Ένα αγαπημένο comfort food που όλοι σίγουρα έχουμε δοκιμάσει και λατρέψει. Αν θέλεις λοιπόν να μάθεις πως να φτιάχνεις τραχανά, τότε ακολούθησε αυτές τις συνταγές για τραχανά.

Ο τραχανάς είναι ένα απλό ζυμαρικό που συναντάται κυρίως στην Ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά υπάρχουν πολλές παραλλαγές και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Υπάρχουν δύο είδη τραχανά, ο ξινός και ο γλυκός. Φτιάχνεται από γαλά, αλεύρι ή πλιγούρι. Ανάλογα με την επεξεργασία που γίνεται στο γάλα, καθορίζεται και αν είναι γλυκός ή ξινός.

Ο γλυκός τραχανάς παρασκευάζεται από φρέσκο γάλα, ενώ ο ξινός τραχανάς από γαλά που έχει ξινίσει. Ωστόσο, ανάλογα με την προέλευση του υπάρχουν και άλλες παραλλάγες, όπως το να χρησιμοποιείται προζύμι στην παρασκεύη του ξινού τραχανά. Ή σε κάποιες περιπτώσεις το αλεύρι να είναι σταρένιο ή παραδοσιακό αλεύρι.

Η παρασκευή του τραχανά συναντάται σε όλες σχεδόν τις χώρες των Βαλκανίων, και είναι ένα ζυμαρικό που κυρίως παρασκευαζόταν στις αγροτικές κοινωνίες καθώς ήταν εύκολη η άντληση των υλικών. Συνήθως τον έφτιαχναν για πρωϊνό αλλά μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες της ημέρας.

Ο τραχανάς είναι πολύ θρεπτικός, χορταστικός και η ιδανική πρόταση για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Στο Pinguinos βρήκαμε την καλύτερη συνταγή για τραχανά που σίγουρα θα λατρέψεις.

Τραχανάς Σούπα με Ντομάτα

Μια κλασική και εύκολη συνταγή για τραχανά είναι με ντομάτα, και αξίζει να το δοκιμάσετε.

Υλικά Συνταγής:

  • 1 φλ. τραχανά γλυκό
  • 5 φλ. νερό
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • φέτα για το σερβιρίσμα

Παίρνουμε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους και προσθέτουμε όλα τα υλικά, εκτός από την φέτα. Ανακατεύουμε σιγά σιγά μέχρι να λιώσει ο τραχανάς. Αυτό που πρέπει να προσέχετε όταν μαγειρεύετε τραχανά είναι η φωτιά να μην είναι δυνατή, θέλει δηλαδή μέτρια φωτιά και πρέπει να υπάρχει πάντα νερό.

Αφήνουμε λοιπόν το μείγμα στην κατσαρόλα να σιγοβράσει ενώ ανακατεύουμε παράλληλα για να μην κολλήσει. Θέλει περίπου 15 λεπτά για να βράσει ο τραχανάς. Όταν είναι έτοιμο αποσύρουμε από την φωτιά, και προσθέτουμε αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Προσθέτουμε και την φέτα και μπορούμε να το σερβίρουμε.

Δείτε Επίσης: ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ – ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΕΥΚΟΛΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ ΠΙΤΣΑ

Σούπα Τραχανά με Άγρια Μανιτάρια

Πρόκειται για μια απλή σούπα τραχανά με μια διαφορετική πιο θρεπτική προσέγγιση. Αφού δοκιμάσετε τις πιο απλές συνταγές με τραχανά αυτή είναι μια φανταστική εναλλακτική πρόταση.

Υλικά Συνταγής

  • 180 γρ. τραχανά γλυκό
  • 1200 ml νερό
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι
  • 20 γρ. μανιτάρια αποξηραμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 σφηνάκι κρασί λευκό
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βάζουμε το νέρο να βράσει και προσθέτουμε το βούτυρο και λίγο αλάτι. Στη συνέχεια βάζουμε τον τραχανά και βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να μην είναι ούτε πολύ αραιό ούτε πολύ πηχτό. Παίρνουμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε σε ένα μπολ με βραστό νερό και τα σκεπάζουμε. Τα αφήνουμε για 15 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν. Παίρνουμε ένα τηγάνι και προσθέτουμε το βούτυρο και το σκόρδο και το σοτάρουμε. Το βγάζουμε και προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Σβήνουμε τα μανιτάρια με το κρασί και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.

Για το σερβίρισμα παίρνουμε ένα βαθύ πιατό και βάζουμε μια μερίδα τραχανά, προσθέτουμε τα μανιτάρια, φέτα της επιλογής σας και πιπέρι. Μια απολαυστική χειμωνιάτικη συνταγή.

Τραχανάς με Μπούκοβο και Κρέμα Φέτας

Υλικά Συνταγής

  • 500 γρ. τραχανάς
  • 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 λιτρά ζωμός κότας
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για την Κρέμα Φέτας

  • 3 κ. σ. γιαούρτι
  • 3 κ. σ. γάλα
  • 150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο καπνιστό

Ξεκινάμε την συνταγή μας με το να προσθέσουμε όλα τα υλικά για τον τραχανά, εκτός από το γιαούρτι. Θέλει περίπου μισή ώρα για να βράσει. Όταν είναι έτοιμο το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Στη συνέχεια παιρνάμε τον τραχανά από το μπλέντερ και τον ξαναβάζουμε στη φωτιά. Μόλις βράσει τον αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε και το γιαούρτι στο μπλέντερ και το προσθέτουμε σιγά σιγά στον τραχανά και ανακατευούμε μέχρι να δέσει. Τέλος αλατοπιπερώνετε.

Στη συνέχεια πρέπει να φτιάξετε την κρέμα φέτας. Χρησιμοποιείτε ξανά το μπλέντερ και προσθέτετε το γιαούρτι, την φέτα, το γάλα και το μπούκοβο. Όταν είναι έτοιμο αρωματίζεται και με λίγη ρίγανη. Για να σερβίρεται παίρνετε ένα βαθύ πιάτο βάζετε την σούπα από τραχανά και προσθέτε και μια κουταλιά από την κρέμα φέτας. Μπορείτε αν σας αρέσουν τα καυτερά να προσθέσετε και λίγο επιπλέον μπούκοβο.