Άγιος Νικόλαος η κομψή νυχτερινή ζωή του λιμανιού!

Η πρωτεύουσα του Λασιθίου, ο Άγιος Νικόλαος, έχει μια αξιοζήλευτη τοποθεσία. Στέκεται σε ένα λοφώδες τοπίο με θέα στις ακτές του κόλπου Μιραμπέλο. Μπορεί να αισθάνεσαι λιγότερο το κρητικό αίσθημα από άλλες πόλεις. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην φυσική αίσθηση του τοπίου, με τις λεωφόρους γεμάτες με δέντρα και την μοντέρνα αρχιτεκτονική του. Ωστόσο, υπάρχει και ένας ισχυρός τοπικός χαρακτήρας στον Άγιο Νικόλαο, που το εμποτίζει με ένα χαρισματικό και καλαίσθητο πνεύμα.

Ένα στενό κανάλι χωρίζει το ελκυστικό λιμάνι από την κυκλική λίμνη Βουλισμένη, της οποίας η πεζοδρομημένη ακτή είναι γεμάτη με καφετέριες και εστιατόρια. Τη νύχτα η διασκέδαση ανεβαίνει και μια μια ζωντανή ατμόσφαιρα κατεβαίνει στο λιμάνι, καθώς τα μπαρ γεμίζουν με κομψούς νέους Έλληνες και παραθεριστές από τις κοντινές.

1. Λίμνη Βουλισμένη

Ο Άγιος Νικόλαος κείται στη λίμνη Βουλισμένη, μια μικρή, κυκλική λίμνη γεμάτη από απόκρημνους βράχους στη μία πλευρά και υπαίθριες καφετέριες και εστιατόρια στην άλλη. Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, η θεά Αθηνά έκανε τακτικά μπάνιο στη λίμνη Βουλισμένη. Η λίμνη είναι γνωστή διεθνώς και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Τροφοδοτείται από μια φυσική θερμή πηγή, με αποτέλεσμα το νερό να διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 25 βαθμούς Κελσίου. Περιέχει υψηλά επίπεδα στοιχείων που βοηθούν σε ασθένειες όπως η νευραλγία, η αρθρίτιδα και η ισχιαλγία. Πριν κάνετε μια βουτιά, περπατήστε στην κορυφή των γύρω βράχων, τα οποία προσφέρουν μια εκπληκτική θέα.

2. Σπιναλόγκα, Ελούντα

Το φρούριο της Σπιναλόγκα είναι ένα βραχώδες νησάκι που αιωρείται στα καταγάλανα νερά του κόλπου της Ελούντας. Οι Βενετοί κυβερνήτες του 16ου αιώνα της περιοχής αποκόλλησαν αυτό το βράχο από την ακτή της Κρήτης και στη συνέχεια έχτισαν ένα φρούριο για να προστατεύσουν το κόλπο από εχθρικά πλοία.

Από το 1903 έως το 1957, χρησιμοποιήθηκε ως αποικία για τους λεπρούς της εποχής. Σήμερα, τα ερείπια δίνουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα εγκατάλειψης. Παρόλα αυτά οι λεπροί ζούσαν εκεί αρκετά καλά, οικοδομώντας τη δική τους κοινωνία και παίρνοντας τρόφιμα και ιατρικά εφόδια από την ηπειρωτική χώρα.

Το παλιό φρούριο, προφανώς έμεινε απόρθητο στο πέρασμα του χρόνου όπως ήταν κάποτε για τους εισβολείς, και εξακολουθεί να κυριαρχεί στο νησάκι το οποίο προσελκύει σχεδόν 30.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Μοιράστε το χρόνο σας στο μικρό νησί ανάμεσα στο βενετσιάνικο φρούριο και σε μια από τις πολλές παραλίες που αποτελούνται από ρηχά, ήρεμα νερά. Δεν υπάρχουν τουριστικές εγκαταστάσεις εδώ, οπότε φέρτε το δικό σας φαγητό και νερό.

3. Ιερός Ναός Παναγίας Κεράς (Κριτσά)

Στον δρόμο από τον Άγιο Νικόλαο στην Κρίτσα, περίπου ένα χιλιόμετρο πριν από το χωριό, βρίσκεται η υπέροχη ασβεστωμένη εκκλησία της Παναγίας της Κεράς. Η εκκλησία χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, το εσωτερικό της είναι διακοσμημένο με τις καλύτερα διατηρημένες βυζαντινές τοιχογραφίες στο νησί. Οι τοιχογραφίες παρουσιάζουν σκηνές από τη Βίβλο, με συνολικό αποτέλεσμα τη γαλήνη και την ομορφιά. Σημειώστε ότι πρέπει να είστε κατάλληλα ντυμένοι για να μπείτε στην εκκλησία. Οι ώμοι και οι μηροί πρέπει να καλύπτονται τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

4. Φοινικόδασος του Βάι

Χωρίς αμφιβολία η πιο εξωτική παραλία της Κρήτης, η παραλία Φοινικόδασος του Βάι βρίσκεται 96 χιλιόμετρα ανατολικά του Αγίου Νικολάου. Μια πανέμορφη έκταση από λεπτή χρυσή άμμο που εκτείνεται σε μια κρυστάλλινη γαλαζοπράσινη θάλασσα. Η παραλία υποστηρίζεται από μια πυκνή «ζούγκλα» με περίπου 5.000 φοίνικες, που αποτελούν το μεγαλύτερο φοινικόδασος στην Ευρώπη.

