Friends (1994-2004)

Spin-off: Joey (2004-2006)

«Τα Φιλαράκια» είναι μια από τις πιο επιτυχημένες κωμικές σειρές της αμερικανικής βιομηχανίας. Ακόμα και σήμερα, είκοσι πέντε χρόνια μετά την πρώτη προβολή, αμέτρητοι τηλεθεατές είναι πιστοί λάτρεις της σειράς. Οι δημιουργοί της σειράς κατάφεραν να χαράξουν ανεξίτηλα τόσο την ιστορία, όσο και τα γνωρίσματα κάθε ενός από τους έξι πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες, στην μνήμη εκατομμυρίων ανθρώπων.

Λίγο μετά τη λήξη της σειράς, το 2004, η παραγωγή αποφάσισε να κάνει ένα spin-off* βασισμένο στην ζωή του ενός από τους βασικούς χαρακτήρες, του Joey Tribbiani. Η μεγάλη επιτυχία του «Friends» όμως, δεν φάνηκε να ακολούθησε και το «Joey». Η σειρά ακυρώθηκε μετά τη δεύτερη σεζόν, μιας και η τηλεθέαση έμοιαζε να πέφτει κατακόρυφα.

Sons of Anarchy (2008-2014)

Spin-off: Mayans M.C. (2018)  

Παρανομία, δράση, μηχανές, ρατσισμός, διαφθορά… είναι μερικά μόνο από τα βασικά στοιχεία του «Sons of Anarchy». Μία σειρά που ακολουθεί τη ζωή των μελών ενός κλαμπ μοτοσυκλετιστών, η οποία είναι γεμάτη ανατροπές και αδρεναλίνη. Φυσικά και… η επιτυχία ήταν μονόδρομος γι’ αυτή τη σειρά, μιας και αποτελεί από μόνη της «έναν άλλο κόσμο», μια άλλη ζωή.

Αρχικά,  το 2013, υπήρξαν συζητήσεις για να γίνει ένα prequel* της σειράς με τίτλο: «The First 9», το οποίο θα τοποθετούνταν τη δεκαετία του ’60 και θα αφορούσε τη ζωή των «πρώτων εννιά» μελών του κλαμπ. Εν τέλη, το 2016, ανακοινώθηκε ότι θα γίνει τελικά ένα spin-off* με τίτλο: «Mayans M.C.», που επικεντρώνεται στα μέλη ενός άλλου κλαμπ μεξικανών που έκαναν εμφάνιση στο Sons of Anarchy. Η σειρά έχει μέχρι στιγμής μία σεζόν και έχει ανανεωθεί για δεύτερη.

Pretty Little Liars (2010-2017)

Spin-off: Ravenswood (2013-2014)

Spin-off: Pretty Little Liars: The Perfectionists (2019)

Η σειρά μυστηρίου «Pretty Little Liars» είναι βασισμένη σε μία σειρά από βιβλία. Ψέματα, μία εξαφάνιση, απειλές, εφηβικά μπερδέματα… είναι τα συστατικά που συνθέτουν τον πρώτο κύκλο της σειράς, ο οποίος, αρχικά, επρόκειτο να έχει δέκα μόνο επεισόδια, αλλά μετά την μεγάλη τους επιτυχία, οι παραγωγοί αποφάσισαν να προσθέσουν δώδεκα ακόμη επεισόδια. Τελικά, η απήχηση της σειράς ήταν τόσο μεγάλη που το «Pretty Little Liars» τελείωσε επτά σεζόν αργότερα.

Το 2013, έκανε πρεμιέρα το πρώτο spin-off της σειράς, το «Ravenswood».  Η σειρά βασιζόταν σε κάποια γεγονότα που συνέβησαν στην τέταρτη σεζόν του «Pretty Little Liars», με βασική διαφορά όμως, ότι αυτή ήταν υπερφυσικό εφηβικό δράμα. Ένα χρόνο μετά, το «Ravenswood» ακυρώθηκε λόγω χαμηλής τηλεθέασης.

Τον Μάρτιο 2019, έκανε πρεμιέρα το δεύτερο spin-off του «Pretty Little Liars», με όνομα «Pretty Little Liars: The Perfectionists». Η σειρά περιλαμβάνει κάποιους από τους βασικούς χαρακτήρες του αρχικού. Η μοίρα αυτού του sequel είναι αβέβαιη, μιας και μόλις έχουν παιχτεί τα πρώτα επεισόδια.

The Big Bang Theory (2007-2019)

Spin-off: Young Sheldon (2017)

Για όσους από εσάς δεν το γνωρίζετε, το «Big Bang Theory» είναι μία σειρά που επικεντρώνεται στην ζωή τεσσάρων επιστημόνων και της νέας τους γειτόνισσας. Αρχικά, μπορεί να ακούτε «επιστήμη» και να σας φαίνεται βαρετό, όμως με το ιδιόρρυθμο χιουμορ και τις έξυπνες ατάκες… αυτή η σειρά έχει καταφέρει να δώσει στα μαθηματικά και τη φυσική, μια άλλη πλευρά, αυτή του γέλιου. Σκεφτείτε ότι, για να έχει δώδεκα σέζον… μάλλον θα έχει κάτι ενδιαφέρον!

