Τα Οφέλη για τη Υγεία από τη Μουσική: “Νομίζω ότι η μουσική από μόνη της θεραπεύει”, είπε κάποτε ο Αμερικανός μουσικός Μπίλι Τζόελ. “Είναι μια εκρηκτική έκφραση της ανθρωπότητας. Είναι κάτι που όλους μας αγγίζει, ανεξάρτητα τον πολιτισμό, ο καθένας αγαπά τη μουσική”. Οι περισσότεροι από εμάς θα συμφωνήσουμε ολόψυχα με αυτή τη δήλωση και αυτός ο παγκόσμιος δεσμός με τη μουσική έχει οδηγήσει τους ερευνητές σε όλο τον κόσμο να διερευνήσουν τη θεραπευτική τους δύναμη.

Μπορούμε όλοι να σκεφτούμε τουλάχιστον ένα τραγούδι που, όταν το ακούμε, μας προκαλεί μια συναισθηματική αντίδραση. Μπορεί να είναι ένα τραγούδι που μπορεί να συνόδευε τον πρώτο χορό στο γάμο σας, για παράδειγμα, ή ένα τραγούδι που να σας θυμίζει μια δύσκολη στιγμή κτλ.

Δεδομένης της βαθιάς συνάφειας που έχουμε με τη μουσική, ίσως δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να ωφελήσει την ψυχική μας υγεία. Μια μελέτη του 2011 από ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά διαπίστωσε ότι η ακρόαση μουσικής αυξάνει την ποσότητα ντοπαμίνης που παράγεται στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη είναι μια χημική ουσία που ενισχύει τη διάθεση, καθιστώντας την εφικτή θεραπεία για την κατάθλιψη.Με την πάροδο των ετών, όλο και περισσότερο, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι τα οφέλη για τη υγεία από τη μουσική μπορεί να ξεπεράσουν την ψυχική υγεία και, ως εκ τούτου, ορισμένοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας καλούν τη μουσικοθεραπεία να ενσωματωθεί ευρύτερα στις ρυθμίσεις της υγειονομικής περίθαλψης.

Σε τέτοιου είδους ενημερωτικά άρθρα για την υγεία, εξετάζονται μερικά από τα δυνητικά οφέλη για την υγεία από την μουσική και επίσης αν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η μουσική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τις τρέχουσες στρατηγικές θεραπείας.

Μειώνει τον πόνο

Ο Bob Marley κάποτε τραγούδησε: «Ένα καλό πράγμα με τη μουσική, είναι ότι, όταν χτυπά δεν νιώθεις πόνο». Σύμφωνα με μερικές μελέτες, αυτή η δήλωση μπορεί να είναι αλήθεια.

Το Πανεπιστήμιο Brunel στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από μια μελέτη, πρότεινε ότι η μουσική μπορεί να μειώσει τον πόνο και το άγχος για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Αναλύοντας 72 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 7.000 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι έπαιξαν μουσική μετά τη διαδικασία ανέφεραν λιγότερο πόνο και άγχος από εκείνους που δεν άκουγαν μουσική και ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν φάρμακο για τον πόνο.

Αυτή η μελέτη είναι μόνο μία από τις πολλές μελέτες που υποστηρίζουν ότι η μουσική γιατρεύει τον πόνο. Τον Μάρτιο του 2014, ερευνητές από τη Δανία διαπίστωσαν ότι η μουσική μπορεί να είναι ευεργετική για ασθενείς με ινομυαλγία, μια διαταραχή που προκαλεί πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις.

Δείτε επίσης: Σπυράκια στο Πρόσωπο – Πρόληψη και Σωστή Αντιμετώπιση

Γιατί όμως η μουσική φαίνεται να μειώνει τον πόνο; Ενώ οι ακριβείς μηχανισμοί παραμένουν ασαφείς, πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι ένας λόγος είναι επειδή η ακρόαση μουσικής προκαλεί την απελευθέρωση οπιοειδών στον εγκέφαλο, τα φυσικά ανακουφιστικά πόνου του σώματος.

Συμβάλλει αποτελεσματικά στην μείωση του άγχους

Όταν αισθάνεστε άγχος, μπορείτε να βρείτε ανακούφιση ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική που σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα και υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που υποστηρίζουν αυτό το αποτέλεσμα.

Μια μελέτη που αναφέρθηκε από τον MNT διαπίστωσε ότι τα βρέφη παρέμειναν πιο ήρεμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όταν άκουγαν μουσική παρά όταν τους μιλούσαν.

