτελές μυθιστόρημα ο συγγραφέας βρίσκεται σε ένα μέλλον όπου η ιεραρχία, η πατριαρχία και η θρησκεία έχουν εξαλειφθεί. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα δημοσιεύτηκε το 2012 στην πολωνική γλώσσα μετά τον θάνατό του καθώς ο Μίλος απεβίωσε στις 14 Αυγούστου του 2004.

7. Second Space: New Poems

Η βραβευμένη με Νόμπελ συλλογή του σηματοδοτεί μια νέα εικόνα σε ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή και αξιοσημείωτα ποιητικά προσκυνήματα της εποχής μας.

8. The Land Of Ulro

Σε αυτό το βιβλίο ο αναγνώστης πρόκειται να περιηγηθεί σε μια πνευματική και γεμάτη ροή και αλλαγές αυτοπροσωπογραφία του αλλά ταυτόχρονα πρόκειται για μια έρευνα με συνέχεια για τις θυσίες που κάνουν οι σύγχρονοι άνδρες.

9. Facing The River

Ο ποιητής έπειτα από 50 χρόνια επιστρέφει στην κοιλάδα του ποταμού στην οποία μεγάλωσε. Το ποτάμι συμβολίζει για αυτόν τον χρόνο και την μυθολογία.

10. The History Of Polish Literature, Updated Edition

Αυτό το βιβλίο είναι μια έρευνα επιστολών και κουλτούρας από την αρχή έως και την  σύγχρονη εποχή. Ο Μίλος ενημέρωσε αυτή την έκδοση το 1983 προσθέτοντας έναν επίλογο.

Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι μέσα από τα βιβλία μπορούμε να γνωρίσουμε διάφορες κουλτούρες και πολιτισμούς, οι οποίοι μας δίνουν την δυνατότητα να διευρύνουμε τους πνευματικούς ορίζοντές μας. Ο άνθρωπος μένει στάσιμος μόνο επειδή αυτός το προκάλεσε και το θέλησε. Πρέπει οι ίδιοι οι άνθρωποι να δίνουν ώθηση στον εαυτό τους και να πηγαίνουν σε μέρη όπου δεν θα πήγαιναν ποτέ είτε νοητικά είτα σωματικά.