Θα βρείτε την παραλία στην απομακρυσμένη ανατολική ακτή της Κρήτης, σε μια περιοχή που ανήκει σε ένα τοπικό μοναστήρι. Στην περιοχή δεν υπάρχουν ξενοδοχεία ή άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις. Η διαδρομή από τον Άγιο Νικόλαο διαρκεί περισσότερο από δύο ώρες, καθώς ο δρόμος είναι στενός και με στροφές. Η καλύτερη εποχή για επίσκεψη είναι τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.

5. Χρυσή Λασιθίου

Το νησί Χρυσή ή το Γαϊδουρονήσι βρίσκεται 8 μίλια νότια της πόλης της Ιεράπετρας, στο ανοιχτό Λιβυκό Πέλαγος. Πρόκειται για μια επίπεδη νησίδα πολύ γνωστή για το τροπικό μπλε νερό που καλύπτει όλες τις πιθανές παλέτες αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου, το προστατευόμενο δάσος με μεγάλα δέντρα και τα χιλιάδες σπασμένα κοχύλια που κάνουν την άμμο ροζ. Οι κάτοικοι της Ιεράπετρας αγαπούν αυτό το νησί και το αποκαλούν απλά «το νησί». Λέγεται ότι πριν από χρόνια ο πρόεδρος της Ferrari Gianni Agnelli ήθελε να αγοράσει το νησί για να το καταστήσει τουριστικό αξιοθέατο.

Η Χρυσή παίρνει το όνομά της από την λευκή άμμο που καλύπτει ολόκληρο το νησί και προέρχεται κυρίως από κοχύλια. Οι τροπικές παραλίες είναι γεμάτες από πολλούς επισκέπτες που έρχονται από τα εκδρομικά σκάφη που εγκαταλείπουν την Ιεράπετρα το πρωί και επιστρέφουν το απόγευμα. Η Χρυσή έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή φυσικής ομορφιάς και απαγορεύεται αυστηρά να κατασκηνώσετε και να περάσετε τη νύχτα σας εκεί.

6. Αρχαιολογικός Χώρος Γουρνιών

Ο Αρχαιολογικός Χώρος Γουρνιών είναι μια σημαντική περιοχή ανασκαφής στην Κρήτη. Στην αρχαιότητα υπήρχε εδώ μια λιμνοθάλασσα. Ήταν ένας πολύ μεγάλος οικισμός κατά την μινωική περίοδο. Μπορεί κανείς να επισκεφθεί τις ανασκαφές της Γουρνιάς και κάθε μέρα το καλοκαίρι πολλοί τουρίστες έρχονται στη Γουρνιά κυρίως με αυτοκίνητο.

Τα Γουρνιά πιθανότατα ιδρύθηκαν στην νεότερη περίοδο του παλατιού (17ος-15ος αιώνας π.Χ.), σύμφωνα με άλλες πηγές γύρω στο 2700 π.Χ. από τους Μινωίτες. Ομαδοποιείται γύρω από ένα «αρχοντικό» με μια μεγάλη αυλή. Τρεις δρόμοι, οι οποίοι κατεβαίνουν κάτω από το λόφο και ένας περιφερειακός δρόμος είναι καλά αναγνωρίσιμοι. Ατομικά, οριοθετημένα τεταρτημόρια μπορούν να χαρακτηριστούν ως κατοικίες ή εργαστήρια. Αυτά βρίσκονται σε μια κεντρική πλατεία, και χωρίζονται από μια σκάλα, όπου και πάλι δύο σειρές σκαλοπατιών συναντιούνται σε ορθή γωνία.

7. Παραλία Κιτροπλατείας

Η Παραλία Κιτροπλατείας βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κέντρο του Αγίου Νικολάου. Από τη μικρή γέφυρα στο κέντρο της πόλης, πάρτε την οδό Μ. Σφακιανάκη και θα βρεθείτε στην παραλία μέσα σε λίγα λεπτά. Αν είστε πεινασμένοι υπάρχουν πολλά εστιατόρια και ταβέρνες στην περιοχή για ένα ούζο και μεζέδες.

8. Φαράγγι του Κάτω Ζάκρου

Το φαράγγι ονομάζεται επίσης και φαράγγι του Θανάτου. Αυτό οφείλεται στις σπηλιές του στις οποίες βρίσκονται πολλές ταφόπλακες. Είναι ένα πολύ εντυπωσιακό φαράγγι, περιτριγυρισμένο από σπηλιές και βράχια, σε ένα καταπράσινο τοπίο με άγρια βλάστηση και πολλά σπάνια είδη ζώων, όπως κριάρια, αετούς και γεράκια. Θα χρειαστείτε περίπου 3 ώρες, αν αποφασίσετε να διασχίσετε το φαράγγι.

 

Τι Να Δω στην Κέρκυρα