Ζούμε σε μια εποχή ψυχοφθόρα και σκληρή! Η καθημερινότητα μας δυσκολεύει, με τους συνάνθρωπους νιώθουμε πως δεν υπάρχει συνεννόηση, συγχρόνως έχουμε την τάση να επιρρίπτουμε τις ευθύνες των προβλημάτων μας σε άλλους! Η σύμπραξη αυτών των γεγονότων, οδηγεί πολλές φορές σε σκέψεις. Σκέψεις που αφορούν στο αν κάποιος ουσιαστικά προβληματισμένος, συνειδητοποιεί πως η καλυτέρευση της ίδιας του της ζωής και η εις βάθος βελτίωση της καθημερινότητας του, εξαρτάται από τον ίδιο. Στο πως εκείνος διαχειρίζεται την ζωή του, από τα σημαντικότερα γεγονότα έως και τα πιο απλά. Οι 10 θεμελιώδεις αρχές του Μαχάτμα Γκάντι - Pinguinos.gr Σε αυτό το σημείο λοιπόν, είναι άξιο να αναφέρουμε πως στην ιστορία της εξέλιξης της ανθρωπότητας υπάρχουν πολλές σπουδαίες προσωπικότητες, που αξίζει να παραδειγματιστούμε ή έστω να υιοθετήσουμε κάτι από την δική τους σκέψη. Άνθρωποι, που με την μεγαλοψυχία τους και την διαφορετικά αισιόδοξη οπτική τους περί ζωής, αφήνουν μια εξαίρετη περιουσία που χρίζει θαυμασμού, χρίζει μελέτης, κατανόησης και έπειτα προσπάθειας ενστερνισμού! Ένας λοιπόν, προσωπικά αγαπημένος στοχαστής, είναι ο ινδός πολιτικός και επαναστάτης Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι! Γνωστός ως Μαχάτμα Γκάντι, που θα πει μεγάλη ψυχή. Ένας εμπνευστής ολόκληρου κινήματος αντίστασης, κατά της βίας, ένας πολιτικός που επηρέασε ολόκληρο έθνος υπέρ της ειρήνης. Άφησε το στίγμα του και θεωρείται παγκόσμιο σύμβολο της φιλοσοφίας του 20ου αιώνα. Είναι λοιπόν, πολύ σημαντικό να ρίχνουμε μια ματιά στις ιδέες εκείνου του ανθρώπου, που έπλεξε να τις μοιραστεί και να σπείρει το λιθαράκι για μια αλλαγή ολόκληρης της πραγματικότητας!

Αυτές λοιπόν είναι οι 10 βασικές και θεμελιώδεις αρχές του Μαχάτμα Γκάντι

1. Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο.

Ανακάλυψε τον εαυτό σου καλύτερα, δεν είσαι μόνο αυτό που δείχνεις αλλά πολλά περισσότερα από όσα έχεις φανταστεί. Γίνε η μικρή αρχή μιας τεράστιας αλλαγής του κόσμου, του κόσμου που εμείς οι ίδιοι φτιάχνουμε και δες μέσω μιας ανανεωμένης οπτικής, τρόπους δράσης να ξεδιπλώνονται μπροστά σου Οι 10 θεμελιώδεις αρχές του Μαχάτμα Γκάντι 2- Pinguinos.gr 2. Κανείς δεν μπορεί να με πειράξει χωρίς την άδειά μου.

Είσαι οι επιλογές σου, είσαι ο δημιουργός σου! Κανείς δεν μπορεί να πειράξει αυτό που συνειδητά επιλέγεις να φτιάξεις και κανένας δεν μπορεί να ενοχλήσει αυτά που αισθάνεσαι, σκέπτεσαι και πράττεις. Γι’ αυτό προστάτεψε τα είναι δικά σου!

3. Ο αδύναμος δεν μπορεί ποτέ να συγχωρήσει. Η συγχώρεση είναι το χαρακτηριστικό του ισχυρού.

Το ‘οφθαλμών αντί οφθαλμού” μπορεί να οδηγήσει μόνο στο να τυφλωθεί όλος ο κόσμος

Η μεγαλύτερη αρετή ενός ανθρώπου και η λύτρωση των συναισθημάτων του είναι η συγχώρεση. Η ουσιαστική απάρνηση των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων. Πρέπει να μάθουμε να ελέγχουμε τις αντιδράσεις στο “κακό” που μας έκανε ο άλλος! Το μόνο που καταφέρνουμε με την επιδίωξη εκδίκησης, είναι ένας αέναος κύκλος αρνητικών ενεργειών και η άσκοπη κατανάλωση φαίας ουσίας!

4. Δεν θέλω να προβλέπω το μέλλον. Είμαι αφοσιωμένος στην παρούσα στιγμή. Ο Θεός δεν μου έδωσε τον έλεγχο της επόμενης στιγμής, αλλά αυτής. Οι 10 θεμελιώδεις αρχές του Μαχάτμα Γκάντι 2- Pinguinos.gr Ας ζήσουμε το τώρα, ας απολαύσουμε το σήμερα δίχως σκέψεις για το τι μέλει γενέσθαι, δεν πρέπει να προτρέχουμε μονίμως σε καταστάσεις που δεν έχουν έρθει, ούτως η άλλως είναι εκτός ελέγχου μας!