Οι ερευνητές της μελέτης, πρότειναν μια επαναλαμβανόμενη μελωδία της μουσικής που τα νήπια άκουγαν για μείωση μιας ταραχής, ενδεχομένως προωθώντας την ικανότητα των εσωτερικών ρυθμών του σώματος να συγχρονίζονται με εξωτερικούς ρυθμούς.

Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη το 2013 διαπίστωσε ότι όχι μόνο η ακρόαση μουσικής βοηθούσε στη μείωση του πόνου και του άγχους για τα παιδιά στο νοσοκομείο Great Ormond Street του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά συνέβαλε στη μείωση του άγχους ανεξάρτητα από τους κοινωνικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με μερικούς ερευνητές, η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης του σώματος, την ορμόνη που απελευθερώνεται ως αντίδραση στο στρες.

Η επισκόπηση του Dr. Levitin και των συναδέλφων του, ωστόσο, δείχνει ότι αυτό το φαινόμενο ανακούφισης από το στρες εξαρτάται από το είδος της μουσικής που ακούμε, με τη χαλαρωτική μουσική να είναι πιθανότερο ικανεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης.

Επίσης, η επίδραση της μουσικής στον καρδιακό ρυθμό και οι δυνατότητές της ως ανακουφιστικού παράγοντα άγχους έχουν οδηγήσει ορισμένους ερευνητές να πιστέψουν ότι η μουσική μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων.

Μουσική και μνήμη

Ορισμένα τραγούδια έχουν τη δυνατότητα να μας υπενθυμίσουν ορισμένες περιόδους ή γεγονότα στη ζωή μας, μερικά που μας κάνουν να χαμογελάμε, και άλλα που προτιμάμε να ξεχάσουμε.

Με αυτό το κατά νου, οι ερευνητές διερευνούν όλο και περισσότερο αν η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην ανάκληση μνήμης.

Το 2013, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Memory & Cognition περιλάμβανε 60 ενήλικες που μαθαίνουν Ουγγρικά. Οι ενήλικες τυχαία επιλέχθηκαν για ένα από τα τρία μαθησιακά καθήκοντα: να προφέρουν άγνωστες ουγγρικές φράσεις, να προφέρουν τις ίδιες φράσεις με ρυθμικό τρόπο ή να τραγουδούν τις φράσεις.

Όταν τους ζητήθηκε να ανακαλέσουν τις φράσεις λοιπόν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που τραγούδησαν τις φράσεις είχαν πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια ανάκλησης από τις άλλες δύο ομάδες.

Τα στοιχεία από τέτοιες μελέτες έχουν οδηγήσει τους ερευνητές να προτείνουν ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην ανάκληση μνήμης για άτομα με γνωστικές διαταραχές, και ίσως να απαντά στο Πως μπορούμε να επιβραδύνουμε τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Οι τακτικές μουσικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες μπορούν να έχουν μακροχρόνια γνωστικά, συναισθηματικά και κοινωνικά οφέλη στην ήπια / μέτρια άνοια και συνεπώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην περίθαλψη και αποκατάσταση της άνοιας», κατέληξαν οι ερευνητές.

Βοηθά στο να αποκατασταθεί ο εγκεφαλικός τραυματισμός και να αντιμετωπιστούν οι επιληπτικές κρίσεις

Η έρευνες δείχνουν ότι όλο και περισσότερο η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εγκεφαλικής βλάβης όπως αυτή από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει και στην ανάκτηση ομιλίας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Έχει επίσης ειπωθεί ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της επιληψίας, μιας διαταραχής του εγκεφάλου που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι εγκέφαλοι ασθενών με επιληψία παρουσιάζουν διαφορετικές αντιδράσεις στη μουσική από τους εγκεφάλους εκείνων που δεν έχουν την κατάσταση.

Η μελέτη, που διεξήχθη από την Christine Charyton, του Κρατικού Πανεπιστημίου του Πανεπιστημίου του Οχάιο Wexner Medical Center και από συναδέλφους της, έδειξε ότι οι εγκέφαλοι των ανθρώπων με επιληψία έδειξαν μεγαλύτερο συγχρονισμό ως ανταπόκριση στη μουσική. Κάτι που θεωρήθηκε ως ένα “εκπληκτικό” εύρημα.

Με βάση τα παραπάνω σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η μουσική προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, πολλοί ειδικοί ζητούν μεγαλύτερη χρήση της μουσικοθεραπείας στα πλαίσια της υγειονομικής περίθαλψης. Ελπίζουμε στα μέλλον κάτι τέτοιο να γίνει εφικτό!