Ίσως και ένας από τους λόγους της παραπάνω επιτυχίας να είναι ο πιο εκκεντρικός χαρακτήρας της σειράς, ο φυσικός Sheldon Cooper. Ο χαρακτήρας αυτός, δείχνει από την αρχή κιόλας ότι έχει ένα «λαμπρό μέλλον» στη σειρά… οπότε σίγουρα θα είχε και ένα πολύ ενδιαφέρον παρελθόν. Το 2017 λοιπόν, οι παραγωγοί του «The Big Bang Theory» αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα spin-off για την ζωή του μικρού εννιάχρονου Sheldon στο Τέξας του 1990. Η σειρά φαίνεται να έχει επιτυχία, μιας και ενώ βρίσκεται στην δεύτερη μόλις σεζόν, σύμφωνα με πηγές, έχει ανανεωθεί και για τρίτη και τέταρτη.

Hercules: The Legendary Journeys (1995-1999)

Spin-off: Xena: Warrior Princess (1995-2001)

Όσοι από εσάς είστε γεννημένοι κάπου κοντά στο 2000, σίγουρα έχετε πέσει έστω και μία φορά πάνω στο «Hercules» στην τηλεόραση. Μια σειρά βασισμένη στον μυθικό Ηρακλή και τα κατορθώματα του, που κατάφερε να είναι μία από τις σειρές με την υψηλότερη βαθμολογία στην εποχή του (1995-1999).

Δείτε επίσης: 10+1 Σειρές Που Δεν Πρέπει Να Χάσεις Στο Netflix

Στην παραπάνω σειρά, έκανε εμφάνιση ο χαρακτήρας της «Xena», ή όπως έχουμε συνηθίσει να το ακούμε εμείς, «Ζήνα». Το αρχικό πλάνο ήταν, η Ζήνα να εμφανιστεί για τρία επεισόδια και στο τέλος να πεθάνει, όμως προφανώς ο χαρακτήρας αυτός είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό. Έτσι, η παραγωγή όχι μόνο αποφάσισε να μην «την σκοτώσει», αλλά να δημιουργήσει μια ολόκληρη νέα σειρά βασισμένη σε αυτή. Το spin-off έκανε μεγάλη επιτυχία και κατάφερε μάλιστα να ξεπεράσει σε δημοτικότητα το αρχικό.

The Vampire Diaries (2009-2017)

Spin-off: The Originals (2013-2018)

Spin-off: Legacies (2018)

Σε αυτή την περίπτωση, έγινε το spin-off του spin-off. Τι εννοώ με αυτό; Θα καταλάβετε στη συνέχεια… Λοιπόν, η αρχική σειρά είναι το «The Vampire Diaries». Όπως καταλαβαίνετε και από τον τίτλο, η σειρά αφορά βρικόλακες, λυκάνθρωπους και μάγισσες… συνηθισμένο, θα έλεγε κανείς, για τις οθόνες του 2019. Το 2009 όμως, όταν δημιουργήθηκε η σειρά, ήταν σχετικά νέα όλα αυτά. Η τηλεθέαση βρισκόταν αρκετά υψηλά, κυρίως στις πρώτες σεζόν.

Το 2013, το κανάλι ανακοίνωσε μία spin-off σειρά, το «The Originals», στο οποίο ακολουθούμε τους «Αρχικούς Βρικόλακες» στην ζωή τους πέρα από το Mystic Falls (τοποθεσία του The Vampire Diaries), στη Νέα Ορλεάνη. Άλλη μία επιτυχία για το κανάλι, πράγμα που τους έκανε, το 2018, να μας παρουσιάσουν ένα ακόμα spin-off, το «Legacies». Η σειρά αυτή μας δείχνει τη ζωή της δεκαεφτάχρονης πλέον κόρης ενός από τους βρικόλακες του «The Originals». Που να σας εξηγώ… μεγάλο μπέρδεμα. Πράγμα που αποκλείεται να υπάρχει και στα μυαλά των δημιουργών της σειράς, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από μία σειρά βιβλίων και έφτασαν να δημιουργήσουν τρεις σειρές.

Σπάνιες, θα έλεγε κανείς, είναι οι φορές που τα spin-off πολύ επιτυχημένων τηλεοπτικών σειρών, γνωρίζουν και αυτά επιτυχία. Μήπως τελικά δεν πρέπει να ανακατεύεσαι με τις μεγάλες επιτυχίες; Μήπως κάποιες ιστορίες πρέπει να τελειώνουν και η υπερβολική ανάλυση είναι αυτή που καταστρέφει τα prequel* και τα sequel* τους; Ίσως βέβαια και να φταίει η σύγκριση των νέων με των παλιών και ότι οι τηλεθεατές έχουν μεγάλες προσδοκίες χάρη της γνωστής  επιτυχίας. Ποιος ξέρει…

*Για όσους από εσάς δεν το γνωρίζετε:

Spin-off: είναι ένα πρόγραμμα (υποπροϊόν) το οποίο περιέχει χαρακτήρες από κάποιο προηγούμενο πρόγραμμα.

Prequel:  είναι μία σειρά ή ταινία της οποίας τα γεγονότα προηγούνται εκείνων μια υπάρχουσας.

Sequel: είναι μία σειρά ή ταινία στην οποία συνεχίζεται η ιστορία μιας υπάρχουσας.