5. Μια ουγκιά δράση αξίζει περισσότερο από ένα τόνο διδασκαλίας.

Η δράση είναι αυτή που φέρνει αποτέλεσμα, η απραξία με όση γνώση και αν συνοδεύεται δεν βοήθησε κανένα. Ούτε εξελίχθηκε ποτέ κανείς, όντας βυθισμένος στα βιβλία του. Πράξε και ας αποτύχεις, ξανά και ξανά άδραξε την ικανότητα που κατέχουμε εμείς οι άνθρωποι να δρούμε και εκμεταλλεύσου την, σίγουρα θα έρθουν αποτελέσματα που κανείς δεν περίμενε!

6. Είναι ανόητο να είσαι πολύ σίγουρος για την σοφία σου. Είναι υγιές να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι και οι ισχυρότεροι μπορεί να αποδυναμωθούν και οι σοφότεροι μπορεί να σφάλλουν.

Η σοφία είναι κάτι σπουδαίο και σπάνιο, μα ας μην ξεγελιόμαστε ο καθένας από εμάς θεοποιώντας πρόσωπα και καταστάσεις παύει να εξελίσσει τις δικές του δυνατότητες και να διευρύνει τούς ορίζοντες του, πολλές φορές ακόμα πέφτει και σε καταστάσεις σύγκρισης κατορθωμάτων! Καλό είναι λοιπόν να υπάρχει μια μέση οδός και να μην ξεχνάμε πως είμαστε όλοι άνθρωποι!

7. Πρώτα θα σε αγνοήσουν, μετά θα γελάσουν με σένα, μετά θα σε πολεμήσουν, και τότε κέρδισες.

Ο εαυτός μας ο ίδιος είναι ο σκληρότερος αντίπαλος. Μόνο όταν βρούμε ένα πραγματικό κίνητρο θα ισχυροποιήσουμε το σύστημα μας και θα γίνουμε ανθεκτικοί σε χτυπήματα που εμποδίζουν τον δρόμο μας, μα στο τέλος ο στόχος θα έχει πραγματοποιηθεί. Οι 10 θεμελιώδεις αρχές του Μαχάτμα Γκάντι 4- Pinguinos.gr 8. Βλέπω μόνο τις αρετές των ανθρώπων. Αφού δεν είμαι αλάθητος, δεν θα αναλύσω τα λάθη των άλλων.

Όλοι είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό. Άλλοι ανακαλύπτουμε τις καλές πτυχές του εαυτού μας πιο γρήγορα και εύκολα, άλλοι πιο δύσκολα. Ας βοηθούν λοιπόν, όσοι βρίσκουν το δρόμο της αρετής τους υπόλοιπους. Το καλό γυρνάει, για μια καλυτέρευση όχι μόνο της ζωής των άλλων, αλλά και της δικής μας ποιότητας ζωής!

9. Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέπτεσαι, αυτά που λες και αυτά που κάνεις, βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους.

Δεν υπάρχει καλύτερη συμβουλή για την αυθεντικότητα, που να βοηθάει τα άτομα να είναι συνειδητά στις σκέψεις, στα λεγόμενα και στις πράξεις του. Η αρμονία αυτών, συνεπάγεται ψυχική ηρεμία και ολοκλήρωση των επιθυμιών ενός ατόμου, ενώ παράλληλα το βοηθά να χτίζει ουσιαστικές κοινωνικές σχέσεις και επαφές!

10. Η συνεχής ανάπτυξη είναι ο νόμος της ζωής. Αυτός που προσπαθεί να διατηρήσει τα δόγματά του για να φαίνεται συνεπής στους άλλους, οδηγεί τον εαυτό του σε λάθος δρόμο.

Ναι μεν η συνέπεια είναι ένα άκρως θετικό χαρακτηριστικό ενός ατόμου, αλλά καλό θα ήταν να μην συγχέουμε την συνέπεια με την εξέλιξη! Η ανάπτυξη ιδεών μέσω αλλαγής παλαιών απόψεων, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Ο φόβος του να μην κριθείς για την αλλαγή σου αντιθέτως μπορεί να σε καταστήσει στάσιμο και μη εξελίξιμο!

Δείτε επίσης: 15 Quotes Για μια Δόση Αισιοδοξίας

Αυτές λοιπόν είναι οι βασικές αρχές που κληροδότησε ο Μαχάτμα Γκάντι στην ανθρωπότητα. Διαχρονικές, συμβατές σε κάθε είδους κοινωνία, δύσκολα πραγματοποιήσιμες μα όχι ακατόρθωτες! Αν κάποιος καταφέρει και κατανοήσει την ουσία αυτών των ιδεών ίσως καταφέρει να μπει σε έναν δρόμο για μια ζωή πιο ευτυχισμένη, πιο ολοκληρωμένη. Ίσως καταφέρει, να αντιμετωπίζει την σκληρή πραγματικότητα του σήμερα με μια οπτική αυτοεπίγνωσης που μπορεί να προσφέρει γαλήνη και μοναδικές επιτυχίες!